Haberler

Michelin Tweel Airless




Michelin, yeni teknoloji olarak kabul edilen havasız lastik üretimine Güney Carolina’daki yeni fabrikasında başladı. Bu yeni lastikler şimdilik sadece çim biçme makineleri için üretiliyor. Ancak motosiklet lastiklerindeki yeni yönelimin de bu yönde olabileceği düşünülüyor.

Tweel lastikler geleneksellikten çıkarak lastik ve jantı birleştiriyor. Lastiğin içindeki havanın yerini ise yüksek dayanıklılıkta poly-resin çubuklar alıyor. Lastiklerin yolda, arazide herhangi bir engelle karşılaşması durumunda ise eğilerek bir nevi süspansiyon işlevi görmesi sayesinde normalde olan zıplama durumu daha da azaltılıyor. Lastiklerdeki yol tutuşu ise, lastiğin üzerine sarılan bir kauçukla sağlanıyor. Bu kauçuk eskidiği, etkisini yitirdiği zaman sökülüp yenisiyle değiştirilebiliyor. Bu yeni lastiklerin en önemli faydası ise havasız olduğu için asla patlamayacak olması.

Bütün bu yeniliklerle birlikte belki de ileride bu yeni lastikler motosikletlerde ve hatta arabalarda da günlük yaşantımızda kullanılmaya başlayacak. Ancak bu araçların yollarda karşılaşacağı engeller çim makinelerinin karşılaşacağından çok daha fazla kuvvet üreteceğinden, bu lastikleri şimdilik sadece filmlerde görebiliyoruz. Ayrıca motosikletlerin virajı alırken, hızlanırken, yavaşlarken yol tutuş limitlerinin, 4 lastiği olan herhangi bir araçtan çok daha düşük olduğunu da unutmamak lazım.

Yeni lastiklerin zamanla daha popüler hale geleceğini ve gün geçtikçe üretimlerinde kullanılan malzemelerin de gelişeceğini ve hatta yeni üretim teknikleri sayesinde bu lastiklerin fiyatlarının da, daha yeni teknoloji olmalarına karşın, geleneksel lastiklerle rekabet edebilir düzeye ulaşacağını düşünüyoruz. Buna rağmen yaşamımızın bir parçası olan arabalarımızın, motosikletlerimizin lastiklerinin, ne zaman bu tip bir teknolojiye kavuşacağını ve patlayan lastikler yüzünden yolda kalmanın artık mümkün olmayacağını söylemek çok zor.

 

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=91LWdeBQxow]

 

 

Erdem Erkin Erdoğan

Kendimi bildim bileli var olan otomobil tutkum otopark.com ile yarı amatör hale dönüştü.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. araç yüklü olduğu zaman lastik yayvanlaşıp yakıt tüketimini artırırmı acaba diye insanın aklına takılmıyor değil.otomobillerde havalı lastiklere göre yakıt tüketimi kıyaslamasıda piyasada yer edinip edinmeyeceğini belirleyecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu