Haberler

Mercedes-Benz Türk’ün Sosyal Sorumluluk Projesi “Her Kızımız Bir Yıldız’’ 10 Yaşında




  • Mercedes-Benz Türk’ün meslek sahibi olmak isteyen kızları eğitim yolunda desteklemek üzere ÇYDD işbirliği ile hayata geçirdiği ‘‘Her Kızımız Bir Yıldız’’ projesi 10 yaşına bastı.
  • Kasım 2004’te 17 ilde okuyan 200 kız öğrenciyi destekleyerek işe başlayan Mercedes-Benz Türk bu süreçte 56 ilde 3155 kızımıza eğitim desteği verdi. Proje kapsamında 1200 öğrenciye burs verilmeye devam ediliyor.
  • Eğitimini tamamlayan “20 Yıldız Kıza iş imkanı veren Mercedes-Benz Türk, halen burs verilen öğrenciler için staj, yabancı dil eğitimi ve yurt içi kültür gezileri gibi imkanlar da sunuyor. Mercedes-Benz Türk yetkilileri düzenli olarak Yıldız Kızları kendi şehirlerinde ziyaret ediyor.

Türkiye’deki en büyük yabancı sermaye  yatırımlarından biri olan Mercedes-Benz Türk, sadece otomotiv sektöründeki başarılı performansı ile değil, sosyal sorumluluk projeleriyle de ses getiriyor. Mercedes-Benz Türk’ün toplumda kadının her alanda hak ettiği güce kavuşması, kadınlara sosyal ve ekonomik hayatta fırsat eşitliği tanınması hedefiyle ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) ile birlikte hayata geçirdiği Her Kızımız Bir Yıldız projesi bu yıl 10 yaşına bastı. Mercedes-Benz Türk bu anlamlı yıl dönümünü şirket çalışanları, bayiler, bağışçılar, basın mensupları ve proje kapsamında desteklenen bursiyer kız öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen bir buluşmada kutladı.

 

Genes: “200 kızımızla başladık, bugün 3155 öğrenciye ulaştık”

Projenin geldiği nokta ve hedeflerinin paylaşıldığı buluşmanın açılış konuşmasını yapan  Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Rainer Genes “Bugün gelişmekte olan ülkelerin en önemli gündem maddesi kadınlara sosyal ve ekonomik hayatta fırsat eşitliği sağlanması. Bir ülke kalkınacaksa bunu kadınların emeği ve katılımı olmadan başarabilmek imkansız. Çünkü hepimizin bildiği gibi iş yaşamında yarattıkları katma değerin yanısıra kadınlar, gelecek nesilleri yetiştirerek ve almış oldukları eğitimi çocuklarına aktararak da ülkelerinin geleceğini şekillendiriyorlar. Kadınları ekonominin dışına itmek, toplumun yarısını üretemez kılmak demek. Kadınların ekonomiye katılımı ve üretmeleri Türkiye’nin 2023 Ekonomik Hedefleri arasında ön sıralarda…” sözleriyle Her Kızımız Bir Yıldız projesinin çıkış noktasına değindi. Genes projede gelinen noktayı ise şöyle aktardı:  “Bundan tam 10 yıl önce, Mercedes-Benz Türk olarak 17 ilde 200 kızımızı destekleyerek işe başladık.  Zamanla bu sosyal sorumluluk projesinin kapsamı daha da genişledi. Mercedes-Benz Türk’ün yanı sıra yan sanayi firmaları, bayiler ve Mercedes-Benz Türk çalışanları da projeye destek verdi. Bugüne geldiğimizde 56 ilde 3155 kızımıza ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 10 yılda 1551 bursiyer kızımız meslek lisesinden mezun oldu. 560 bursiyerimiz üniversite sınavını kazandı, 360 kızımız üniversite bursu aldı ve 97 Yıldız Kızımız üniversiteden mezun oldu. Mezunlarımızdan 20’sini Mercedes-Benz Türk bünyesinde işe aldık. Bu başarılı işbirliğinin mimarı ÇYDD’ye ve projeye destek veren herkese çok teşekkür ederiz” dedi.

 

Çelikel: “Kız çocuklarının eğitimi için geliştirilen çok anlamlı bir proje…”

ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel ise “Her çocuğun, her insanın çağdaş bir eğitime ve insana yaraşır bir yaşam biçimine hakkı olduğu bilinciyle, uzun yıllardır toplum hizmeti veriyoruz. Her Kızımız Bir Yıldız projesi eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanamayan kız çocuklarının eğitimi için geliştirilen çok anlamlı bir proje. Kız çocuklarının okullaşması çocuk yaştaki evliliklerin önlenmesinin tek yoludur. Toplumun gelişmesinde kız çocuklarının ve kadınların eğitimi için verilen katkı çok değerlidir. Bir kız çocuğunun eğitimi iki ailenin eğitimi demektir. Bugüne kadar binlerce kızımız bu büyük projeden yararlandı ve yararlanmaya devam ediyor. Mercedes- Benz Türk A.Ş. Direktörler Kurulu Başkanı Bay Genes’e,  daha önceki yöneticilere ve projenin yürütülmesinde emeği geçen Mercedes’li ve ÇYDD’li bütün arkadaşlara şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 

Kursiyer sayısı kadar kapsamı da genişledi

İlköğretim okulu mezunu çalışkan kız öğrencileri mesleki eğitime teşvik etmek, onların kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak ve iş hayatında söz sahibi olmalarını sağlamak için 2004 Kasım‘ında hayata geçen Her Kızımız Bir Yıldız projesinin kapsamı da zaman içinde genişledi. İlk dönemde motor, elektrik/elektronik, torna/tesviye, makina ressamlığı  ve bilgisayar branşlarında mesleki eğitime öncelik verilen projede artık pek çok başka bölüm için de burs imkanı sağlanıyor. Şu anda proje kapsamında liseli öğrencilere verilen bursların  %68‘i teknik lise bursu, %13‘ü sanat, kalan kısmı ise sağlık ve diğer bölümlere verilen burslardan oluşuyor.

Mercedes-Benz Türk mezun bursiyerlere istihdam da yaratıyor  

Mercedes-Benz Türk Her Kızımız Bir Yıldız desteği ile eğitimini başarıyla tamamlayan kızlara istihdam olanakları da sunuyor. Şu anda şirket bünyesinde 20 Yıldız Kız çalışıyor. Bunlardan 10’u  Aksaray Kamyon fabrikasında, 10’u Hoşdere Otobüs fabrikasında görev yapıyorlar.

Kızlar şehirlerinde ziyaret ediliyor, İstanbul’da ağırlanıyor

Maddi desteğin yanı sıra kızların yıldızlaşmasında ilginin, ekip ruhunun, cesaretin ve özgüvenin de çok büyük rolü olduğunun bilincini taşıyan Mercedes-Benz Türk, 2013 yılından beri her ay bir ili ziyaret ederek Yıldız Kızları yüreklendiriyor.Bu ziyaretlerde  İstanbul’dan gelen bir uzmanın verdiği eğitimlerle  Yıldız Kızların kişisel gelişimlerine de katkıda bulunuluyor.

Bu etkinliğin yanısıra başarılı kızlardan oluşan ve farklı illerden seçilen bir grup öğrenci her yıl İstanbul’da bir hafta misafir ediliyor. Bu süre içinde öğrencilere bir yandan çeşitli müzeleriyle şehir tanıtılırken diğer yandan da  Mercedes-Benz Türk’ün İstanbul‘daki tesislerini ziyaret etme şansı sunuluyor. İstanbul programında  ‘ Etkili İletişim’ ve ‘Sınav Kaygısı ile Başa Çıkma’ gibi konularda seminerler de yer alıyor.

Yurtdışına KSS ihracı ve ödüller

Mercedes-Benz Türk tarafından geliştirilen  Her Kızımız Bir Yıldız projesi, topluma sağladığı katkı ile önemli bir itibar kaynağı haline gelince, ünü ana şirket Daimler bünyesinde Türkiye sınırlarını aşarak Mercedes-Benz Brezilya’ya kadar ulaştı. “Made in Turkey” damgalı  Her Kızımız Bir Yıldız projesi Mercedes-Benz Türk’te görev yapan üst düzey bir yöneticinin Brezilya’ya transfer olmasıyla binlerce kilometre ötede de yankı buldu. Bir başarı öyküsüne dönüşen proje “Yarının Yıldızları” adıyla bu kez Mercedes-Benz Brezilya ekibi tarafından hayata geçirildi. Böylece Türkiye‘de geliştirilen bir sosyal sorumluluk projesinin ihracatı, ilk kez Mercedes-Benz Türk tarafından gerçekleştirilmiş oldu.

Ödüllü  proje

Kamuoyunun da takdirini kazanan Her Kızımız Bir Yıldız projesi, 2006 yılında Platin Dergisi’nden “En İyi Sosyal Sorumluluk” kategorisinde  “Zirvedekiler”, 2007 yılında Türkiye Halkla İlişkiler Derneği’nden (TÜHİD)  “Eğitim Kategorisinde En İyi Sosyal Sorumluluk” kategorisinde  “Altın Pusula” ve “ODD Satış İletişim Ödülleri, 2010 Gladyatörleri – Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi” ödüllerini kazandı.

“Yıldız Kızlar“dan görüşler

Zeynep Tilmaççimen

 Her Kızımız Bir Yıldız projesi ile karşılaşmamış olsaydım bugün evimde oturmuş örgü örüyordum. Bu  proje sayesinde meslek sahibi oldum. Mercedes-Benz Türk Aksaray Fabrikası’nda kaporta bölümünde tek hanım olarak çalışıyorum.

 

Esra Durmuş

 Otomotiv Mühendisliği bölümünde okuyorum. Mercedes-Benz Türk’te staj yapıyorum. Eğitim hayatım boyunca Her Kızımız Bir Yıldız projesinden burs aldım. Ben de ilerde belli bir yere geldikten sonra okuyamayan kızlara yardımcı olmak istiyorum.

 

 

 

 

 

sinan

1986 doğumluyum, makine mühendisiyim. Körfez olsun İstanbul Park olsun her fırsatta pist günlerine katılmaya çalışıyorum. Bir nevi 'track junky'im :) 2010-2013 Türkiye Ralli Şampiyonası'nda sınıf 3 klasmanında co-pilotluk yaptım. Prokart şampiyonasında yarıştım. Motoru olan her şeye ilgi duyuyorum. Ayrıca gerçek bir Alfa Romeo ve OTOPARK tutkunuyum!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu