Dikkat ÇekenlerHaberler

Çam devirenler




Kullandığımız araçların tamamı ilk tasarımından üretimine kadar çok titiz bir çalışmanın ürünü. Üreticiler ne kadar özen gösterse de bazen istenilmeyen hatalarla karşılaşabiliyorlar. Bazı araçlar geri çağrılarak kusurları giderilirken bazıları ise maalesef daha sonra onarılamayacak kadar büyük yapısal hataların sonucunda kronik sorunlu olarak yoluna devam ediyor. Tüm bu hataların içerisinde şüphesiz en önemlileri ise hayati öneme sahip olanlar. Düşünsenize; milyonlarca dolara mal olmuş bir proje sonucu ortaya çıkan otomobili alıyorsunuz ancak bu otomobilin güvenliğinizi tehlikeye atan bazı hataları bünyesinde barındırdığını öğreniyorsunuz. Gerçekten şok edici bir durum değil mi? Otopark.com olarak bu tür hatalara sahip otomobiller arasından sizler için bir liste hazırladık. İşte karşınızda ölümle sonuçlanabilecek 9 önemli hata:

1. Suzuki Celerio’nun fren problemi

77945suzsu_1513-54cf9d485dbf5-54d37fd9ba65e

Bu listede yer alan haberler arasından en taze olanı Suzuki’nin haberi. Yeni Celerio’yu test eden editörlerden 130 km/s’lik hızlara çıkıldığında fren sisteminin çalışmadığı ile alakalı bir şikayet alan Suzuki, yaptığı testlerin ardından geçtiğimiz hafta Yeni Celerio modelini geri çağırmaya başladı. Umarız tüm Celerio modelleri herhangi bir kazaya karışmadan en kısa zamanda bu hatadan arındırılır.

2. Geyik testini geçemeyenler

Otomobil testi denildiğinde yol tutuş disiplininde ilk akla gelen kriterlerden bir tanesi nam-ı diğer “Geyik Testi”dir. “Moose  Test” veya “Elk Test” diye literatüre giren bu test, İsveç otomobil dergisi “Teknikens Värld” ile özdeşleşmiş durumda. Günümüzde pek çok üretici için en önemli kriterlerin başında gelen geyik testi, 70-80 km/s’lik hzla giderken önümüze çıkan bir engelden kaçınmak istediğimizde nelerle karşılaşacağımızı simüle etmemize yarıyor. Belli bir mesafede direksiyonu keskin bir şekilde önce sola sonra da sağa çevirerek manevra esnasında otomobilin ani yük transferi altında yana yatma miktarı, kontrol edilebilirliği test edilirken bazı firmalar ne yazık ki bu testten boyunları bükük ayrılıyor.

Daha önce Mercedes A Serisinin takla atmasıyla meşhur olan bu testin son kurbanı ise  Jeep Grand Cherokee oldu. Yapılan test sonucunda çok zor kontrol edilerek 2 tekerini havaya kaldıran Cherokee, yoğun baskı altında sol ön lastiğini patlattı. Test sonuçlarını gören Jeep yetkilileri bu sonucu kabul etmediler ve aracın ESP sistemi üzerinde bazı ayarlar yaptılar. Tekrar edilen testler sonucu değiştirmedi. Bunun üzerine araçta bir sorun olabileceğini düşünen yetkililer 2 tane daha Cherokee getirdi ancak yine hüsranla sonuçlandı. 3 araçla yapılan teslerde 7 kez teker patlatan Cherokee, akıllarda soru işaretleri bıraktı.

3. Ford Pinto’nun patlayan yakıt tankı

mercury_bobcat_pincat-54d38e189542f

Ford Pinto, 1960’larda keyif veren ve ucuz olan Japon otomobilleriyle rekabet edebilmesi için üretildi. Düşük hızlarda yapılan testler sırasında arkadan darbe alan otomobilin arka tampona yakın konumlandırılan yakıt tankı nedeniyle patladığı veya yakıt sızıntısı sonucu yanmaya başladığı ortaya çıktı. Bunun üzerine çalışmalar başlatan Ford yetkilileri, yaptıkları araştırma sonucu araçları geri çağırarak yapılacak geliştirmelerin aracı yanan kişilere ödenecek tazminattan daha pahalıya mal olacağı sonucuna vardılar. Yakıt tankı ile alakalı sorunlar 1977 yılına kadar devam ederken Ford, gelişen tüketici hakları yasaları sonucunda 1971-1976 yılları arasında ürettikleri tüm Pinto modellerini geri çağırmıştı.

4. GM’in ateşleyici arızası

image-001-54d3a6323f5d3

Amerikalı otomobil üreticisi GM, hava yastığı mekanizmasındaki ateşleyici hatası yüzünden 2014 yılında dünya genelinde 28 milyon aracını geri çağırmıştı. GM gurubu araçların kaza esnasında hava yastıklarının  açılmadığı şikayetleri üzerine GM mühendislerinin yaptığı araştırmada, sürüş esnasında ateşleyicinin hava yastığı mekanizmasını devre dışı bıraktığı sonucuna varmışlardır. Bu hatanın resmi olarak 42 kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğu ortaya çıkmış ve GM’in daha önceden hatayı bulmasına rağmen neden hemen müdahale etmediği tartışma konusu olmuştu.

5. Toyota’nın hızlanma sorunu

61202toy-54d39171e1782

2009 yılında bazı Toyota sürücüleri pedalın takılı kalması sonucunda aracın kendi kendine hızlandığı şikayetini bildirmişlerdi. Yapılan araştırma sonucunda hatalı zemin döşemesi sonucunda böyle bir durumun oluştuğu anlaşıldı. 2010 yılının başlarında ise Toyota, gaz pedalı bağlantısını değiştirerek sonucu çözme yoluna gitti.

6. Porsche 918 süspansiyon arızası

screen-shot-2015-02-05-at-15.5-54d392c89e0d7

Siz de Dünyanın en hızlı ve en beğenilen araçlarından birine sahip olursanız verdiğiniz paranın hakkını bazen piste bazen de halka açık yollarda almak istersiniz.  Porsche, 918 modelinin yarış modunda kullanıldığında arka süspansiyon kollarının frenleme sırasında oluşan baskıyı kaldıramayarak kırıldığını fark etmeseydi bu durum biraz can sıkıcı olabilirdi. Yapmış olduğu geri çağırma sonucunda süspansiyon kollarının bağlantı parçalarını değiştiren Porsche, bu sayede önemli bir kazaya sebebiyet vermeden sorunu çözmüş oldu.

7. Sürücüsünü hapseden 458 Italia

68268fer-54d39722ef1ac

Listedeki en ilginç habere geldik. Amerika’daki katı yasaları hepimiz biliyoruz. Amerikalılar otomobilde ne kadar özellik varsa hepsini kullanıp test ediyorlar ve böylece araca geçer not veriyorlar. Ferrari, 458 Italia modelinde önde bulunan bagaj bölümüne birisinin girip bagaj kapağını da üzerine kapatacağını düşünerek bagaj içine kapağı açmak için bir kol yerleştirmiş. Yapılan testlerde bagaj içinde bulunan kolun çalışmadığını fark eden Amerikalılar, bagaj bölmesinin içine giren bir kişinin dışarı çıkamaması sonucunda hayatını kaybedeceğini belirterek Ferrari’ye geri bildirimde bulunmuş, Ferrari de yaptığı araştırma sonucunda bu hatayı kabul ederek yaklaşık 3000 aracı geri çağırıp 458 Italia’nın daha güvenli bir bagaj bölmesine sahip olmasını sağlamıştı.

8. Fransızların yolcu freni

59384cit-54d4996b13d14

İngiltere, bildiğiniz gibi sağdan direksiyonlu araçların kullandığı bir ülke. Dünyada çok az ülkede sağdan direksonlu araçlar kullanılıyor. Tabii ki bu durum bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Bazı üreticiler sürekli olarak soldan direksiyonlu araçlar ürettikleri için sağdan direksiyonlu araçları üretirken maliyeti düşünerek bazı sistemlerini değiştirmiyorlar. Bu üreticilerden başlıcaları Peugeot ve Citroen… Sağdan direksiyonlu araçlarında sağ tarafa uygun fren sistemi geliştirmek yerine soldan direksiyonlu araçların fren sistemini kullanan bu iki markanın başı epeyce ağrımıştı. Soldan direksiyonlu modelin alt yapısının kullanıldığı, sadece ara bağlantılarla bağlanmış olan sağdan direksiyonlu aracın fren sistem tertibatı, yan tarafta bulunan yolcunun ayak bölmesinden geçiyordu. Eğer yolcu ayaklarını uzatıp tabana basınç uygularsa ayak bölmesinde halının hemen altında bulunan fren miline baskı uyguluyor ve aracı frenleyebiliyordu. Daha sonra hatalarının farkına varan firmalar araçlarını geri çağırmak durumunda kalmışlardı.

9. Lancia’nın sert frenleri

lancia_monte_carlo-54d3a4db34965

Lancia Beta Montecarlo, listemizdeki sorunlu araçlardan sonuncusu. Modelin sorunu başlıktan da anlaşılacağı gibi fren sisteminde. Fren servosunun çok sert olmasından ve dolayısıyla fren pedalının da sert olması sonucunda sürücünün pedala fazla abanması gereken modelde, uygulanan fazla kuvvet nedeniyle ön lastikler birden kilitleniyor ve araç kaymaya başlıyordu. Lancia, hafifçe yavaşlamak istediğinizde bile kilitlenen fren sistemine engel olmanın mümkün olmadığı otomobilde servo sistemini değiştirerek bu sorunu çözmüştü.

Kaynak: CarThrottle

Burak Yavuz

1985 Ankara doğumluyum. Fırat Üniversitesi Otomotiv Öğretmenliği mezunuyum.Şuan bir hava yolu şirketinde uçak yapısal teknisyeni olarak çalışıyorum. 6-7 yaşımdan beri arabalarla iç içeyim. 1992 yılından bu yana biriktirdiğim, otomobil dergilerinden oluşan geniş bir koleksiyonum var. Videolarını ve haberlerini beğenerek takip ettiğim otopark.com ailesine :"Nasıl yardımcı olabilirim?" düşüncesiyle katıldım. Kimi zaman mutluluğumuza kimi zaman da hüznümüze ortak olan otomobillerin, A noktasından B noktasına gitmeye yarayan vasıtalar olmadığını gösteren OTOPARK.com ailesinin bir ferdi olmaktan dolayı çok mutluyum.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Yav Şu Fransız arabalarına tam ısınıcam bi gülme geliyo tövbe 😀
    Fren olayına cidden koptum maliyetten kaçıcaz derken batırmışlar. JEEP ise fena çuvallamış…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu