Haberler

Tesla’dan analistlere Şah-Mat




Tesla henüz küçük bir şirket olmasına rağmen başarılı ürünleri olması, hisse senedi değerlerinin yüksek olması ve dünyada elektrikli arabanın yaygınlaşmasının öncüsü olmasından dolayı gelecek vaat eden şirketlerin başında geliyor. Bu küçük şirketin alışagelmiş geleneksel şirket politikalarını kullanmıyor oluşları analistlerin işlerini zorlaştırıyor. Ne kadar şipariş aldıkları, ne kadar araba ürettikleri, bu araçların hangi ülkelere gönderildikleri gibi bilgileri paylaşmıyor olmaları, bazı yatırımcılarını dahi huzursuz ediyor. Seeking Alpha’da yayınlanan “The Incredible Shrinking Tesla Disclosure” isimli makalede Tesla’nın yarattığı bu gizem havasının, analistleri elektrikli arabaların geleceği konusunda şüpheye düşürdüğü anlatılmış.

Şirket, aylık satış rakamlarını hiç bir zaman açıklamadı. Hatta satış rakamları ortaya çıkmasın diye üç adımlı bir sistem dahi kullanıyorlar. Bu sistem ile müşteriler istedikleri araç için bir numaraya sahip oluyorlar. Ama bu numara sabit kalmıyor, kişinin aracının üretimi yaklaştıkça sayılar azalıyor. Bu sayede müşteriler de, üretilen araç sayısı hakkında kesinlik içeren bilgilere sahip olamıyorlar. Bu şirket bilgilerini gizlemedeki ilk adımları.

Hangi ülkeye ne kadar araç teslim ettiklerini açıklamıyor oluşları ise ikinci adımları. Onun yerine bir yılda müşterilere teslim edilen toplam araç sayısını açıklıyorlar. Bu da analistlerin hiç hoşuna gitmiyor, çünkü hangi ülkeye ne kadar araç gittiğini, hangi ülkelerde elektrikli araç pazarının geliştiğini analiz etmede Tesla üzerinden yardım alamıyorlar.

2014’ün 3. çeyreğindeki üretim miktarını söylemiş olmalarına rağmen, iki hafta süren üretim araçlarının yeniden ayarlanması sürecinden dolayı, sonraki çeyrek için tahmini üretim miktarlarını istemli olarak gizlemiş olmaları da üçüncü adımları.
755b679f563641c2b6e0d393d784b9e5
Şirketin CEO’su ve ortağı Elon Musk; “talep çok fazla olduğu için şu an var olan üretim kapasitesi, bizim maksimum üretebileceğimiz sayıda araba olacak” dedi ve sözlerine “bu sene kapasitemizi yüzde 50 arttırarak yıllık 33.000 araba üretimi sayısına ulaştık” şeklinde devam etti. Fremont’taki fabrikanın haftalık üretim kapasitesi maksimum 1000 araba olarak belirlendiği için yılda 52.000 araba üretme kapasiteleri olduğu sonucunu anlıyoruz. Şirketin planlama yöneticisi Gilbert Passin, 2013’te Motor Trend dergisi için yapılan röportajda var olan fabrikayı daha fazla sıkıştırmadan iyi bir planlama ile yıllık 100.000 araba düzeyine çıkarabileceklerini söylemişti. 2014 yılını 33.000 araba üretimi ile kapattıklarını düşünürsek 100.000 araba için daha çok uzun yollarının olduğunu düşünebiliriz.

Musk, talep miktarını gösteren rakamların kendisi için hiç bir şey ifade etmediğini, esas önemli olanın yılda ne kadar sayıda araba ürettikleri olduğunu söyledi.

Bazı analistler bu yaklaşımın Tesla için olumlu olabileceğini düşünseler de, detaylı verilerin açıklanmamasının elektrikli otomobil piyasasının geleceğini olumsuz etkileyeceği konusunda hem fikirler. Ayrıca sınır tanımayan bazı analistlerin el altından bu verilere ulaşabileceği de ihtimaller doğrultusunda.

Onur KALENDER

1985 doğumluyum. Otomobillere olan sevdam ilk hatırladığım otomobil olan Volvo 360 ile başladı. Geceler boyu uykusuz otomobil dergilerini ezberlemem, kendi tasarımlarımı yapmam ve son olarak da otopark ailesine katılmamla devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu