Haberler

Volvo’nun yeni amiral gemisi




Volvo en son XC90 modelini yepyeni bir platform üzerinde geliştirmişti. Oldukça beğeni de kazanmıştı. Artık sıra uzun zamandır üretim bandında olan S80 modelini yenilemeye geldi. Önce Concept Estate, sonra da V90 vagon konceptlerini görücüye sunan Volvo, daha önce de 2011 yılında düzenlenen Shanghai Otomobil Fuarı’nda Concept Universe modelini tanıtmıştı. Concept Universe konsepti, S90 tasarımı hakkında oldukça fikir veriyor.

XC90’da kullanılan T8 çift motor platformu ile 4 silindirli 2 litrelik süperşarj ve turboşarjın birlikte kullanıldığı motorda aracın arkasına konumlandırılmış birde elektrikli motor bulunuyor. T8 çift motor platformunun S90’da da kullanılması bekleniyor. Bu motor kombinasyonu XC90’a 400 beygir güç (294 kW) ve 640 Nm (472 lb-ft) tork sağlıyor. Elektrikli motor ise yeterli miktarda şarj olduktan sonra 40 km’lik menzil sunuyor.

Volvo S90’ın Çin’de üretilmesi planlanıyor ve bu aracın S80’e göre oldukça pahalı olması bekleniyor. Volvo’nun yeni geliştirdiği Scalable Product Architecture (SPA) yani bilgisayar yardımıyla ölçeklendirilebilir ürün mimarisi teknolojisi ile bütün otomobillerinin güvenlik seviyesini yükselterek 2020 yılına kadar ölümlü kazaların sıfıra indirilmesine çalışılıyor. Volvo XC90’da bu teknoloji yardımıyla %7’lik bir güvenlik artışı sağlamıştı. Bu sayede XC90 Amerika’da yapılan kaza testlerinde IIHS(Yol güvenliği için güvence kurumu) tarafından “Top Safety Pick Plus” ödülünü almıştı. Benzer güvenlik sistemlerinin ve daha fazlasının S90’da uygulanacak olması ile aracın fiyatının da bir hayli artması bekleniyor.

S90’nın 2016 yılında tüketiciye sunulacağı planlanırken, bunun 2015’in ikinci yarısı olarak değiştirilebileceği ihtimaller dahilinde. S90 sedan modelinin tanıtımından kısa bir süre sonra V90 vagon modeli de gelecek ve o da sedan modeli gibi Çin’deki Daqing fabrikasında üretilecek.

Onur KALENDER

1985 doğumluyum. Otomobillere olan sevdam ilk hatırladığım otomobil olan Volvo 360 ile başladı. Geceler boyu uykusuz otomobil dergilerini ezberlemem, kendi tasarımlarımı yapmam ve son olarak da otopark ailesine katılmamla devam ediyor.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Amiral gemisi diyince telefon haberi okuyorum sandım 😀 Otomotivde de varmış demekki aynı muhabbet 😀

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu