Haberler

Yeni ÖTV düzenlemesi




ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) düzenlemelerinin gündemde olduğu TBMM’de, Antalya milletvekili Yıldıray Sapan’dan sürpriz bir teklif geldi.

Teklif, hem elektrik hem de benzinli veya dizel motorlardan biriyle çalışan araçların ÖTV oranlarının yeniden düzenlenmesini içeriyor.

CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, hibrit motorlu araçlara ÖTV indirimi uygulanmasıyla ilgili yasa önerisini TBMM Başkanlık makamına sundu.

Sapan, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda değişiklik öngören teklifini TBMM Başkanlığı’na iletti.

Teklifin gerekçesinde otomotiv sanayiinde elektrikli ve hibrid motor üretiminin oldukça yaygınlaştığına işaret edildi.

Hibrid motorların desteklenmesinin hem çevre açısından hem ekonomik açıdan önemli olduğuna işaret edilen teklife göre ÖTV Kanunu’nda değişiklik yapılarak, hibrid otomobillerin ÖTV oranının makul seviyeye çekilmesi ve devlet eliyle desteklenmesi öngörülüyor.

Türkiye’de elektrikli otomobile vergi teşviği gelmesine rağmen yine çevreci olan hibridlere destek verilmedi. Hibridlere normal binek otolara uygulanan ÖTV oranı uygulanıyor ve bu yüzden müşteriler için cazip tarafı kalmıyor.

Kaynak: Mynet

Umut

Otomobil tutkum 3 yaşındayken annemin bana aldığı 1:24 ölçekli Ford Ka'ya karşı duyduğum sempati ile başladı ve büyüyerek devam etti, en son mühendislik okumama sebep oldu. Ayaklarım pedallara, kollarım direksiyona yetiştiğinden beri tekerleği olan herhangi bir araçtan aldığım hazzı başka hiçbir şeyden alamaz oldum. 2012'den beri hayranlıkla takip ettiğim Otopark ailesine 2014 sonunda katılmam hayatımda yeni bir sayfa açtı.

İlgili Makaleler

11 Yorum

  1. Sonunda HYBRİD Araçlara Vergi indirimi söz konusu oldu. Toyota da auris, aturis ts, Gibi birçok hybrid modeli bu 1,8 motorun vergi yükü yüzünden Türkiye ye Gelmiyordu inşallah hybrid modeller yaygınlaşır. 😀

    1. İndirim yok. Şuan sadece teklif var ancak keşke kabul edilse. Gerçi ne zaman görülmüş CHP’nin teklifinin kabul edildiği.

    2. Amerika’da en düşük 1.8 motorlusunu satıyorlar. Diğerleri seçenek olarak bile yok Corolla’da filan 😀

  2. adamlar köpek gibi para kaldırıyo bu vergi bokuna. hybitte olsa kabul etmezler. kafa para için çalıştığı için !!!!!

  3. Cari açık devam ederken ve gelire ihtiyaç varken devlet neden indirsin ÖTV’yi? hayal kurmamakta fayda var. Diğer ülkeler çevreye olan duyarlılıklarını emisyona göre yıllık MTV belirleyerek gösteriyorlar… Bizde o hassasiyet geliş(e)medi. Avrupa da düşük emisyonlu Euro 6 standartlarında motorlar ile satılan araçlar ülkemde Euro 5 standartlarında motorlar ile satışa çıkıyor… En son örnek Ford Mondeo, start-stoplu Euro 6 standartlarında 1.5 ecoboost yerine Euro 5 1.5 ecoboost motor ile geldi… Araba çok yakıt tüketsin, memleket atmosferine fazla CO2 salsın önemli değil, herkes için (kullanıcı ve devlet) vergisi önem taşıyor…

  4. change.org sitesinde ötv indirimleri düşsün diye kampanya başlatılmış. 100 kişiye bile ulaşmamış 🙂 inmez bence. talep yok inmesi için.

  5. kimse hayal görmesin. Bu ülkede şu an ÖTV indirimi söz konusu dahi olamaz. Zaten paraya açız ve türkiyemizin en fazla gelir elde ettiği araba sektörüyken o ÖTV düşmez. Ülkenin şu anki durumuna bakılırsa ÖTV degil düşmek artarsa hiiiiiç şaşırmayın biz anca hayal ederiz ÖTV düşer diye bu devlet bizi ucuz arabaya bindirmez kafanızı yormayın çok 🙂

  6. Ben devletin yerinde olsam hayatta ÖTV’yi indirmem zaten. Herkes sanıyor ki ÖTV inerse arabalar ucuzlayacak. Yok öyle bir şey. ÖTV inse de, devletin almadığı vergiyi distribütörler ve bayiler cebine atacak. Ben devlet olsam düşünürüm bunu: Vatandaşın cebinden çıkan para değişmeyecek, o halde ben neden bana gelecek parayı distribütöre – bayiye kaptırayım?

    Otomobilleri ucuzlatabilecek tek şey satışların düşmesidir. O kadar.

  7. düzenlenmesi lazım yaris 1.5 hybrit diğer benziliden daha pahalıya gelicek yani alırkende kullanırkende bi faydası kalmıcak bişe olması lazım

  8. devlet alışmış bir koyundan iki post çıkarmaya, biz bu şekilde olduğumuz sürece.. ötv indiriminden konuşuyoruz normalde öyle bir verginin olmaması gerekiyor, kdv+ötv diye iki ayrı tipte vergilendirme sistemi saçma zaten. kafa yapılarımız değişmediği sürece millet olarak herşey müstehak bize..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu