Haberler

İlk yerli elektrikli otomobilimiz




Eskişehir’de Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ndeki bir firma, 30’dan fazla akademisyenle yürüttüğü çalışmayla ortaya çıkarttığı Türkiye’nin elektrikli yerli otomobilini 2016 yılında seri üretimle piyasaya sürecek.

BEGLER AŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Ar-Ge Projeleri Sorumlusu Melih Yıldız, firmanın 2013 yılında elektrikli araçlar konusunda çeşitli çalışmalar yapmak amacıyla kurulduğunu bildirdi.

Bir ulusal elektrikli otomobil markası oluşturmak için yola çıktıklarını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

“Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla alt sistemler bazında ve alan konularında iyi bir yol kat ettik. Farklı model çalışmaları da yapıyoruz. Devam eden iki farklı elektrikli araç modelimiz var. Alt sistemlere yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Elektrikli araçların kritik denebilecek teknolojileriyle ilgili alan çalışmaları yaptık. Modellerimiz kendi pazarını oluşturabilecek nitelikte araçlar. Elektrikli araçlarımızı 2015 yılının sonunda prototip olarak yürüteceğiz. 2016 yılında seri üretime başlamayı düşünüyoruz. Modeli tamamladıktan sonra 2016 senesinde müşterilerimize ve vatandaşlarımıza araç satışına başlayacağız.”


Yıldız, pazardaki araçlarla rekabet edip, onların pazarını kapmayı değil mevcut ihtiyaçtan doğan boşluğu tamamlamayı amaçladıklarını vurguladı.

Şarj istasyonunun elektrikli araçların en önemli parçalarından biri olduğunu anlatan Yıldız, şunları söyledi:

“Şarj istasyonlarında hazırladığımız üç modelle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Gelecek yıl endüstriyelleşmesini tamamlayıp, ürün olarak satışına başlayacağız. Bu konuda 3 farklı üniversiteyle çalışıyoruz ve iyi yol aldık. Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrim’in Eskişehir’de yapılması bize motivasyon veriyoruz. Devrim’in kaldığı yerden bayrağı alıp, bu kez devam ettirmeyi istiyoruz.”

Volkan Hasköy

1995 İstanbul doğumluyum. Çocukken yan koltukta yaşadığım heyecanımı şimdilerde hem direksiyonda hem de Otopark.com ailesinde yaşıyorum.

İlgili Makaleler

10 Yorum

  1. tasarımı çok çirkin ve acemice yapılmış, bu tasarım sonuçta projenin yüzüdür sen bunu bu kadar kötü yaparsan projeye inanç sağlayamasın.
    Be mübarek type r ın reklamında ki araca bak bi gerçeğinden ayırt edemiyorsun bunu solidworks 08 le mi yaptınız

    Altyapı da daha iyi işler yapılıyordur, umarım daha iyi işler yapılıyordur, umarım bu veya benzer bir versiyonunu yollarda görmek zorunda kalmam.

  2. Helal olsun, yapsınlar araç üretilsin de tasarımı sorun olsun. Tasarım aşılamayacak bir problem değil. Piyasa bir sürü tipsiz ve boş beleş benzin harcayan araç ile dolu.

  3. begler aş sitesinde tanıtımı falan çok amatörce yapmışlar arabanın tasarımı da hiç özgün değil ama umarım güzel işler yaparlar

  4. A Class Surface yapmaktan bile haberi olmayan birisi ilk yerli otomobili üreticem diye kendini ortaya atabiliyo bu ülkede

  5. kapı kolu, yan aynalar vs vs. emeğe saygısızlık olacak biraz ama bu ne böyle allah aşkına. etox’ta yıllardır tutturmuş bir elektrikli araba, daha arabanın kapı çizgileri düz ilerlemiyor yani şaka gibi bu sözde gelişmeler. ben böyle haberleri görünce üzülüyorum, sorun nerede anlamıyorum bunu yapan mühendisler memnun mu şu görüntüden acaba?

  6. Yeter ki yapılsın valla 🙂 Yani mesela 90’ların başında (ki bu tarih bile oldukça geç bir tarih) Toros ayarında bir aracı x bir firmamız a’dan z’ye yapıyor olsaydı bugün o noktadan ok farklı bir yerde olurduk. Şimdi benim bu dediklerim konunun hakimi olan arkadaşlara çok cahilce gelebilir belki ne bileyim bir çok engel vardır vs. vs. ama benim düşüncemin ana fikri bu. Bilen arkadaşlar da aydınlatırsa tabi çok daha da iyi olur.

  7. Firmanın ilk modeli, doğal olarak, gerek tasarım gerekse mühendislik anlamında çok eleştiriye mazur kalacak ancak adı üzerinde ilk model olduğu için önü çok açık. Eğer tasarlayan ekip özellikle de firma yöneticileri vizyonlu insanlarsa ve yapılan eleştirilerden yılmak yerine güç alıp daha da ileriye gitmeye çalışırlarsa, bundan bir 10 sene sonra aynı firma hepimizi şaşkına çeviren bir modelin tanıtımını da yapabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu