Testler

Tabuları Yıkmak: Dacia Duster Ambiance 1.5 dCi 4×2




Kompakt SUV’lar arasında fiyatıyla öne çıkan Duster, bazı şeyleri doğru yaptığını ispatlıyor. O bir görev adamı, ya da sadık bir köpek.

Tasarım

Arıyı anımsatan tasarımı gayet hoş, ön farlar biraz demode gözükse de genel olarak dinamik bir görünümü var. Şişkin çamurluklar “al beni çamura sok, hor kullan” diyor. Ondan 5 kat pahalı olan lüks SUV’lar kadar yüksek ve bindiğinizde kendinizi iyi hissediyorsunuz; zaten en önemlisi de bu değil mi ?

İç mekan

Kapıyı açıp içeriye girdiğinize sizi vasat bir kabin karşılıyor fakat rahatsız edici değil; her şey yerli yerinde. Kontağı çevirip motoru çalıştırdığınızda izolasyonun zayıflığı dikkat çekiyor. Isındıktan sonra biraz azalsa da, yine de gürültülü.

Motor çok başarılı ve etkisinde, Duster’ın 1160 kg gibi bu boyutta bir araç için oldukça hafif oluşunun payı büyük. 90 hp’lik 1.5 dizelin çekişine bayıldık, yokuş yukarı tırmanırken bile koltuğa yaslıyor. Otomobil 170 km/s’ye kadar soluksuz hızlanıyor ve bitiyor.

Çeşitli donanım seviyeleri mevcut ama benim için bu araba bomboş alınmalı ki zor şartlarda kullandıkça gözüm arkada kalmasın 🙂

Sürüş

Duster’ın sert sayılabilecek süspansiyonları var, çok rahatsız etmiyor ama pek de konforlu olduğunu söyleyemeyiz. Sürdüğümüz araba 4×2 olan önden çeker versiyondu ve arka süspansiyonları H tipi helezon yaylı sistem. 4×4 seçeneğinde bağımsız McPherson mevcut. Ayrıca dört çeker araçların şanzımanları araziye daha uygun ve birinci viteste 1000 d/d’de 6 km/s’yle yol alabiliyorsunuz. Bu kısa oran size arazide çok büyük artı sağlıyor. Araç sizi yormuyor ve çok rahat ilerliyor.

Duster ile gidemeyeceğiniz yer yok gibi. Üzerinde gelen başarılı Continental lastiklerin sınırları belli olsa da, takacağınız bir off-road lastiğiyle kendi sınırlarınızı aşabilirsiniz.

Tüketim

Yakıt ekonomisine değinecek olursak, depoyu dolduruyorsunuz ve mazotu düşünmeden her yere gidiyorsunuz. Ortalama  6,5 L/100 km ile dolaştım ve bu daha aşağı inilebilir.

Sonuç

Az yakıyor, performansı tatminkar, arazi kabiliyeti yüksek ve en önemlisi kendinizi iyi hissettiriyor. 33.700 TL’den başlayıp 50’bine kadar çıkan, sundukları karşısında cazip fiyatıyla da sahibini sevindiriyor. İnsan bir arabadan daha ne ister ki?

Yazı: S. K.

Faruk

Küçüklüğümden beri sahip olduğum otomobil aşkı zaman içinde beni Otopark ailesinin bir parçası haline getirdi. Aileye katıldığım ilk günden beri siteyle ilgilenmeye zevkle devam ediyorum...

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Sinan herdaim heyecanlı yenge sinandan heyecanlı doğacak çocukları düşünmek dahi istemiyorum , ALLAH tamamına erdirsin inşallah , bu arada bu samimi yorumun nedenide hiçbir sitede hiçbir mecrada bu samimiyeti görememekten …
    Can sıkıcı şekilde çok samimisiniz yauvv !

  2. Uzunca bir süre ağırlıklı şantiye ortamında ve uzun yolda bu aracın 4×4 versyonu nu kullanmış biri olarak araç tam bir fiyat kalite endeksine sahip bir araç. Arazide lastikleriniz iyi ise aracın kabiliyeti oldukça yeterli. Aile aracı olarak kullanacak arkadaşlar köy , yayla vs. ortamlarda oldukça zevk alarak kullanabilirler. Fakat bir hilux 4×4 performansı da beklenmemeli. Aracın yalıtımı çok iyi sayılmaz. Trim sesi de çok fazla yoktu kullandığım süre boyunca. Aracın uzun yol performansı düz gittiğiniz sürece problem yok fakat virajlarda çok fazla yatıyor ve tutmuyor.Motor klasik renault motoru nette yorumları oldukça fazla. İç hacmi fena sayılmaz. Süspansiyonları orta sertlikte ve yeterli absorbeleri yapıyor.Aracı ara sıra arazide kullanırım diyenler için ideal. Yok ben araziye çıkmam normal asfalt ta kullanırım diyenler başka tercihlere yönelmeli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu