Haberler

Skoda 500,000 DSG üretimine ulaştı




Volkswagen grup için düşük motor hacimlerinde kullandığı DQ200 şanzımanının elbette büyük bir önemi var. İlk üretiminden itibaren farklı modellerde kullanılan otomatik şanzımanların dönüm noktası niteliğindeki DSG şanzımanlar başarılarını kutlamaya devam ediyor. Skoda, 2012 Ekim ayında faaliyete geçen Çek Cumhuriyeti’ndeki Vrchlabi fabrikasının 500,000’inci DSG şanzımanını ürettiğini duyurudu. Bu fabrikasında 1000 personelle günde yaklaşık 1500 DSG şanzımanın üretimi yapılabiliyor.

Küçük motorlarda 4 vitesli veya CVT şanzımanların tercih edildiği bir dönemde Volkswagen Grup’un DQ200 şanzımanını üretmesi otomotiv endüstrisinde çığır açan bir gelişme olarak kabul ediliyor.

Küçük turboşarjlı maksimum 250 Nm’lik bir tork değerine sahip olan motorlar için tasarlanan 7 ileri şanzıman 2008 yılında kullanılmaya başlanmıştı. Yerini aldığı bir önceki nesil olan  6 ileri DSG üniteden farklı olarak 2 tane tek plakalı kuru kavramanın olması, küçük ve 70 kg gibi daha hafif bir şanzıman olmasını sağladı.

Skoda bu vites kutusunu tabii ki tek başına üretmedi. Volkswagen, SEAT ve Audi modellerinde de kullanılan DQ200 vites kutusu Polo’dan A3’e kadar çok geniş bir yelpazede kendine yer buldu.

Bazılarınız Volkswagen grubunun geçen sene dünya genelinde DQ200 şanzımanlı araçların bir kısmını geri çağırdığını bunun sonucunda firmanın medya skandalı olarak adlandıran durumla karşı karşıya kalındığını biliyorsunuzdur. Araçlardaki gücün yere iletilememesi ve bozuk yollarda meydana gelen metalik sesler geri çağrılan araçlarda  karşılaşılan sorunlardan başlıcalarıydı. Bu problemlerin kaynağına inen Skoda mühendisleri sorunun Mekatronik kontrol ünitesinedeki elektronik bir arıza olduğunu fark ettiler. Bunun sonucunda Polo, Golf, Jetta, Passat ve Caddy gibi modellerin şanzımanları yenileri ile değiştirilerek sorunlar çözülmüş oldu.

“Skoda’nın kendi aktarma organlarını kendi ülkesinde üretmesi hem çalışanlar için hem de Skoda için çok önemli bir dönüm noktası” olduğunu belirten yarım milyon DSG vites kutusunun üretildiği Vrchlabi fabrikasının müdürü Ivan Slimak; “Üretim kabiliyetleri ile Skoda’nın büyüme stratejisinin temel yapı taşını oluşturan bu fabrika, şirketin yeni yüksek teknoloji merkezidir.” açıklamalarında bulundu.

Burak Yavuz

1985 Ankara doğumluyum. Fırat Üniversitesi Otomotiv Öğretmenliği mezunuyum.Şuan bir hava yolu şirketinde uçak yapısal teknisyeni olarak çalışıyorum. 6-7 yaşımdan beri arabalarla iç içeyim. 1992 yılından bu yana biriktirdiğim, otomobil dergilerinden oluşan geniş bir koleksiyonum var. Videolarını ve haberlerini beğenerek takip ettiğim otopark.com ailesine :"Nasıl yardımcı olabilirim?" düşüncesiyle katıldım. Kimi zaman mutluluğumuza kimi zaman da hüznümüze ortak olan otomobillerin, A noktasından B noktasına gitmeye yarayan vasıtalar olmadığını gösteren OTOPARK.com ailesinin bir ferdi olmaktan dolayı çok mutluyum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu