Haberler

Lüks tüketime caydırıcı vergi




Maliye Bakanlığı yetkilileri, yurt içi tasarrufları artırmak amacıyla lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları tespit edilerek caydırıcı vergilendirme yapılacağını belirtti. Yetkililer bunun içine hayvanların da kürkün de otomobilin de gireceğine dikkat çekti.

2015-2017 yıllarına ilişkin Orta Vadeli Program’a göre, yurt içi tasarrufları artırmak amacıyla uluslararası yükümlülükler gözetilerek lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları tespit edilerek caydırıcı vergilendirme yapılacak. Maliye Bakanlığı yetkilileri, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yasanının II ve IV sayılı listesinde yer alan ürünleri incelemeye başladıklarını belirterek, bunlar içinde lüks tüketime giren ürünlerle ilgili tedbir alınabileceğini söylediler. Bunun içine hayvarın da kürkün de otomobilin de girebileceğine dikkat çeken yetkililer, tek yapılmayacak olanın üretim ve girdi maliyetleri ile ilgili bir artış olacağını söylediler. Otomobillerde geçen yılın başında tüketimi engellemek amacıyla yüksek oranlı ÖTV artışlarına gidilmişti.

II VE IV SAYILI LİSTE
ÖTV, akaryakıt, otomobil, parfüm, içki ve sigara gibi ürünlerin üretildiğinde ya da ithal edildiğinde alınan bir vergi türü. Bu verginin hangi mallardan alınacağına ilişkin dört liste var. I sayılı listede benzin, II sayılı listede otomobiller, III sayılı listede içki ve sigaralar, IV sayılı listede de hayvar, güzellik malzemeleri, kürkler, cep telefonu, klima, çamaşır makinası, televizyon, elektrik süpürgesi, kıymetli taşlar gibi çeşitli ürünler yer alıyor. Orta Vadeli Program’da yer alan ‘ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları’ grubundan II ve IV sayılı listedeki malların anlaşılması gerektiği ifade edildi.

Maliye yetkilileri, özellikle IV sayılı listeyle ilgili inceleme yapıldığını belirtirken, bu ürün gruplarının öncelikle ithalat yoğunluğunun inceleneceğini söylediler. Bunun için Gümrük Tarifesi İstatistik Pozisyonu numarası üzerinden ithalat yoğunluklarına bakılacağını dile getiren yetkililer, ithalat yoğun olanlarla ilgili bir tedbir alınacağını kaydettiler. Özel Tüketim Vergisi Yasası’na göre IV sayılı listede yer alan ürünlerde sınır yüzde 25. Şu anda havyar, parfüm, kürk gibi ürünlerde ÖTV oranı yüzde 20. Çamaşır makinası, buzdolabı gibi ürünlerde yüzde 6,7 olarak uygulanıyor. Cep telefonlarında yüzde 25 ÖTV oranı var ancak ithal edilen telefonlardan sabit 120 lira alınıyor. Ancak beyaz eşya ile ilgili vergisel teşvik çalışması da var.

Otomobillerde ne olacak?

Otomobillerde motor silindir hacmine göre ÖTV alınıyor. 1600 cm3 silindir hacmini geçmeyen otomobillerde yüzde 45, 1600 cm3 ile 2000 cm3 silindir hacmine sahip otomobillerde yüzde 90 ve 2000 cm3 silindir hacmini geçen otomobillerde de yüzde 145 olarak uygulanıyor. Ancak son dönemde lüks markaların bile 1600 cm3 silindir hacminde otomobil ürettiğine dikkat çeken uzmanlar belki ara bir hacim vergilemesine de geçilebileceğini söylediler. Örneğin 1400 cm3 silindir hacminin yeni bir sınır olabileceği konuşulmaya başlandı.

İthal edilen bir ürüne ithal olduğu gerekçesiyle ek vergi getirilemiyor. Bu Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırılık teşkil ediyor.

İlgili Makaleler

37 Yorum

  1. Çok fazla olamaya başladı gerçekten abdde taksiler bile 2000 motor ama bi yandan bakınca trafikteki bütün arabalar gıcır gıcır diğer ülkelerdeki gibi eski model arabalar pek yok benzin mazot 4 5 lira trafikte arabadan geçilmiyor bizim millet mi havalı bu kadar tam anlamıyorum iktisatta özel tasarruf oranı vardır türkiyenin tasarruf oranı abd den bile düşük bütün ülkelerden düşük buda ithal araba ithal telefon sürekli yeni alındığı için bitmeyen kapanmayan bi cari açığa sebep oluyor ama ne vergi koyulsa bu tüketimin önüne geçilebileceğini sanmıyorum

  2. itiraz ediyoruz politik yorum olarak goruluyor. bu vergiyi hangi yonetim kopyarsa koysun dayanilir gibi degil. cozum kurtulus bu olmamali. ulkede bircok yol gosterebilecek,ozel programlar hazirlayan degerli iktisatcilar var. danisilabilir,farkli bir politika izlenebilir. duzenleme gelmese dahi vergi oranlari artik komik olmaktan da cikmis durumda. bunun bir baska anlami var o da: ALMAYIN. almayin demek istiyorlar ama engel de olamazlar cunku insanlar hayata bir kere geldigini dusunup sartlarini,imkanlarini sonuna kadar zorlayip aliyor. biz de ayni seyi yaptik. herkes yapiyor. devlet olarak para kazanmanin yontemi tuketimden vergi olmamali. vergi gelirden alinmali. milyon dolarlari olan adamlardan, kucuk esnaflara kobilere kadar herkes vergi kaciriyor,kacirmak zorunda cunku bu tuketim vergilerine can dayanmiyor. herseye 3-4 kat para veren vatandas,baska yerden oyle mi devlet baba al sana devleti dolanriyor. boyle duzen olmaz.

  3. yıllarca dedik bu doğuşun arkasında hükümet var diye al şmdi sana 1.4 tsi lar iyi piyasa yapar

  4. bana da garip geldi neden 1.3 değil de 1.4 ? sonuçta yıllık mtv ler 1.3 1.6 şeklinde sınıflandırılıyor ? Burda birilerini kızdırmamak esas alınmış sanırım ve bu kesinlikle tüketici değil

  5. Oldu olacak arabayı yasaklayın. Sepetli motordan da %145 normal motordan &90 bisikletten de %45 ötv alın.

  6. 2009 ötv indirimi zamanı ıyı bı secım yapıp ömürlük honda civic sedan almışım iyi ki bir daha nasip olmazmış demek …

  7. Allah belalarını versin ne diyeyim arkadaş. Bir baksınlar Türkiye’deki araçların yüzde kaçı 1.6 ?

    Benzin , yollar, sürüş imkanlarını hallettiler de şimdi de ÖTV’ye zamma geldi.

    Milletvekillerinin araçları A8L’ye yenilenince neden lüks tüketime geçmiyor.

    Ülkemizde ciddi şekilde “Asiller” – “Köleler” hiyerarşisi var. Şu parti sevdalıları yüzünden daha çok çekeceğiz …

  8. Vergiler zaten yüksek, yüksek olmasına rağmen millet 5 liralık yakıtla arabalara biniyor. Tamam ithalat azalsin para dışarı gitmesin dediniz de olmuyor arkadaş, siz bunlardan alacağınız parayı yerli üretime yatırın yerli arabalar çıksın destek olun.
    Şu haliyle milleti daha fazla borçlu çıkartmaktan başka bir şeye yaramaz.

  9. Apaçık ” yaşamayın kardeşim , terkedip gidin bu ülkeyi , türkiyeyi haritadan silicez ” deniyor , zira insana masraftan nefes aldırmıyorlar !

  10. Bir de “Lüks tüketime caydırıcı vergi ” yazıyor ya o da beni ayar ediyor. Telefon en mühim gereksinim. Ona bile ÖTV alıyorlar. Onların sıfırladıklarını biz tamamlıyoruz resmen .

  11. Amaç ne tasarrufları arttırmak ama yurtiçi tasarrufları arttırmak yurtdışı ürünlere vergi koymakla değil içeride daha kalitelisini ya da daha uygun fiyatlısını üreterek ikame ile mümkün olur. Sen hiç bir şey üretmeden ithal mallardan vergi alır gelen paraları üretim yerine günübirlik sosyal yardımlara yatırırsan batman kaçınılmaz olur.

  12. Iyice işin rengini bozdular haa niye elmastan zumrutten vergi almiyorlar oeki onu merak ediyorum.

  13. Evet cari açık azalsın ama hükümet böyle yaptıkça trafik eski ve Çevreyi kirleten otomobil ile doluyor.motor hacmi yerine otomobilin ithal fiyatı ve karbon emisyonu göz önüne alınarak bir değerlendirme yapılmalı.2.0 ferrari ile 2.0 Passat aynı vergi diliminde olacak biraz daha uğraşsalar makam araçlarında düzenlemeye gitseler daha iyi olacak.

  14. Toprak doyursun gözlerini … Şimdiki vergiler çok masum ya , caydırıcı olacakmış birde.

    1. Doğruları göz önünde bulundurup kendince yorumlar yapıp ortaya güzel bir yazı çıkarmışsın.Burda hükümet savunucuları değerli siyasetçiler diye kavramlar kullanıp siyaset yapman yanlış.Sana vatan haini diyenler kadar ayıp etmişsin.Çocukla çocuk olmuşsun.İsyanında haksızsın demiyorum güzel abim ama arabalar dışındaki konularda site editöründen bu kadar dışlayıcı bir yorum görmek istemezdim.Sonuçta sen bir takipçi değil editörsün.Bunu bir takipçi yazsa dikkate almazdım ama bir editörden insanları sınıflandıran bir yorum gördüğüme üzüldüm.Sen siteyi temsil ediyosun ve editör olarak sitenin profiline ve amacına ihanet ediyosun.Böyle yorum yaparak insanları siteden soğutmaya ve sitede emeği geçen herkese haksızlık yapmaya hakkın yok.Beni yanlış anlamayın.Sonuçta otoparkı severek takip ediyorum ve gün geçtikçe büyüyorsunuz.Tekrar söylüyorum beni yanlış anlamayın otopark büyüyor ama büyürken de gelişim göstermesi lazım.

      1. İsavran. Muhip Abi’miz öyle prim yapmak için sahte gülüşler yapacağına , tüm samimiyetini kullanarak böyle bir kelime kullanmış. İçinden öyle gelmiş , öyle yazmış yani. Diğerleri gibi prim peşinde olsa , yapmacık olsa o zaman benim hoşuma gitmezdi. Hem düşününce “vergilerin acımasızlığı” konusunda savunan kişiler zaten o kitle.

        Demek istediğim şöyle , “Otopark” editörleri buralara kadar samimiyetlerinden gelmişlerdir ve bu samimiyetleri sayesinde daha da nicelerini göreceğiz. Kasıntı olmamaları iyi bi durum.

      2. Burak Bezek. OTOPARK editörlerinin muhip abide dahil samimiyeti konusunda sana sonuna kadar katılıyorum ki zaten bütün takipçiler yani biz bu konuda hem fikiriz diye düşünüyorum.Muhip abinin yorumunu haklı buluyorum zaten yazmıştım ama bana göre yanlış kelimeler var.Bu sivri uslup seni rahatsız etmemiş olabilir ancak beni etti.Unutma ki OTOPARK geniş bir yelpazeye hitap ediyor.”İçinden öyle gelmiş , öyle yazmış” insanlara karşı sorumluluğun varsa herzaman içinden geldiği davranamazsın.Demem o ki kardeşim HERZAMAN HERYERDE EN BÜYÜK OTOPARK olacaksa bazen de kelimeleri seçmede fayda var.

      3. ” Siyaset ” kelimesinin geçtiği bir yer söyleyin kavga edilmemiş , kalp kırılmamış !
        Lütfen arkadaşlar , lütfen …
        Birazdaha hoşgörü !

      4. Kavga etmiyoruz, amacımız kalp kırmakta değil ki hiç kimsenin de böyle birşey istediğini sanmıyorum.Güzeli daha güzel yapmaya çalışıyoruz zaten bu da hoşgörümüzden öte geliyor.Burda konuşulanların ”Siyaset” değil ”Tavsiye” başlığı altında toplanması kesinlikle daha doğru olur.

    2. bence hukumetimiz herseyin doğrusunu bilir demekten cok daha samimi cok daha gerçekçi bir serzeniş

    3. Ha bir de eklemeden edemeyeceğim emin olun bu millet rahatına bu kadar düşkün olmayıp arac almak yerine toplu tasıma kullansaydı su an toplu tasıma ücretleri mevcut tarifenin en az 3 kati olurdu. Cunku amaç üzüm çalmak degil Bağcı dövmek gerçi dövmeyi de gecti zina bu resmen

  15. mesele burada cari açığı kapatmak ve yüksek vergilerle ithalatı düşürmek ama bir ülkenin üretim gücünü yükseltmezsen neticede ne kadar yüksek vergi koyarsan koy cari açık hep olacaktır … bence vergi yerine üretim olanakları desteklenmeli yoksa bu uygulama günü kurtarmaktan başka bir şey değil …

  16. Tamam amaç cari açığı azaltmak, ama sen 2000cc lik arabaya fazla vergi koyarsan bu sefer 1500-1600kg lik arabalara küçük motor koyacaklar. bu sebeple 2000cc motorda yaktığından daha fazla yakacak bu arabalar. bu seferde daha fazla petrol ithal etmek zorunda kalacaksın. Gene cari açık artacak.
    Burda yapılması gereken;
    1. Araçların vergilendirmesini ağırlık motor hacmi oranına göre ayarlayıp en ekonomik ağırlık/motorhacmine sahip olan araçlardan düşük vergi alınması.
    2. Yurt dışından ithal edilen arabalara yaptığın vergi zammı kadar yurt içinde üretilen araçlara vergi indirimi yapmak. (Ha burdada haksız rekabet yapılıyor diyen şirketler çıkacak. herhagi bi yasaya veya anlaşmaya aykırı değilse dikkate almamak lazım.)

    Ha bu arada cari açık azalsın istiyorsanız bi zahmet elmas pırlanta gibi ürünlerden ve yat-tekne gibi araçların yakıtından ötv alın.

    1. AB Gümrük Birliği’ne üye olmamız nedeniyle 2. söylediğiniz yapmak neredeyse imkansız, Türkiye’deki araca hangi ÖTV’yi uyguluyorsak AB ülkelerinde üretilen araçlara da aynı ÖTV’yi uygulamak zorundayız.

      Hem cari açığı, hem de insanların ihtiyaçlarını karşılamak istiyorsanız; devlet eliyle çağın ve insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir otomotiv markası yaratırsınız. Tamamen yerli üretim yapar, maliyetinin oldukça altında piyasaya sürersiniz. Sonra ÖTV’yi %150 uygularsınız, topladığınız vergilerin bir bölümü ile de bu otomotiv markasını sübvanse edersiniz.

      Gerçek hayatta bunları yapamaya kalkışırsanız ya servet düşmanı olup linç edilirsiniz ya da bir suikasta uğrayıp bu dünyadan göçersiniz :))

  17. Bu arada bir düzeltme yapayım. Hammadde olarak ithal edilen elmasın %20 lik ötv vergisi yok. Amaç yurt dışındaki üreticilerlen rekabet edebilmek ve ihracatı arttırmakmış. Yani takı ve mücevherat olarak satılan elmas- pırlantanın ötv si var.

  18. Yollarda güvenle gidecek, kullanırken biraz keyif verecek araçlar “lüks tüketim” oluyor ama mücevherat falan daha normal tüketimler tabii… İmkanı olan koşarak kaçsın bu ülkeden.

  19. Cavurun 400 bin TL’ye bindiği Mercedes’e, 1 milyon 200 TL bayılarak ancak binebiliyoruz (binemiyoruz daha doğrusu)
    Bizim milletimiz de iyi bir yaşamı haketmiyor mu? Kesinlikle!! (evet)

    Vatandaş: Sayın devletim bana bir Mercedes, en güvenli, en bastın mı gideninden…
    Devlet: BMW mi, napıcan lan Audi’yi? Sana VW veriyim, al sana Reno, binerken beni hatırlarsın 🙂

    Ama sanayi ve teknolojiye yatırım yapılmadığı sürece devletin gelir kapısı vergiler olmaya devam edecek maalesef.

  20. yılbaşından sonra açılacak başlıklar:
    60 bine kadar sıfır polo mu ibiza mı yoksa corsa mı ?
    1.3 dizel albea aldım 50 kuruş yakıyor
    60 bine 1.6 dizel accent alınır mı ?
    motorin 5 liraya düşer mi ?
    tabi alışkanlıklar da kökten değişir diye düşünüyorum. 200 ml lik bira çıkabilir mesela karton kutuda sonra sigara kullananlar için paket taşımak lüks olur millet kimse istemesin diye dal taşır 😀 bakın bu güzel olur bir mekana girip masaya sigara paketini koyan delikanlı kardeşlerimizin gerçekten havası olur 😀 en iyisi kaçak sigara alkol işine girmek bu durumda

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu