Haberler

Otomobiller ucuzluyor




Euro’nun bir ayda yüzde 7.5 bir yılda yüzde 18.5 değer kaybetmesi, şubatta satışına başlanacak 2015 modellerde kendini gösterecek. Sektör yetkilileri, Euro’nun bu seviyelerde kalması halinde 2015 modellerin fiyatlarının yüzde 3-5 arasında düşebileceğini belirtiyor.

AVRUPA Merkez Bankası’nın (ECB) geçtiğimiz haftaki tahvil alım hamlesi Euro kurunda hızlı değer kaybına yol açtı. 1 Ocak’ta 2.82 TL olan Euro kuru bugün yüzde 7.5’lık düşüşle 2.61 TL’ye kadar geriledi. Euro’daki düşüş geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında ise yüzde 18.5’u buldu. Bundan yola çıkarak ağırlıklı olarak Euro’yla satılan Türkiye’deki otomobillerin fiyatlarında da düşüş bekleniyor. Hatta bu beklenti nedeniyle ikinci el fiyatlarında hızlı düşüş yaşanıyor. Bazı otomotiv sektörü yetkilileri, firmaların elindeki stok nedeniyle Euro’daki düşüşün şu an fiyatlara yansımadığını belirterek, “Stoklar eski maliyetli. Henüz 2015 model araçlar gelmedi. Ancak şubat ayında satışa sunulacak 2015 model fiyatlarında yüzde 3 ila 5 arasında düşüşler olabilir” yorumunu yapıyor. Yetkililer, bu durumun otomotiv sektörü için yeni bir şey olduğunu belirterek, geçmişte Euro’nun hep hızlı çıktığını ama böyle hızlı bir düşüşün bir ilk olduğunun altını çiziyor.

Bu kurun fiyatlara er ya da geç yansıyacağını kaydeden Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak, “Fiyatlarda indirim kiminde çok kiminde daha az olacaktır. 2015 modeller henüz gelmedi. Şubat ayıyla birlikte gelecek araçlarda fiyatlarda düşüş olabilir. Ancak asıl ikinci el fiyatları çakılıyor. Bu alan sıfır araçları takip ediyor. Fiyatlar düşecek beklentisiyle ikinci el fiyatları inmeye başladı bile” açıklamasını yapıyor. Doğuş Otomotiv CEO’SU Ali Bilaloğlu ise Euro kurunun TL karşısında ne kadar düşük kalacağına ilişkin gelişmelerin takip edildiğini belirterek, “Nasıl Euro arttığı zaman fiyatlar hemen artmazsa düştüğü zamanda bu hemen fiyatlara yansımaz. Süreci yakından takip ediyoruz” dedi.

Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt ise Euro kurundaki bu seviyelerin kalıcı olması halinde önümüzdeki aylarda fiyatların biraz aşağıya gelebileceğini belirtti. Bozkurt, “Otomotiv sektöründe kur hareketleri genelde 2-3 ay sonra fiyatlara yansıyor. Ani iniş çıkışlar genelde etkili olmuyor. Ancak kalıcı olunca etkisini gösteriyor. Verilen siparişler 2-3 ayda geldiği için bu bu şekilde yansıyor. Şu andaki stoklar da ağırlıklı ekim-aralık kurlarından stoklara girmişti. Eğer kur böyle kalmayı başarırsa mart başından itibaren fiyatlara etkisi olur” dedi.

Kaynak: hurriyet.com.tr

 

Burak Musa YAVUZ

burakmusa@otopark.com

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. Artık yeri gelmişti zaten. Teknoloji ilerledikçe ve otomobil çeşitliliği arttıkça fiyatların düşmesi yerine finansal değerler ve borsa değerleri yüzünden fiyatlar hep tavan yaptı.Bu otomobiller hayatımızı kolaylaştırmaktan çıktılar,ortaya çıkış amaçlarını unuttular firmalar hep kazanç istediler. Otomobil 80-90 lı yıllarda lükstü ama yıl olmuş 2015 hala lükse giriyor bu fiyatlar yüzünden. Bir ihtiyacı lükse dönüştüren bi dünyada yaşıyoruz. Euro değer kaybediyosa çok euro ülkelere çok fazla yayılmış demektir.Ee olacağı buydu bi süre böyle gider inşallah ta insanlar biraz nefes alır.

  2. Gene kendini kötüleyen kendinde hata bulan bir yönetim yok, hiç şaşırmadım… Pahalı araba diye birşey yok, yüksek vergi dilimi var. İnsanlar vergininde vergisini ödemeye devam ettikçe bu topraklarda ucuz araba almak imkansız arkadaşlar. Artık bir zahmet birileri gözlerini açıp bi baksın. Yıllardır zaten %18 oranında kdv ödüyorduk zaten milletçe sıfır araba alırken. Ama doymak bilmeyen yöneticiler yüzünden birde %45 ötv diye aptalca bi vergi sistemi üzerinden büyükbaşları doyuruyoruz(2000cc kullananlara Allah sabır versin). Şu an piyasada sıfır diye satılan 150.000 tl’lik Bmw’lerin, Audi’lerin vs… üzerinden ÖTV yükünü kaldırıp sadece %18 kdv ile satıldığını düşünün ne olur ? O arabalar kuşa döner, Hiç ulaşamayacak insanların dahi altında bu araçları görebiliriz. Fenamı olurdu şimdi Toyota Corolla yerine Audi’ye Bmw’ye binsek ??!!!

  3. Dünyada taşıttan ötv alan tek ülkeyiz ve bu oran %45 oranında ben 20 yaşında bir üniversite öğrencisiyim ancak ileride geleceğimden şüpeliyim 2.0 ve üstü arabaları hiç düşünemiyorum zaten…

  4. Ülkemizde petrolde araba fiyatlarinda indirim yapilmasi sadece dolara ve euroya bağlı olmasi ne kadar geri bir ülke oldumuzu gosteriyor su otv olmasa hayat daha guzel olucak bu ulke insanlari icin …

  5. Abi vergi diye sömürüyolar bizi resmen ya. Şu elektrik faturalarına bile gereksiz kaç tl veriyoruz.Kullanmadığımızın kaç katını ödüyoruz. Bi ülkede hayat bu kadar mı pahalı olur ya 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu