Haberler

‘Vosvos’tan başka otomobile elini sürmüyor




Henüz 12 yaşındayken 1948’de oto tamircisinin yanına çırak olarak giren, 1954’te usta olup kendi dükkanını açan 78 yaşındaki Karakaya, ilerlemiş yaşına rağmen 40-50 yıllık, hurdaya çıkan “vosvos”ları yeniliyor.

“Vosvos”ların özellikle kaportalarını ve motor aksamlarını tamir ederek onlara adeta yeniden hayat veren Necati Usta, eskimiş de olsa araçlarından vazgeçemeyen vosvos tutkunlarının başvurduğu ilk isimlerden.

İş yerinde AA muhabirine açıklama yapan Karakaya, Taksim’de 1948 yılında çırak olarak işe başladığını belirterek, daha sonra kalfalık yaptığını ve ustalarının kendini beğendiğini söyledi. 1954 yılının sonlarında yine Taksim’de kendi atölyesini açtığını anlatan Karakaya, mesleğinin ilk yıllarında her türlü aracı tamir ettiğini ancak daha sonra sadece “vosvos”lara merak sardığını ifade etti.

vw-beettle-1
“Kendi dükkanımı yaklaşık 30 yıl çalıştırdıktan sonra 30 yıldır da serbest çalışıyorum” diyen Karakaya, ilkokulu bitirdikten sonra hayatı boyunca hep oto tamirciliği yaptığını, genelde kaportayla uğraştığını aktardı. Karakaya, “Daha evvel farklı araçlar tamir ettim ama uzun yıllardır sadece ‘vosvos’larla uğraşıyorum. Şu anda bana istedikleri parayı versinler ‘vosvos’tan başka araca elimi sürmem. Çalışmak hoşuma gidiyor. araba neredeyse hurda halinde geliyor. Burada herşeyini değiştirip ‘sıfır’ gibi yapıyoruz” diye konuştu. Yaklaşık 40-50 yıllık araçları tamir edip teslim ettikten sonra sahiplerinin çok şaşırdıklarını aktaran Karakaya, talep doğrultusunda araçlara farklı özellikler de kattıklarını dile getirdi.

vw-beettle-2

ÖLENE KADAR DEVAM EDECEĞİM

Şu anda herhangi bir ciddi hastalığı olmadığını belirten Karakaya, kan hastalığı ve kalbinde ritim bozukluğu bulunduğunu ancak bu rahatsızlıklarının çalışmasına mani olmadığını söyledi. Karakaya, “Çevremde eş dosttan ‘artık bırak’ diyen var. Ama bana kimse karışamaz. Ben kendime güveniyorum. Bu işi de çok seviyorum. Yatağa düşene kadar hatta sağlığım elverirse ölene kadar çalışacağım. Gerekirse 90 yaşında bile” ifadelerini kullandı.

Tamircide motor ustası olarak çalışan 65 yaşındaki Eşref Dönmez ise “vosvos” tamirinde özellikle kaporta konusunda Necati Usta’nın Türkiye’de en önde gelenlerinden olduğunu dile getirdi. İş yerinin sahibi Ünal Özdemir de Necati Karakaya’nın ilerlemiş yaşına rağmen çok çalışkan olduğunu ifade ederek, iş yerlerinde böyle bir ustaya sahip oldukları için çok şanslı olduklarını aktardı. Necati Usta’nın “vosvos”ların parçaları pahalı olduğu için eskimiş parçaları ilmek ilmek işleyerek yenilediğine işaret eden Özdemir, Karakaya’nın bazen küçük bir parça için bir hafta uğraştığını anlattı.

vw-beettle-3

‘KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ GİBİ’

1967 model “vosvos”unu tamir ettirmek için iş yerinde bulunan Fuat Delibaş da ustanın namını duyduktan sonra aracını tamire getirdiğini belirtti. Aracını bir arkadaşından aldığını dile getiren Delibaş, şunları kaydetti: “Necati Usta yaşına rağmen çok hızlı. Dokunduğu aracı yeni baştan değiştiriyor. Adeta kaplumbağa terbiyecisi. Onun elinden çıkacak eseri sabırsızlıkla bekliyorum” şeklinde konuştu.

Radikal – AA

 

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Gerçekten de sahipleri vazgeçemiyor bu araçtan.Uruguay devlet başkanının da kullandığı araba vosvos. 1 MİLYON DOLAR teklif edilmiş ama adam yine de satmamış 🙂

  2. Kaplumbağa sevdası otomobil kültürünün en güzel örneklerinden..
    Bir diğer kaplumbağa terbiyecisi ağabeyimiz de sevgili Kürşat Sancaktar (Bursa)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu