Haberler

Matrix LED aydınlatma




Audi, Youtube’da yayınladığı yeni videosunda Matrix LED aydınlatmayı TT üzerinde tanıttı. Bu sistem aracın opsiyon listesinde yer alacak ve getirdiği yeni özellikleriyle bu opsiyona sahip olanları kesinlikle tatmin edecek.

Bu opsiyonun kullanıcılara maliyeti ekstra €2.140, yani bugünkü kura göre yaklaşık 5800 TL olacak. Sistem birden çok diyottan yani led ampulünden oluşuyor ve gece karanlığında karşınıza çıkabilecek durumlara göre teker teker açık ya da kapalı hale geliyorlar. Bunun sonucu olarak viraj içini aydınlatmak için aşağı yukarı ya da sağa sola dönen mercekli ampullerde olduğu gibi hareket motoruna ihtiyaç duymuyorlar.

Bu sistemin iki tane çok büyük faydası olacak. İlk büyük faydası, gece karanlığında karşıdan gelen sürücünün gözünü almadan farların aydınlattığı alanı ayarlayacak. İkinci büyük faydası ise Matrix LED aydınlatma kendisini tamamen virajın yapısına göre ayarlayacak ve virajlarda kör nokta oluşması sorununu ortadan kaldıracak.

Sadece MQB platformuna sahip araçlar Matrix LED aydınlatma teknolojisinden yararlanabilecek. İlk Matrix LED aydınlatma teknolojisi, 2013 yılında Audi A8 facelift modeli ile üretilebilir hale gelmişti. Daha sonra A6 ve A7 facelift modellerine de geldi ve yakın zaman Q7’de de yer alacak.

Audi TT modeli önden çekiş sistemine sahip MQB platformuna sahip ilk Matrix LED aydınlatmalı otomobil olacak. Bu teknoloji Audi’nin ne kadar önemli bir iş ortaya koyduğunun göstergesi. Mesela A3 LED farları opsiyon olarak sunuyor, ama Xenon plus sistemi sadece adaptif teknoloji ile uygulanabiliyor. Seat Leon ve Golf’te de LED far teknolojisi kullanılmasına rağmen onların far sistemleri de Audi’nin yaptığı gibi adaptif değil. Matrix LED teknolojisi, motorlu adatif farlara göre daha az yer kaplayacağı için önden çekerli araçlarda da daha yaygın bir şekilde kullanılabilecek.

http://www.youtube.com/watch?v=jDshTXFLsUk

Onur KALENDER

1985 doğumluyum. Otomobillere olan sevdam ilk hatırladığım otomobil olan Volvo 360 ile başladı. Geceler boyu uykusuz otomobil dergilerini ezberlemem, kendi tasarımlarımı yapmam ve son olarak da otopark ailesine katılmamla devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu