Haberler

Mazda biyoplastik malzeme geliştirdi




İstanbul, 10 Aralık 2014. Mazda Motor Corporation, araçların gövde parçalarına uygun biyo temelli olarak üretilen plastik geliştirdi. Yeni biyoplastik, Mazda’nın çevresel etkilerini de azaltacak. Malzeme, bitki temelli malzemelerden üretildiği için, petrol kullanımını ve CO2 emisyonlarını kontrol altına alıyor. Ayrıca biyoplastik kendinden boyalı olduğundan ve boyama gerektirmediğinden, uçucu organik bileşiklerin emisyonunu da azaltıyor. Malzemenin boyanması, parçalara derin bir renk ile düzgün ve geleneksel boyalı plastiklerle ulaşılabilenden daha yüksek kalitede aynaya benzer bir cila görünümü veriyor.

Mazda proaktif bir yaklaşımla birkaç yıldır biyo kütle teknolojileri geliştiriyordu. Mazda Biotechmaterial (biyoteknolojik malzeme) adıyla şirket, hem otomotiv sektörünün kabin parçaları için ilk yüksek güçlü, ısı dayanıklı ve bitki temelli biyoplastiğini hem de koltuk döşemeleri için tamamen bitki temelli liflerden oluşan dünyanın ilk biyo kumaşını üretmiş oldu. Gövde parçalarına ve maruz kalınan zorlu çevresel etkenlere uygun olması için biyoplastiklerin hava şartlarına, çizilmelere ve darbelere son derece dayanıklı olması gerekiyor.

Mazda bu noktada hem kabin hem de gövde parçalarına uygun malzemeler geliştirmeyi başardı. Malzeme, yüksek ölçüde şekillendirilebilir ve dayanıklı yeni biyoplastik temelli malzemenin ek malzemeler ve renklendiricilerle (patent karar aşamasında) birlikte optimize edilmesi ve şekillendirme özelliklerinin arttırılmasıyla elde edildi. Böylece şirket, geleneksel ABS plastik parçalar kadar dayanıklı ve aynı zamanda hem yüksek kaliteli cilaya hem de beraberindeki tasarım avantajlarına sahip olan parçalar üretebilecek.

İlk olarak 2015’te piyasaya çıkacak olan yepyeni Mazda MX-5’in kabin parçalarında kullanılacak olan biyoplastik, daha sonra diğer modellerin gövde bileşenlerinde de yer almaya başlayacak. Yarın Tokyo’da açılacak olan çevresel teknoloji fuarı Eco-Products 2014’te Mazda, biyoplastikten üretilen Mazda Biotechmaterial parçaların prototipini sergileyecek. Malzeme, Mitsubishi Chemical Corporation ile birlikte geliştirildi.

Emre Berk Simsek

İTÜ Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği mezunuyum. Sıkı bir otomobil tutkunuyum. Çocukluğum onların içinde geçti, üniversite yıllarımda ise birçoğunu test ettim. Ve yine aynı yıllarda Otopark ailesine dahil oldum. Direksiyonda olmak benim için bir çocuğun oyuncağıyla oynaması gibidir; bazen huzur dolu, kimi zaman ise adrenalinin doruklarında.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu