Haberler

FXXK! Şimdiden tükendi




Ferrari, Abu Dhabi’deki Finali Mondiali etkinliğinde FXX K modelini resmi olarak tanıttı.

Daha önce LaFerrari XX olarak bilinen araç, şirketin ilk hibrit aracı olan LaFerrari üzerine inşa edilmiş. Adının sonuna getirilen “K” harfini ise modelde kullanılan (KERS) kinetik enerji geri dönüşüm sisteminden alıyor. FXX K hiçbir yarışta kullanılmayacak ve “tavizsiz, teknolojik yenilikler içeren” bir araç olması amaçlanarak geliştirildi. Araç sadece çok özel müşteriler için satışa sunulacak ve müşteriler bir test programına dahil edilecek.

Daha önce de dedikoduları dolaşan, FXX K 860 BG’lik V12 motoru ve 190 BG’lik elektrik motoru sayesinde toplamda 1050 BG güç üretebiliyor.

6.2-litre V12 motorda yeni egzantirik milleri ve modifiye edilmiş subaplar kullanılıyor. Modelde emme manifoldu da yeniden tasarlanmış. Egzoz sistemi de susturucular kaldırılarak modifiye edilmiş.

Optimize edilmiş HY-KERS sistemi, sürücünün 4 farkı sürüş modu arasında seçim yapabileceği bir kontrol paneline sahip. “Qualify” modu kısıtlı bir süre için aracın maksimum performansı vermesi için programlanmış. “Long Run” modu aracın “tutarlı şekilde performans” vermesini sağlıyor. “Manual Boost” modu aracı maksimum torku vermesi için ayarlıyor. Son olarak “Fast Charge” modu aracın pillerinin daha hızlı dolması için seçilebiliyor.

Tasarıma gelecek olursak, aracın ön tarafında iki bölmeli bir tampon yer alıyor ve araçta standart versiyondan 30mm yere daha yakın ön lip bulunuyor. Aracın yan kısımında ise yeni bir tasarım bizi karşılıyor. Kuyruk kısmı daha yüksek olan modelde, çift taraflı ve hareket edebilen küçük iki spoilera yer verilmiş.

Ferrari, bütün bu değişikliklerin toplamda %50 daha fazla “downforce” elde etmelerini sağladığını söylüyor. 200 Km/s hızla 540 kg’a kadar “downforce”‘a maruz kalabilen araç, yol versiyonunun elde ettiği değerin neredeyse iki katına ulaşabiliyor. İtalyan şirket, pist odaklı geliştirilen bu araçta Pirelli pist lastiklerini kullanmış.

Direksiyonda yer alan beşinci sürüş modu “Manettino” ile E-Diff elektronik diferansiyel, F1-Trac çekiş sistemi, Racing SSC (Side Slip Angle Control) sistemi ve yüksek performanslı ABS sistemlerinin müdehale seviyeleri ayarlanabiliyor.

Toplamda 40 adet üretilecek olan araçların tamamın 2.5 milyon € fiyat etiketi ile satılmış durumda.

 

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Otomobil değil bu bildiğin uçak. Bu otomobilse o zaman bizim bindiklerimiz ne..
    Bu yıl FXX serisi’nin yeni modelinin çıkması bekleniyor. FXX serileri pistler dışında kullanılamıyor Lamborghini’nin de böyle bir seri yapması şart

    Ferrari’nin FXX tarihi; FXX(2005),FXX Evolution(2007), 599XX(2009), 599XX Evoluzione(2012), FXX-K(2015)

  2. Dünyada spor otomobil deyince akla gelen ilk marka Ferrari’dir. Aston Martin sever olarak bunu kabul ediyorum. Enzo Ferrari’nin şu cümlesini paylaşayım “Diğerleri otomobil satabilmek için yarışır, biz ise yarışabilmek için otomobil satarız”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu