Haberler

Tilkilere şapka çıkarttıran F1 mühendisleri




Dünyada mühendislerin Formula 1 kadar canla başla çalıştığı başka bir alan daha bulmak zordur. Her milisaniyenin bile önemli olduğu takımların ve pilotların puanları sinekten yağ çıkarırcasına topladığı bir ortamda mühendislerin geliştirdiği her iyileştirme büyük önem taşıyor. Fakat bu iyileştirmeler bazen FIA’nın sıkı ve araçları yavaşlatan kısıtlamalarındaki boşluklardan faydalanarak geliştiriliyor ve ya FIA tarafından yasaklanıyor ya da diğer takımların itirazları nedeni ile ortalığı karıştırıyor.

Bu sezon yeni kuralların icat edilmesine sebep olan ve en büyük tartışma konularından birisi olan sistem ise “FRIC” süspansiyon sistemiydi. Yayılan son haberlere göre FRIC süspansiyon sistemi FIA tarafından resmi olarak yasaklandı.

Peki tam olarak nedir bu FRIC? Açılımı: “Front and Rear Inter-Connected suspension” olan sistem ön ve arka süspansiyonları bir merkez üzerinden bir birine bağlayarak hidrolik yağını ihtiyaca göre istenilen bölgeye aktararak ortaklaşa kullanabilmelerine olanak sağlamakta. Bu sistemin binek arabalarda bile kullanılan bağımsız sertliği ayarlanabilir süspansiyon sisteminden farkı ihtiyaca göre ön ve arka süspansiyonlar arasında hidrolik akışına olanak sağlaması. Bu sayede istenilen bölgeyi sertleştirerek herhangi bir yönde oluşabilecek yüksek ivmelenmelerin etkisi ile otomobilin bir bölgesinin batması ya da havalanmasını engelleyerek dengeyi artırmak. Sistem virajlarda yük binen süspansiyonları sertleştirerek virajın dışına yığılmayı engelliyor ve bu sayede bütün tekerleklere daha eşit bir yük dağılımı gerçekleşmesini sağlıyor. Daha eşit yük dağılımının yarattığı bir pozitif etki ise lastiklerin ömrünü doğrudan etkileyerek daha uzun süre pistte turlamaya olanak tanıması. Bütün bunların yanı sıra sistem takımlara yığılma gibi bir dezavantaj ile karşılaşmadan genel karakteri daha yumuşak bir süspansiyon kullanmasına olanak tanıyor. Buda tabi ki de pilota kerbleri kullanırken daha agresif olmasına olanak tanıyor. Tüm bu etmenler bir araya gelince ise FRIC kullanan takımlar diğerleri üzerinde göz ardı edilemeyecek bir avantaj elde ediyor.

FRIC sitemini kullanmayan takımlar ise şimdiden gönüllü olarak bu sistemin son iki yarış olan Hockenheim ve Budapeşte’de kullanılmamasına karar vermişti fakat şimdi görülüyor ki FIA da bu sistemi haksız rekabet olarak görüyor ve sportmenlik dışı olduğu gerekçesi ile FRIC sistemini tamamen rafa kaldırıyor.

Utku Ulaş Tekin

Dört yaşımdayken babamın aldığı benden bir kaç ay büyük olan 92 model Renault Spring ile başladı tüm bu macera. İnsanların kullandığı hareket eden nesnelerin keşfine başlıyordum. Yaşım ilerledikçe daha da artan bir heyecan oldu bu nesneler içimde. Sonradan bu nesnelerin aslında nesne olmadığını, sadece otomobil tutkunu olan insanlar tarafından görülebilen ruhları olduğunu keşfettim. Fakat sıkıntı bu ruhları görebilen diğer insanları bulmaktı. Arayışın son bulduğu durak ise Otopark.com oldu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu