Testler

Molotof Kokteyli: Seat Leon 1.4 TSI FR




Katettiğiniz ilk birkaç metre, hayat tozpembe: Daha evvel Golf 7 ve üçüncü nesil A3‘te hayran kaldığınız platformun üstüne inşa edilen, jilet gibi hatlarıyla onlardan daha çekici ve çok daha ucuz bir otomobildesiniz. Fiyat farkının ana kaynağı olacağını tahmin ettiğiniz kabinin kalitesi, hiç de fena değil. Atlattığınız ilk engebelerin içeri yansıması da, MQB’ye özgü o lokum gibi darbe emiş hissine çok yakın.

Şu kabini biraz daha kurcalayalım: Evet, bu bir Golf değil ama farklar, orta konsolun alt bölümünde ve kapı içlerinde yoğunlaşan birer nüans daha ziyade. Gerisinde; ne düğmelerin işleyişinde, ne detaylandırmada, ne de birleşim noktalarında Leon hayal kırıklığı yaratmıyor, aksine fiyat seviyesinin üstünde seyrediyor. Sayısız eşya gözü, son derece geniş arka yaşam alanı ve sorunsuz çalışan dokunmatik ekran da eklenince, içi birden otomobilin en güçlü kozu oluveriyor.

Yeterince uzun ve karışık bir sürüşün ardından 1.4 TSI’ın alt devirlerinin ne kadar dolu olduğunu; sanki 140 beygirin 130’unu 1500-3500 d/d aralığına sıkıştırdığını fark ediyorsunuz. Ortalama tüketimin 7’leri pek geçmediğini görünceyse şaşkına dönüyorsunuz; benzer kullanımla 1.2 TSI bile 8-9 aralığında gezinmişti.

Açılır tavan ve nefis LED opsiyonlarıyla fiyatı 55 bin lirayı biraz geçen bu Seat için şimdilik işler tıkırında. Biraz daha derine inme vakti.

Öncelikle, ilk metrelerde yarattığı çağrışımlara karşın Leon’un sürüşü olgunluktan ve tokluktan uzak. Yumuşaklığı, şartlar zorlaştıkça ve siz onu zorladıkça gevşekliğe dönüşüyor. 1230 kg’luk otomobilin bu hafifliği Golf gibi çok para harcanmış olmasına değil, çok yerden kısılmış olmasına bağlı gibi geliyor. Süspansiyon ve yol gürültüleri, içeri beklediğinizden fazla sızıyor. 10 bin km’deki test aracından ayrıca eşine az rastladığımız yoğunlukta trim sesleri yükseliyordu.

Motorun kalibrasyonu, devir bandında günlük kullanımı güçleştiren ve performanslı sürüşü baltalayan bir düzensizlik yaratıyor. 1500 d/d altındaki ölü toprağı, bilhassa yokuşlarda kalkarken gaza daha fazla basmayı gerektiriyor. Ardından devreye giren turbo, hemen her koşulda ön tekerlekleri patinaja bırakıyor. 4000 d/d’e kadar şevke getiren ivmelenme, sonrasında yerinde saymaya dönüşüyor. Birbirinden bambaşka karakterdeki bu üç bölge, zaman zaman dizelleri andıran sesi ve aşırı kemikli vites geçişleriyle birleşip keyif kaçırıyor.

Girdiğiniz ilk viraj, İspanyol sinemasının meşhur korku filmlerini aratmıyor: Kayma, daha doğrusu kopma öngörülerinizin çok ötesinde bir şiddette gerçekleştiği gibi, bunun olacağına dair direksiyondan en ufak bir uyarı gelmiyor. ESP can havliyle devreye girerken, etrafı balata kokusu sarıyor.

Limitlerin düşüklüğünü büyük oranda Bridgestone Turanza ER300’lerin kondisyonuna bağladıysak da, direksiyonun tedirgin edici yumuşaklığı ve kayıtsızlığı baki. Frenler de durmaktan çok durmamaya meyilliydi ve pedal, panik frenlerde tehlikeli biçimde sertleşiyor.

Yazı: And Mehmet ÇETİN

Faruk

Küçüklüğümden beri sahip olduğum otomobil aşkı zaman içinde beni Otopark ailesinin bir parçası haline getirdi. Aileye katıldığım ilk günden beri siteyle ilgilenmeye zevkle devam ediyorum...

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. Seatçılar bu test yüzünden sizden nefret ediyor olabilir, keşke lastikleri iyi olsaydı diyeceğim ama lastikle kurtaracak gibi değil diye anlıyorum yorumlarınızdan. Ama bu kadar kötü olsaydı, kokusu çıkardı çok önce, oldukça fazla satılan bir araç, tabii kaç kişi limitlerine kadar zorluyor bilinmez…

  2. 10-12 yıl sonra çoğu üretici elektrikli sistemlere tam geçiş yapıp tüm araçların 0-100 değeri 3sn lere ulaşınca acaba ne olacak bu incelemeler çok merak ediyorum. Seat için yorumumsa 0km sine bu para değmez olacaktır. Eski kasa cupra alın limit falan işlerine girecekseniz de zaten piyasada çuvalla stage 2 cupra var alın keyini sürün derim ben.

  3. Mevcut aracımı satıp Leon SW TDI DSG almayı düşünüyordum ki bu ve bir kaç farklı test izleyince vazgeçtim.
    Yine de araç fiyatına göre çok alınası.
    Masraftan kurtardığınız için teşekkürler 🙂

  4. Arkaadaslarin videolarini keyifle izliyorum lakin leonla alakali carbuyer,autoexpress, fifth gear vs videolarini izlemenizi tavsiye ederim. Leonu kendi sinifinda hep en iyi secmisler bircok video mevcut bununla alakali hatta 2014 best car autoexpressde. araba alacak arkadaslar biraz yurtdisi testleride arastirin derim. A4 testi bekliyoruz…

  5. 6 dk lık bir testte olabildiğince eleştirilmiş diye anladım hatta eleştirmek için video çekmişler hissi oluştu direk. Gereksiz övülen mokka testinden sonra gereksiz eleştirilen FR testi ile bence konsept tamamlanmış.

  6. Arkadaşlar kendime leon bakıyorum şu sıralar daha öncede leon testini otoparkda izlemiştim yanılmıyosam iki leon test edildi neyse sonra dedim ki ya şu testi tekrar bi izliyim dedim aradım aradım youtube da yok belki siteye özel duruyodur dedim evet yazısı gerçekten çok doyurucu ama takdir edersiniz ki videodaki o eğlenceyle bilgi karışımının zevki bambaşka and reyis duy sesimiii testlerin kayboluyoorr tekrar yüklerseniz çok sevinirim olmazsada sizin güzel yüreğiniz sağ olsun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu