Haberler

Karahindibadan lastiğe




Otomobil firmaları doğal kaynak sıkıntıları ve çevreci yasalar nedeni ile geleceğe yönelik yeni motorlar ve teknolojiler geliştirirken lastik üreticisi Continental de yeni hammadde kaynakları bulmak için çalışmalara başladı.

Günümüzde kauçuk üretiminde kullanılan Brezilya, Venezüella ve Ekvator’daki kauçuk ağaçlarının gelecekteki iklim değişikliklerinden etkilenme riskinin çok yüksek olması nedeni ile yeni kaynaklar arayan Continental çözümü karahindiba olarak bilinen bitkide buldu. Kauçuk ağaçlarının aksine dünyanın hemen hemen her yerinde yetiştirilebilen karahindiba bitkisinde bulunan kauçuk yaklaşık 40 farklı madde ile karıştırılarak lastik üretiminde kullanılmak için ideal bir hal alıyor. Ayrıca karahindiba bitkisini kullanmak nakliye masraflarını ve nakliye sırasında üretilen CO2 oranlarını da düşürerek hem müşterilere hem de çevreye yarar sağlıyor.

Continental’in test safhasına geçtiği Taraxagum adını verdiği lastikler önümüzdeki 5 ila 10 yıl içerisinde raflardaki yerlerini alacak. Bu lastikler her ne kadar tamamen karahindibadan üretilmese de kauçuk ağaçlarına olan bağımlılığı önemli derecede azaltıyor.

Gelecekte karahindibaları başka bitkiler ile aşılayarak verimin artırılması ile kauçuk ağaçlarına olan bağımlılığın tamamen ortadan kaldırılması planlanıyor.

Utku Ulaş Tekin

Dört yaşımdayken babamın aldığı benden bir kaç ay büyük olan 92 model Renault Spring ile başladı tüm bu macera. İnsanların kullandığı hareket eden nesnelerin keşfine başlıyordum. Yaşım ilerledikçe daha da artan bir heyecan oldu bu nesneler içimde. Sonradan bu nesnelerin aslında nesne olmadığını, sadece otomobil tutkunu olan insanlar tarafından görülebilen ruhları olduğunu keşfettim. Fakat sıkıntı bu ruhları görebilen diğer insanları bulmaktı. Arayışın son bulduğu durak ise Otopark.com oldu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu