Haberler

Otomatik vitesi sevdik




Ocak-Kasım 2014 döneminde satılan 477 bin 277 otomobilden 219 bin 868’ini otomatik vitesli otomobiller oluşturdu ve satıştaki payı yüzde 46’ya yükseldi. Lüks sınıf otomobillerde otomatik vites tercihi ise yüzde 98 oldu.

AA muhabirinin Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerinden derlediği bilgilere göre, sürücülerin otomatik vitesli otomobillere olan ilgisi her geçen yıl artıyor.Yılın 11 aylık bölümünde satılan 477 bin 277 otomobilden 219 bin 868’ini otomatik vitesli otomobiller oluşturdu.

Ocak-Kasım 2014 döneminde otomatik şanzımanlı otomobil satış adetleri 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 1,32 arttı. Geçen yılın 11 ayında 217 bin 10 olan otomatik vitesli otomobil satış adeti bu yıl 219 bin 868’e çıktı.

Otomatik şanzımanlı otomobil satışlarının payı ise yüzde 38,51’den yüzde 46,07’ye yükseldi. Satılan her 10 otomobilden yaklaşık 5’ini otomatik vitesli araç oluşturdu. Otomatik vites en çok lüks otomobil sınıfında tercih edildi. Bu sınıfta satılan 2 bin 907 aracın yüzde 98,01’inde otomatik şanzıman tercih edildi.

En küçük şehir otomobili olarak bilinen A segmentinde 2 bin 516, bu segmentten biraz daha büyük olan ve küçük otomobil sınıfında yer alan B segmentinde 40 bin 869, küçük aile otomobili olarak nitelendirilen C segmentinde 113 bin 208, büyük aile otomobili olarak bilinen D segmentinde 48 bin 23, üst sınıf kategorisindeki E segmentinde ise 12 bin 345 otomatik vitesli otomobil satıldı.

Otomatik şanzımanın payı, D segmentinde yüzde 82, E segmentinde yüzde 76, A segmentinde yüzde 69, C segmentinde yüzde 45, B segmentinde yüzde 27 oldu.

AA

İlgili Makaleler

19 Yorum

  1. sevilmicek gibi değilki manuel vitesin zevkle alakası yok tamamen eski çağdan kalma hamallık. atasözünü bile yapmışlar [b]akılsız başın cezasını ayaklar çeker[/b] diye. kusura bakmayın ama parasal sebepler dışında yakıt, fiyat farkı ve narinlik korkusu gibi manuel vites tercih edenler katıksız gerizekalıdır benim gözümde. 100, 150 beygirle neyin zevki neyin tercihi allah askına hadi vitesi okşamanı da anladık onun tadını cıkarabileceğin yol mu var türkiyede ahahah 😀 herkes yol bilgisayarına baksın ortalama hız en çok 40 tır 😀 neyse size iyi [b]kavramalar[/b] 😀

    1. Büyük ihtimal düz vites araba kullanmayı bilmiyorsun ya da iyi kullanamıyorsun ayrıca araba kullanmaktan da zevk almayı bilmiyorsun. Zevk almak için kullananlara da katıksız gerizekalı dediğine göre egonu tatmin etmeye çalışmışsın.Parasal sebebler dışında diyorsun ondan sonra fiyat farkı, yakıt gibi konular dışında tercih edenler katıksız gerizekalı diyorsun bu durumda katıksız gerizekalının hasının da kim olduğunu görüyoruz.

    2. İlk harften son harfe kadar terbiyesizlik fışkırıyor yorumdan.Sitenin girişine seviye ölçer koymak şart olacak galiba yakında.Eskiden yoktu bunlardan bu sitede.Yeni yeni türediler.

  2. O %54’ün de çoğunluğu şirket aracıdır tahmin ediyorum. Yani parayı ödeyecek kişi ile sol ayağı sevilecek (!) kişinin aynı olmadığı durum.

  3. Beni en çok üzen firmalar bu artış nedeniyle manuel vites opsiyonu sunmaması . Spor arabaları bile sadece otomatik olarak alabiliyosunuz artık . Şu haberleri gördükçe gerçekten içim acıyor . Yinede şuan azda olsa ulaşılabiliyor , ilerde manuel aracı mumla arıcaz belli … -.-

    ( % 2-3 lük bir kitleden bahsediyorum azınlık acı çekmeye mahkum 🙁 )

  4. valla gün aşırı araba kullandıgım için otomatigin degerini çok iyi biliyorum otomatik vites hayattır keşke bütün şirket araçları otomatik olsa

  5. Bir manuel kullanıcı olarak şunu söylemek istiyorum, manuel=amelelik.

    Tamam manuel zevkli yanı var elbette. Ancak adamın altındaki araba 1.4 polo manuel süper yaww performans sürüş için harika diyor.
    Altındaki araba m3, 911, evo, sti, s2000 vs vs olmakça manueli. Hiç bir zevki yok.

  6. Otomatik vitesde abi bunun ne kadari gercekten otomatik vites, DSG, CVT, Power Shift, Easytronic, Multi Tranic.

    Bence otomatik vites ile firmaların yeni servis kazığı robo otomatik debriyazsız manual arabalarıda otomatik babında görmesinler.

    İkinci dünya savaşınde 50 tonluk tankı yürütmek için kullanılan 500 beygirlik motorları kavramada Liquid Coupling kullanmışlar. Yani Tork Konvertörü. Tork Konvertörü olmayan Otomatiğe otomatik demem.

    Bunlar otomobil firmalarının servis oyunları. Robo otomatların, mecatronları bozulunca, servislerde para gecirmek için yeni taktikler deniyorlar.

  7. Tabiki otomatik vitesin tercih sebebi olacağı birçok durum var. Fakat düz vites ameleliktir demek otomobil kullanmayı hiçbir zaman bir zevk haline dönüştürmemiş olmak demektir bence. 100 – 150 beygirle neyin zevki demek 150 beygirden daha güçlü arabaları düz vites ve elektronik sistemler devre dışı iken limitlerinde kullanmanın ne kadar zor olduğunu ve ustalık gerektirdiğini bilmemektir. Biliyorum diyen ve böyle yorumlar yapan da hiçbir zaman bu şekilde araba kullanmamıştır. ( boş otobana çıkıp hazlamaktan bahsetmiyorum) 100 150 beygirle ne keyfi ediyen biri and ve sinanın 60 beygirlik i10 testinde hiç izlememiş, aldıkları keyfi hiç görmemiştir. Otomobil kulanmanın keyfini bugüne kadar sadece beygirle ölçmüştür. Bu arada evoyu m3 ü 911 i hangi türkiye yolunda düz vites ve performanslı kullanacaksın merak ediyorum 1.4 poloyu beğenmeyen. Adam zaten dişinden tırnağından arttırıp 40 bin tl ye bir araba almış. Kullanmasını biliyosa ve keyif duyuyorsa neden 6 – 7 bin fark versin bir dsg için.

    1. Yaptığın yorumu okurken o kadar güldüm ki anlatamam. Sen kendi bindiğin dalı kesmişsin.

      Demişsin ki and i10 kullanırken keyif aldı falan demişsin. Orada and ve sinan’a keyif veren unsur aracın manuel olmasından ziyade 3 silindir motorun e46 m3 ün motorunun karakteristiğine benzer olmasıydı. Ayrıca polo testini de izlediysen and “ben bu arabada manuel vites kullanımını alamadım” dedi.
      Manuel arabada keyif bir yere kadardır. Günde 4-5 saat istanbul trafiğinde dur kalk yapıyorsanız manuel amelelikten başka hiç bir şey değildir.
      Manuel vites bmw kullanıcısı olarak söylüyorum bunları.
      Polo yu beğenmeyen demişsin, beğenmediğimi hiç bir zaman bu forumda belirtmedim. Benim demediğim şeyleri demişim gibi yazman çok komik. Poloyu sadece örnek olarak verdim. Bu örneğime corsa, palio,i20 vs vs gibi b segment araçlarıda koyabilirsin.
      Emin ol 150 hp üzeri bir çok aracı kullandım. Manuel ile keyf almanında, ameleliğinde ne olduğunu tattım.
      Ama sen önce ehliyetini al sonra haftanın 6 günü istanbul trafiğinde dur kalk yap sonra 1.4 manuel araba cok keyifiyli diyor musun bakayım.

      1. Ben i10 un vitesinden keyif aldılar demedim zaten, arabanın neyini beğendikleri testte açık. Yalnız araba 1.0 düz vites ve keyifliydi sonuç olarak. Sana göre 1.4 düZ vites polo kesinlikle keyifli olamaz. Gerçek sürücüler elektronik sistemlerle dolu yeni arabaların kendi kendini kullanmasından ve sürücüyle arabanın arasındaki bağı kopardığından şikayet ediyor. Esp nin iptal edilememesini bir eksiklik olarak görüyor. Biri de gelmiş düz vites amelelik diyor. Tabiki bazı şartlarda otomatik tercih edilebilir. İstanbul trafiği gibi. Ama düz vitese amelelik demek gerçek sürücülüğü bir kenara atmaktır.

    2. 1.0, 1.2, 1.4 b segmenti arabalardan dur kalk trafikte keyif alıyorum diyen ciddi anlamda mazoşişt falandır ki aramızda böyle arkadaşlar varsa tıbbi bir yardım almalı derhal.

      And’a sor bakalım İstanbul trafiğine haftanın 6 günü girip dur kalk yapacak olsa 3-4 saat boyunca o manuel 1.0 i10’dan aynı keyfi alır mıymış?

  8. Bu konu da büyük versuslardan olur bence.İstanbul kafasıyla düşünüp manuel=hamallık diyende bir yerde haklı Isparta Kilis Çorum’da oturup otomatik=gereksiz diyen de.Benim tek özlediğim kısımsa kesiciler.Bu konuda çalışmaları lazım 🙂

  9. bana göre manuelden zevk alan arkadaşlar varsa ama bi yandanda trafikten dert yanıyorlarsa ve bütçeleri varsa f1 vites bir otomatiğe dönmeleri manuel kadar zevk alıcaklarına eminim 🙂

  10. sonucu bir şeye bağlanmayacak olan, günün sonunda gene milletin kendi fikriyle yatıp uyuyacağı tartışmalara hasret kalmıştım ya. durmak yok ,yola dvm;manuel mi otomatık mı?…………

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu