Haberler

Audi’nin iç mekan geleceği




Audi teknik geliştirme müdürü Prof. Dr. Ulrich Hackenberg Prologue konseptinin iç mekanının tartışılmasının ardından Automobile Magazine’ e konuştu. Hackenberg gelecekteki modellerin daha az fiziksel tuşa ve açma kapama düğmelerine sahip olacağını ve ileride herşeyin dokunmatik ekranlardan ayarlanacağını otomobillerin tuşlara sahip olmayacağını söylüyor.

2015 TT’ de digital gösterge panelinin MMI fonksiyonları ile kullanılacağını söyledi. Sedan ve crossoverların ayrı bir gösterge paneli ve eğlence sistemine sahip olacağını belirtti. Otonom sürüş teknolojisi ile ilgili de konuşan Hackenberg çalıştıklarını ancak otonom sürüş sisteminde bir problem olması sonucunda sürücünün kontrolü ele alabilmesi için on saniyeye ihitiyaç duyduğunu fark ettiklerini ve yüksek hızlarda olabileceğinden dolayı potansiyel bir güvenlik konusu olduğunu belirtti. Audi aradığı çözümlerden birini bildirdi; iki adet bilgisayar ve sensörler kullanarak otomobili izleyecek  eğer iki sistemi kabul etmiyorsanız kontrolü sürücü ile ele almalısınız.

Volkan Hasköy

1995 İstanbul doğumluyum. Çocukken yan koltukta yaşadığım heyecanımı şimdilerde hem direksiyonda hem de Otopark.com ailesinde yaşıyorum.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. bu teknolojiler mukunse 50-60 sene sonra halka insin. ben boyle araba kullanmak istemiyorum. -,-

  2. Senelerdir fuarlarda tanıtılan konsept araçlardaki iç mekanların artik uygulanmasının vakti geldi.

  3. Ne kadar yanlış bir düşünce. Ergonominin temel kurallarına aykırı. Bu açıklamayı Audi’nin yaptığına inanmıyorum. Haberi yazan gazetecinin aklı evvelliğindan kaynaklı olabilir. (sitenin haber editörlerini tenzih ederim).
    Dokunmatik kullanım hız ve dikkatin başka bir yere odaklandığı durumlarda çok kullanılabilir değildir. Bunun yerine sadece el yordamı ile bakmadan kontrol edilebilen tuş takımları ve çevirmeli düğmeler çok daha pratik ve güvenlidir. Aynı zamanda hızlıdır da. Sadece bir tuşu sağa çevirerek arabayı ısıtabilirsiniz ama dokunmatik ekranda bu en az 2-3 hassas hareket gerektirir. Bu hareketler de gözünüzü yoldan ayırmanızı sağlar. Her yerde dokunmatik ekran kullanımı teknolojik yapıcam diye mokunu çıkarmaktır. Biri güzel bir yorum yapmış “Sanki uzayda yaşıyoruz…” Doğru ancak uzay gibi boşlukta kullanılan bir araçta belki bu olur. Trafikte araç kullanan sürücü dokunmatik ekranı sağıklı bir biçimde kullanamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu