Testler

Çelme Takmak: Skoda Octavia 1.6 TDI Elegance




Yalnızca otomotivde değil çoğu sektörde markalar, kuruldukları günden itibaren bir imaj oturtmak için çabalar. Bu 10 ay da sürebilir, 10 yıl da.

Yeterince tanındıktan ve güvenildikten sonra, rekabet de yeterince çetin geçmiyorsa, yapılan yatırımların çapı gün be gün küçülür, ortaya konan ürünlerin muadillerine attığı fark azalır. Artık ürünün kendisine değil pazarlamasına kasılmaya başlanmış ve ilk günkü kadar sıkı çalışmaya gerek kalmamıştır; müşteri zaten ikna olmuştur.

Skoda’nın son yıllarda çıkardığı otomobiller, Volkswagen’e geçmeden evvelki intibasını kırmak için grubun tüm imkanlarından faydalanarak çoğunlukla üstün bir değer sunuyorlardı. Ancak yeni Octavia, sanki sonraki döneme geçişin ilk sinyallerini veriyor.

Çeklerin simgesinin son hali, üç hayati kusurla geliyor: A segmenti standartlarında izolasyon, supercar standartlarında sürüş konforu ve hiçbir standarda uymayan tutuş dengesi(zliği).

Esasında 450 km sürdüğümüz test aracından bunları çıkarınca tablo parlak. Müzik sistemi kaliteli, ekran ve menülerin hem grafikleri hem kullanımı başarılı, arkası oturma odası, bagajı hangar, her yeri göz/kanca/fileyle dolu, uzunları harika aydınlatıyor, dönüş çapı kısa.

DSG’nin TDI’la uyumu da kusursuz. Motor karmada 5.5 litre yakıyor ve güzel yürüyor. Dunlop Sport Maxx RT’lerle araba çok etkili duruyor, hiç kafadan kaymıyor ancak arkasını mütevazı süratlerde bile bırakmaya kalkıyor. Bu davranış ESP’nin hatrına görmezden gelinebilir ancak yoldaki en ufak pürüzü kabine aktaran süspansiyon ve kuş uçsa içeri duyuran yalıtım, arabayla yaşamayı zorlaştırıyor.

Önceki nesille karşılaştırınca yeni Octavia’nın 100 kg’luk hafifliği ve buna paralel tüketim/performans üstünlüğü öne çıkıyor. Ayrıca arka taraf kıyas kabul etmeyecek oranda geniş ve bagajı daha büyük. Kadranlarla konsoldaki ekranlar da çağ atlamış.

Lakin orta konsolun üstündeki kapaklı eşya gözü bu kez atlanmış ve konfor ile izolasyon alanlarında geri adım atılmış. Malzeme kalitesiyse benzer seviyede.

74 bin liraya satılan otomobil, denk bir Golf’ten 8 bin TL daha ucuz ve buna rağmen Highline’da opsiyonel sunulan çoğu donanım, Elegance’ta standart. Bunları da ekleyince fark 15 bin liranın üstüne çıkıyor.

Az ama öz kusurlarına rağmen Octavia, fiyat/performans başarısını sürdürüyor.

Yazı: And Mehmet ÇETİN

Faruk

Küçüklüğümden beri sahip olduğum otomobil aşkı zaman içinde beni Otopark ailesinin bir parçası haline getirdi. Aileye katıldığım ilk günden beri siteyle ilgilenmeye zevkle devam ediyorum...

İlgili Makaleler

15 Yorum

  1. Mehmet bey merhaba;

    Mehmet bey sizden bir ricam olacak. scoda octavia ile ilgili.

    ben scoda octavia iki farklı araçla test sürüşüne çıktım.

    1. araç yüce otonun arabası idi 9.000 km bir araç bu araçla istanbul trafiğinde 5 km bir test sürüş imkanı tanıdılar.
    araba sizin testte anlattığınız gibi berbattı almaktan vazgeçme noktasına geldim.

    2. araç ise izmit özdağ otodan yine octavia ve 16.000 km idi. yaklaşık 45 km aracı kullandım. izmit içinde derince kavşağından kandıra yoluna gittik ve tekrar aynı güzergahtan geri geldik. ikinci araç ses yalıtım konusunda çok ama çok iyi idi. ben arabayı fazla zorlamam fakat yer yer 170 civarı hızlara çıktım. 130-140 km hızla o yolda virajlara girdim ne esp devreye girdi nede kopma yaşandı. yine rahatsız edicek seviyede bir yol ve motor sesi almadım ki bence o seviye başarılı idi. bu konuyu o gün o serviste ve o günden sonra 5 ayrı scoda bayiinde konusu oldu konuştuk. bütün bayiler ses yalıtım ve süspansiyon sertliklerinde iyileştirmeler yapıldığı söylendi. bu konu hakkında yeniden bir test yada fikir beyanınızın olup olmayacağını merak ediyorum.

    saygılar.

  2. Bende yaklaşık 20k kilometredir kullanıyorum, şuana kadar kullandığım en sessiz c segmenti araçlardan biri (ki c segmentindeki araçların tamamına yakınını kullandım). Ama yol tutuş konusuna bi miktar katılıyorum, yüksek sürat stabilitesi başarılı ama mütevazi hızlarda arkayı bırakabiliyor. Tüketim ise o kasaya göre efsane düşük. Uzun yolda 3.5 lt gayet yakalanabiliyor.

    1. teşekkürler bence de tüketim harika ama sesle ilgili iki araç arasında ciddi anlamda fark vardı. yarın tekrardan test sürüşü yapacağım inşallah izlenimlerimi aktarabilirim.

      saygılar.

    1. 2014 mart döneminden sonra ülkeye giriş yapan araçlarda test yapma imkanınız olursa sevinirim. çünkü o araçlarda içte ve bazı görünmeyen kısımlarda iyileştirmeler mevcut.

      saygılar.

  3. octavianın hep kendıne özgü bır tasarımı vardı bu kasayla beraber jettanın czıgısınde giden “ucuz ” demeyelim -ateş pahalısı- da uygun fiyatlı hali gıbı oldu.

  4. Bu konuyu bende duydum serkan ve şu zamanlarda 2014 octavia almayı düşünüyorum,özellikle süspansiyon,ses yalıtımı konusunda iyileştirme yaptık diyorlar ama aslı astarı varmı diye yeniden bir test etme şansınız varmı özellikle 2014 model olanlardan.

  5. Bir arkadaşım 2014 aralık ayı içinde elegance donanımlı olanını aldı. Aracı bende kullandım ama bu testte bahsedilen yol sesi, ruzgar sesi, gurltu paturtı gıbı rahatsız edıcı bır durum hıssetmedım. Aksıne, aracın çalıştığını bile farkettırmeyecek kadar düşük bır motor sesi var. 2.-3. vıteslerde hızlanırken bile hıç bır rahatsızlık duymuyorsunuz. Süspansıyonları birazcık sert ama yol tutuşu gayet iyi. Motor performansı tatmınkar, rampada bile 4 kişi gayet iyi hızlanıyor. Eksi yönleri, 110-120 nin uzerınde bır uğultu başlıyor ve donanım olarak daha dolu olabilirdi. Yakıt olarak da çok iyi dıyebılırım (ort. 4,5 lt cıvarı,şehır içi ve uzun yol karışık hesaplandı).

  6. Arkadaşlar 2013 model ile 2015 model arasında büyük bir fark var ama ben size kendi denedik lerimide anlatıyım.

    İstanbul park yolunu hepimiz biliyoruz zaten bütün yayıncılarda o yolu kullanıyor,140 ile sert bir viraja girdim direk önden kaydı ve arkasını bıraktı,

    arkasından kademeli olarak 160,180 ve 200 ile aynı hareketleri denedim, kesinlikle Octavia bu hareketlerin arabası değil.

    bu araba 130 ile sol şeritten tatlı tatlı gitme arabası,xds ve esp durumu kurtarıyor ve kazaya sebep olmuyor ama yeni başlayan yada pist tecrübesi olmayan korkar.

  7. 2015 nisanda teslim aldım aracımı.. dun oyle bir koptu ki arkası kanım dondu.. buraya gelip yazma ihtiyacı hissettim.. o derece.. 2005 fiestamla girdiğim yaklasık u donus yakın bir kopruı altı cıkısında benzer hızda girdim.. arka aniden oyle feci koptu ki.. gazdan ayagımı cekip esp toplasın diye bekledim oylece.. bir daha ki arabamı octavia almam kanım dondu resmen.. bi anda bıraktı:S:S

  8. Bende bir güncelleme paylaşayım, arabanın yol tutuşu artan kilometreler ile arttı ilginç bir şekilde ilk zamanlar her istediğimde arkası gelirdi, şimdi baya saçmalamam gerekiyor. Özellikle ani ağırlık transferine sokmadıkça çok kararlı viraj dönüşü var.

    1. 4300 de arabam.. lastikler de cinterato p7 sanırım..dunlop sport max degil.. umarım dediğiniz gibi olur.. arka kısımda dedigim gibi ani kopma..ön tarafta da yuzme efekti var.. sinan’ın bahsettiği gemimsi yüzmeler falan..ben fiestadan kalma alıskanlıkla gozumu kapatıp giriyorum bazen virajlara olan bu.. otoban arabası arakadas da altta yazmıs 130 a cruse baglıcan.. otobanda gidicen tatlı tatlı.. yalıtım uzmuyor suspansiyon da uzmuyor..ama mutlu da etmiyor

  9. 2016 model 1.6 tdi style dsg test etme imkanım oldu, şöyle söyleyeyim aracın iç kullanım alanından ve tasarımından çok etkilendim, sürüşe gelince ise eski kasaya göre daha çevik (hafifliğinden), çok zorlama şansım olmasa da yol tutuşunu normal bulduğum, ses yalıtımı da fena olmayan bir araç olmuş. VW modellerine göre özellikle sağlamlık hissini korurken doluluk ve fiyat kalite indeksi beni Skoda’ya yöneltti, Jetta’dan çok daha iyi bir alternatif gibi geliyor bana.

  10. octi kullanmayı sevdiğim bir araç.. ama yeni kasasıyla işler çığırından çıktı..ben bu kadar arkasını çabuk bırakan bu kadar zarta zurta esp açan bir araba görmedim resmen arabayı arkasını bıraksın da esp arka balataları boşa harcasın diye dizayn etmişler 🙂 1.0 tsi denedim allahımm o ne tatlı bir motor sesi ve devir bandı.. gayet başarılı turbo gecikmesi azalmış..fakat maalesef sıfır yol tutuş sıfır izolasyon.. jetta candır can =)) 120 ile octinin terlettiği virajları jetta ile 170 ile tek elimle dönüyorum 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu