Haberler

Audi A7 h-tron




Audi, geçen hafta başlayan Los Angeles Auto Show’da A7 modelinin yakıt hücreli versiyonu olan : “A7 Sportback h-tron quattro concept”i tanıttı.

Güncel A7’ye uyarlanan “h-tron”, gücünü hidrojen yakıt hücresinden beslenen elektrik motorlarından alırken, yakıt hücresi desteği olmadan da bataryalarla belli bir mesafe katedebiliyor. Karmaşık bir yapıya sahip olan aracın motor kaputunun altında platinyum bazlı katalizörün kullanıldığı, polimer membranlı birbirinden bağımsız 300 adet yakıt hücresi bulunuyor. Bu hücreler 230 V ile 360 V’luk bir voltaj altında çalışıyor. Ayrıca sistemde; yakıt hücrelerine hava sağlayan turboşarj, kullanılmayan hidrojeni anod’a tekrar yollayan devirdaim fanı ve soğutucu bir pompa da kullanılıyor.

Audi A7 h-tron, yakıt hücresi modunda 100 kilometrede yaklaşık 1 kg hidrojen tüketiyor, bir başka deyişle hacimsel olarak 100 km’de 3.7 litre hidrojene ihtiyaç duyuyor. 500 km’nin üzerinde bir menzile sahip olan araçta 4 adet hidrojen tankı bulunurken, tüm tanklar yaklaşık 3 dakikada doluyor.

A7 h-tron’da hidrojen yakıt hücresine ihtiyaç olmadan da ilerleyebilmek mümkün. Markanın bir diğer modeli olan: “A3 Sportback e-tron”dan alınan 8.8 kWh’lık kapasiteye sahip bataryalar araca 50 km’lik bir menzil sunuyor. Fren enerjisi geri kazanımı sisteminin de desteklediği bataryaların istenildiği taktirde 2 saat (360 V) ile 4 saat(230 V) arasında doldurulması mümkün.

Ön ve arka akslara yerleştirilmiş, her biri 116 BG güç ve 270 Nm tork üreten 2 adet elektrik motorunun kullanıldığı araçta, voltajın aniden arttırılmasıyla motorların gücü anlık olarak 155 BG’e çıkabiliyor. 1950 kg’lık bir ağırlığa sahip olan otomobil toplamda 232 BG güç ve 540 Nm tork ile birlikte 0’dan 100 km/s hıza 7.9 sn’de çıkarken 180 km/s’lik bir maksimum hıza sahip.

Burak Yavuz

1985 Ankara doğumluyum. Fırat Üniversitesi Otomotiv Öğretmenliği mezunuyum.Şuan bir hava yolu şirketinde uçak yapısal teknisyeni olarak çalışıyorum. 6-7 yaşımdan beri arabalarla iç içeyim. 1992 yılından bu yana biriktirdiğim, otomobil dergilerinden oluşan geniş bir koleksiyonum var. Videolarını ve haberlerini beğenerek takip ettiğim otopark.com ailesine :"Nasıl yardımcı olabilirim?" düşüncesiyle katıldım. Kimi zaman mutluluğumuza kimi zaman da hüznümüze ortak olan otomobillerin, A noktasından B noktasına gitmeye yarayan vasıtalar olmadığını gösteren OTOPARK.com ailesinin bir ferdi olmaktan dolayı çok mutluyum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu