Haberler

Canavar zincirlerini kırdı




Casus fotoğraflar, sızıntılar ve ipuçları geride kaldı. İşte karşınızda 2. nesil, yepyeni Audi R8.

Evrimsel tasarımın tam anlamıyla en iyi temsilcilerinden birisi karşımızda duruyor. Tek parçalı dev ızgara, farların altındaki hava girişleri ve teknoloji standartlarını değiştiren ön farlar, 2006 yılındaki Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtılan ilk nesil R8’i hatırlatan bol sayıda detaydan sadece birkaçı. Standart olarak sunulan LED aydınlatmalı ön farlar yerine opsiyonel olarak lazer aydınlatmalı ön farlar tercih edilerek ışıklandırmanın menzili 600 metreye kadar arttırılabiliyor. Aracın yan profiline doğru ilerlediğimizde ön çamurluktan başlayıp kapılardan yan havalandırma girişlerine kadar uzanan sert çizginin aynen korunduğunu görüyoruz. Tavan çizgisinden başlayarak marşpiyele kadar uzanan monokrom renkli panel ise biraz küçültülmüş.

Arkaya ilerlediğimizde ön farlarda olduğu gibi düz bir tasarıma sahip LED stop grubunu görüyoruz. Hemen altında ise aracın kaslı duruşuna katkıda bulunan dev havalandırma girişleri bulunuyor. Standart versiyon ile açılıp kapanabilen arka spoiler sunulurken Plus versiyonunda karbon fiber takviyeli plastikten (CFRP) üretilen sabit spoiler bulunuyor. Arka tampondaki en dikkat çekici bölüm olan büyük difüzör, yassı tasarımlı çift egzozun arasında bulunuyor. Eğimli tavan açısı sayesinde diğer arkadan motorlu araçlarla kıyaslandığında arka camdaki görüş hiç kısıtlanmıyor.

Gelelim aracın kalbine. Audi, baştan aşağı yenilediği R8’in motorunu da en son mühendislik teknolojileriyle elden geçirmiş. Yeni 5.2 litrelik atmosferik V10 motor, 2 farklı güç çıkışı ile sunuluyor. Standart versiyonun maksimum güç değeri 540 HP (397 kW) ve maksimum tork değeri 540 Nm (398 lb-ft) iken, Plus versiyonunda maksimum güç değeri 610 HP’ye (449 kW), maksimum tork değeri ise 560 Nm’ye (413 lb-ft) çıkıyor.

Standart Audi R8, 0’dan 100 km/h’ye (0-62 mph) hızlanmasını 3.5 saniyede tamamlarken, Plus modeli için 3.2 saniye yeterli oluyor. Standart modeli 320 km/h (200 mph) maksimum hıza ulaşırken bu rakam Plus modelinde 330 km/h’ye (205 mph) çıkıyor. Bu performans rakamlarıyla yıldız gibi parlayan yeni R8, ekonomi konusunda da iddiasını sürdürüyor. Standart model 100 km’de 11.8 litrelik (19.9 mpg US / 23.9 mpg UK) karma yakıt tüketimi ve 275 g/km CO2 emisyonu değerlerine sahipken Plus modeli 100 km’de 12.4 litre (18.9 mpg US / 22.7 mpg UK) yakıt tüketiyor. CO2 emisyonu değeri ise 289 g/km.

Motorun her iki versiyonunda da yenilenen 3 farklı otomatik mod ve manuel kontrol seçeneği sunan 7 ileri S tronic şanzıman sunuluyor. Üretilen güç sürekli 4 tekerlekten çekiş sunan quattro sistemi ve elektrohidrolik çok katmanlı debriyaj ile lastiklere iletiliyor. Normal koşullarda üretilen torkun neredeyse tamamı arka aksa iletilirken gereken durumlarda tamamı ön aksa çekilebiliyor. Aynı zamanda arka akstaki mekanik diferansiyel kilidi sayesinde tüm yol koşullarında optimum yol tutuşu sağlanıyor.

Standart R8, önde 245/35 ve arkada 295/35 ölçülü lastiklere sarılı 19 inçlik jantlar ile geliyor. Önde 245/30 ve arkada 305/30 ölçülü lastiklere sarılan 20 inçlik alaşım jantlar ise opsiyonel olarak satın alınabiliyor. Jantların arkasında ise çelik fren diskleri aracı durdurmak için görev alıyor. Plus versiyonunda ise 20 inçlik jantlar standart olarak sunulurken, çelik diskler yerini karbon seramik fren disklerine bırakıyor.

Yenilenen “Audi Space Frame” şasi, alüminyum ve CFRP gibi malzemeler kullanılarak R8’in ağırlığını yalnızca 1,555 kg’da (3,428 lbs) tutmayı başarıyor. R8 Plus’ta ise bu rakam 1,454 kg’a (3,205 lbs) kadar iniyor. Bu sayede yeni R8 selefinden 50 kg (110 lbs) daha hafif olarak bir kez daha kendini kanıtlıyor. Hafiflemenin yanında aracın alüminyum gövdesinin burulma direnci de yaklaşık %40 artıyor.

Kabine geçtiğimizde, yeni geliştirilen spor koltuklar ve sürücü odaklı kokpit bizi karşılıyor. Kabindeki butonların büyük bir bölümü, gösterge tablosunun yerinde bulunan 12.3 inçlik ekrandaki fonksiyonlara taşınmış. İç mekandaki inci rengi napa derisi ve alcantara kumaş kombinasyonu ile karbon fiber kaplamalı yüzeyler gerçekten göz alıcı. Ek bir ücretle 500 wat güç çıkışına sahip Bang & Olufsen ses sistemi de tercih edilebiliyor.

Baştan aşağı yenilenen, ikinci nesil Audi R8, Cenevre Otomobil Fuarı’nda ziyaretçilerle buluşmasının ardından yaz aylarında satışa sunulacak. Standart modeli 165,000 €’luk etikete sahipken, Plus modelinde bu rakam 187,400 €’ya kadar çıkıyor.

İlgili Makaleler

8 Yorum

  1. İyi hoş da, şu aracın tipine bir türlü ısınamadım. Bir problem var ama çözemiyorum.

    1. Sanırım çözdüm sıkıntıyı. Motor kaputu çok kısa gövdeye oranla 🙂
      Hele hele şunla karşılaştırınca:

    2. Ne motor kaputu kardeş iki aracın da motoru arkada 🙂 Ayrıca kaput gayet de büyük ve geniş olmuş.

      1. Hah, motor dediğime bakma işte anladın sen 🙂
        Tasarımda cidden bi gariplik var ama. Bebekler anne karnındayken kafaları büyük ve biçimsiz olur ya, işte bu arabaya bakınca gözümün önüne o geliyor. Sorun bende de olabilir 😀

  2. Kötü değil ama önceki modelin ilerici tasarımı, zamanının önünde duruşu bunda kesinlikle yok. Eski modelin akıcı tasarımı bunda agresif olmak uğruna garip çizgilerle bozulmuş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu