Testler

Mini Etek: Audi A3 1.6 TDI Ambition




Videosunu çekmemiş olmamıza rağmen en fazla geri dönüşü Volkswagen Golf 7 testinde aldık. Ne kadar geniş bir kitle tarafından merak edildiği ve testin kalıpların ne kadar dışına çıktığı göz önünde bulundurulduğunda, bu bir sürpriz değil.

Yedinci nesil Golf yıllardır kullandığım en iyi otomobillerden biriydi ve her ne kadar bazı insanların anlaşılmaz biçimde gücüne gitmiş olsa da, bunu detaylı bir biçimde aktarmam şarttı. Ne hikmetse bunu bir BMW’ye yaptığınızda sorun olmuyor ama konu Volkswagen olunca yer yerinden oynuyor.

Yeni Audi A3 gene Golf temelleri üstünde yükselerek ona kalite, prestij ve etiketini katıyor. Ancak bu kez sorgulanması gereken, onun bunlara ne kadar ihtiyacı olduğu.

Golf, geliştirilmeye hiç bu kadar az yer bırakmamıştı. Nitekim A3 de tamamen, onun yumuşak karnı olan iç mekanına çalışıyor. Ancak Sezar, belki vücudunun geri kalanına nazaran burada zayıflık gösteriyordu ama, C segmentindeki hiçbir rakibinin gölgesinde kalmıyordu.

Dolayısıyla iki otomobil arasındaki fark sizi çarpmıyor; yine de A3’ün fevkalade kabininden her şekilde hoşnut kalıp gösterilen özene saygı duyuyorsunuz. Hiçbir bölgede zayıflık göstermeyen kokpitte parmaklarınızı gezdirdikçe şımarıyorsunuz. Bayilere gidip saatlerce arabaların orasını burası kurcalayanlar için yeni A3 tam bir fetiş objesi – sadece torpido kapağını tekrar tekrar açıp kapayarak bile kendilerinden geçebilirler. Sıfır otomobillerde alışılagelenden farklı ‘yeni’ kokusundan tutun da, sinyal sesinin tok tonuna; açtığınız an gecikmeden ses veren ve kapadığınızda kibar bir kademeyle sesi kesen müzik sisteminden, menüler arası geçiş animasyonlarına kadar, tüm detaylarda hummalı bir çalışmışlık var.

Resimlerde düğme sayısının azlığı karşısında muhtemelen dudak büktüğünüz o kabinin karanlık minimalizmi gerçek hayatta otomobile öyle karakter katıyor ki – tam da Audi’nin ihtiyacı olan şey – rakip firmaların incelerken kıskançlıktan çatladığına eminim.

Bu ustaca sadelik, kullanım esnasında hiçbir zorluk çıkarmıyor. Öncelikle dikkat çeken, orta konsolda müzik sistemi kumandası olmaması; hepsi vites kolunun arkasına taşınmış. Alışma sürecinin ardından sisteme hükmetmek içgüdüsel bir hal alıyor. Ayrıca direksiyonun üstü de Golf’ünki kadar kalabalık değil ve daha kompakt, kullanımı daha kolay bir hal almış. Direksiyon arkasındaki silecek/sinyal kolları da yepyeni.

Fakat ödediğiniz farkın hakkını hissi olarak en fazla veren unsur, her seferinde pürüzsüzce süzülerek yerinden çıkan merkezi ekran. Tüm oyuncakları buradan kontrol ediyorsunuz ve ‘drive select’ de bunlardan biri.

Motor, şanzıman ve direksiyonu ekonomik, konforlu ya da sportif şekilde ayarlamanızı sağlayan sistem süspansiyona müdahale etmediği için çok da matah değil. Ancak gene de, direksiyona çekebildiği ayarla A3’ün bir adım öne çıkmasını sağlıyor. Şehiriçinde pamuk gibi, gazlarkense nefis bir ağırlık kazanan direksiyon değişken oranına rağmen her zaman doğru çalışıyor.

Gel gelelim Ingolstadt’ın Wolfsburg’a olan üstünlüğü fazla uzun sürmüyor. Öncelikle otomobilin şanzımanı Golf’ünki kadar kusursuz çalışmıyor; gaz tepkileri sıklıkla gecikmeli ve DSG zaman zaman afallıyor. Golf’ün tüketimi 5,5 civarındayken bununki 6,5 civarında gezindi (üstündeki kış lastiklerinin bunda bir nebze payı olabilir). Kabininde eşya gözü daha az ve düşük hızlarda motor sesi bu kadar içeri girmemeliydi. Fren pedalının dozajı da daha zor ve yapay.

Gerisinde ikisi de aynı kozları paylaşıyorlar. Bu platform, üstüne inşa edilen otomobillere emsalsiz bir tutuş/sürüş/keyif dengesi bahşediyor. A3 de aynı Golf gibi trafikte ve bozuk yollarda beş yıldızlı bir masaj salonuna dönüşürken, aynı yollardan saçma sapan süratlerde ve benzer sükunetle geçebiliyor. 150 km/s’yle giderken frene çıkıp elinizi direksiyondan çekebilirsiniz; o, rayında yavaşlamayı sürdürüyor. Araba hiçbir koşulda istifini bozmuyor ve bunu Golf gibi arkada torsiyon çubuğuyla yapıyor. Gece düştüğündeyse kaymak asfaltta o virajdan bu viraja çizgi kovalarken, arkasını hafif hafif oyuna dahil ediyor ve memnunniyeti sürdürüyor. ESP’nin tamamen kapatılamaması yazık zira otomobilin nötr, tutarlı ve kontrollü şasisi tecrübeli ellerde çok enteresan açılar görebilirdi… İşte tüm bu bileşim, bu iki otomobili rakiplerinin ötesine taşıyor.

Yazı: And Mehmet ÇETİN

Faruk

Küçüklüğümden beri sahip olduğum otomobil aşkı zaman içinde beni Otopark ailesinin bir parçası haline getirdi. Aileye katıldığım ilk günden beri siteyle ilgilenmeye zevkle devam ediyorum...

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Sizce bu kasa icin 1.6 tdi yeterli mi ? bence 2.0 TDI olmayinca performans yetersiz kaliyor

  2. And merhaba,
    yazının teması aslında A3 ü anlatmaktan çok Golf ile karşılaştırmak olmuş.İki aracı da kullanan hatta Golf dizel ve tsi ı geçtim Almanya’da E golf dahil kullanma ayrıcalığını elde etmiş biri olarak ve hatta ilk sürdüğüm otomobilin yıllaaaaar önce tır tır tır dizel Golf 3 olan Golf tutukunu ben A3 dizel ile Golf dizeli karşılaştırmandaki ses noktasındaki görüşüne katılamıyorum.Golf dizele bindiğinizde sizi soğuk motorun o traktörümsü tor tor sesi karşılar elbette A3 dizelde de bu ses var ama keşke decibel aleti kullanıp bu ikisini bir karşılaştıma yapabilseydik ama ayrıca bir müzisyen olarak iç kabine gelen tor tor Golf dizel motor sesi ile A3 motor sesi arasında çok fark olduğunu belirtmek isterim evet belki düşük hızlarda bu kadar ses gelmemeliydi cümlesi doğru ama Golf de de bu kadar çok ses gelmemesi lazımdı.Bu arada A3 teki harikadan da öte ses sistemi Golf ile karşılaştırılamayacak kadar güzel yol tutuşta ise A3 ile Golfü yine karşılaştırmak çok dogru olmaz diyorum çünkü Golften bu yönde de çok daha iyi.İşçilik ve malzeme kalitesi anlamında zaten A3 ün bariz üstünlüğünü yazmışsın.Her ne kadar Golf tutkunu olsam da aradaki fiyat farkını hakedecek bir otomobil bana göre A3.Olay sadece apolet farkı olsa zaten sanırım Audi A3 ü üretmezdi derim.Yakıt tüketimi ve dsg sistemi ile ilgili farkları ise çok daha uzun vadeli bir sürüşte yorumlamak gerekir bence dsg sistemi biraz karmaşık ama tüketimde A3 ün daha fazla yakacağına ihtimal vermiyorum.Selamlar saygılar.

    1. Selamlar.. Defalarca Golf 7 test etmiş bir araba tutkunu ve şuan Audi A3 1.6 Tdi Ambition sahibi biri olarak, söylediklerinizin tamamına katılıyorum..Kesinlikle A3.. Allah herkesin gönlüne göre versin..(Bu araba gönlümde BMW 3.20 40.Yıl var :))

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu