Haberler

Yeni nesil iDrive tanıtıldı




BMW iDrive teknolojisi uzun süredir geliştirilen bir teknoloji. Başlarda kontrolü oldukça zor olan sistemin, bugüne gelindiğinde pazardaki en iyi çözümlerden biri olduğunu görüyoruz.

Olaylar yeni nesil 7 serisi’nin (G11) ortaya çıkmasıyla başladı. Münih sokakları’nda yakalanan prototip 7 serisi, daha büyük bir ekrana ve dokunmatik bir panele sahip. BMW, Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) yeni nesil iDrive’ı tanıtarak, yakalanan 7 serisi’nin teknoloji kabiliyetlerini kabul etmiş oldu. Herkesin beklediği dokunmatik panel bu yeni sistemin getirdiği özelliklerden sadece bir tanesi.

Tabii ki ekrana dokunarak sistemi kontrol etmek oldukça zevkli ancak BMW otomobillerinin boyutlarını düşündüğümüzde bu işlem biraz zorlaşıyor, bu yüzden; yardımımıza mühendislik harikası bir teknoloji koşuyor: temassız hareket algılama.

Basit bir şekilde açıklarsak, panel önünde çeşitli el mimikleri yaparak sistemi kontrol edebiliyorsunuz. Bu teknolojinin en büyük örnekleri Xbox Kinect ve Playstation Move.

Mimiklerin yapılma alanı vites topuzu, iDrive ekranı ve direksiyon ile sınırlandırılmış, çünkü yaptığınız mimikler sadece tavandaki 3 boyutlu bir sensör tarafından tanınabiliyor.

Dönen bir hareketle radyonun ses kuvvetini ayarlayabiliyor, bir parmağımızı kaldırarak gelen çağrıyı açabiliyor ya da elimizi kaydırarak gelen çağrıyı reddedebiliyoruz.

Dokunmatik Kumanda

Arka koltuklarda oturan yolcular bu bilgi-eğlence sisteminden nasıl yararlanacak peki? Bazı araçlarda bu bir problem olmazken, bazı araçlarda daha iyi bir deneyim yaşanabilmesi için yaratılan sistemlerde problem olabiliyor, evet 7 serisi’nden bahsediyoruz.

BMW’nin bu sorunlara bulduğu çözüm, arka koltuklarda oturan yolcuların Wi-Fi yardımı ile araçtaki bilgi-eğlence sistemine bağlanarak kendi konfor ayarlarını cihazlarından kontrol edebilecek olmaları. Tablet kırılmaya karşı korumalı bir yerde muhafaza edilebiliyor ve burada araca bütünleşik adaptör ile şarj edilebiliyor. Bu ekran BMW otomobillerine yüksek teknolojik bir görünüm havası veren etmenlerden biri. Tabletteki bir BMW uygulamasıyla araçtaki bütün sistemleri kontrol edebilme şansına arka koltuktakiler sahip olabiliyor. Örneğin Arka Koltuk Eğlence Sistemi bunun en güzel örneği. Fonksiyon kullanıldığı zaman tableti, hem tutacağından hem de kendiniz tutarak da kontrolü yapabiliyorsunuz. Tüm bu özellikler Wi-Fi ile problemsiz bir şekilde kullanılabiliyor.

Tabletler ile fonksiyonların kabiliyeti çok daha fazla. Örnek vermek gerekirse, araçtaki bütün medyalara erişebiliyorsunuz; müziklere, videolara, fotoğraflara. En güzel yanı ise siz bunları yaparken sürücünün ve iDrive ekranında hiçbir değişikliğin olmaması, böylece sürücünün dikkati dağılmamış oluyor.

Bu teknoloji 7 serisi ile gelecek, tasarımını beğensek de beğenmesek de, sektörde önemli bir gelişme olacağı kesin.

Aşağıdaki galeriden sistem ile ilgili fotoğraflara göz atabilirsiniz.

okan

1995 yılından doğdum. Ekonomi bölümü öğrencisiyim. Otopark ile ilk tanışmam 2013 yılına dayanmakta. Otomobil sevgimi ve bilgimi köklendiren bu oluşumda 2015 yılının başından beri aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu