Haberler

Bisiklet kazalarına da el attı




Volvo Cars, koruyucu spor ekipmanları üreticisi POC ve Ericsson, Ocak ayı başında, Las Vegas, Uluslararası CES Fuarında, otomobil sürücüleriyle bisikletlileri birbirine bağlayan bir dünya ilki trafik bilgi teknolojisini tanıtmışlardı. Yenilikçi buluş, şimdi de Cenevre Motor Show’da bugünden itibaren tanıtılacak.

Bu teknoloji, Volvo sürücüleri ile bisikletlileri bir yaklaşma anında uyaran, iki taraf arasında çift yönlü iletişim kuran, bağlantılı bir otomobil ve bir kask prototipinden meydana geliyor. Bu teknoloji sayesinde bisikletli yaklaşan bir otomobil olduğunda uyarılıyor, aynı durum otomobil sürücüsü için de geçerli oluyor. Bu yaklaşma uyarıları farkındalığı artırırken, olası kazaları engellemeye de yardımcı oluyor.

Dünyada, işine giderken bisiklet kullanmayı tercih edenlerin sayısı artmaya devam ediyor. Bu durum, bisiklet kazalarının sayısının da gittikçe artmasına neden oluyor. Volvo Cars ve POC bu durumun kabul edilemez olduğunu düşünerek bu soruna birlikte yenilikçi bir çözüm getirmeyi düşünüyorlar. Volvo Cars’ın City Safety (Şehiriçi Güvenlik) Sistemi -yeni XC90’da standart olarak sunuluyor- tehlikeyi algılıyor ve bisikletliye çarpmayı önlemek adına otomatik olarak fren yapıyor. Otomotiv endüstrisinde, bisikletlilerin güvenliği konusunda atılmış ilk ciddi adımı 2012 yılında tanıtılmış olan işte bu sistem oluşturuyor. Bu sistem, yenilikçi kask teknolojisinin de yolunu açıyor.

Strava gibi popüler bir akıllı telefon uygulaması kullanılarak, bisikletlinin konumu Volvo bulut üzerinden otomobile aktarılıyor. Aynısı bisikletli için de gerçekleştiriliyor. Muhtemel bir çarpışma durumu hesaplanırsa, her iki sürücü de uyarılıyor ve böylece olası bir kazadan kaçınmaları sağlanmış oluyor. Volvo sürücüsü, bir bisikletli yaklaştığı zaman bir tepe ışığı yardımıyla uyarılıyor. Bisikletli ise kaskının üzerine monte edilmiş bir ışık yardımı ile ikaz ediliyor.

Bu yenilikçi, bulut bazlı güvenlik konsepti, bisikletlilere özellikle kırsal yollarda arkadan hızla bir araç yaklaştığında ya da dar dağ yollarında önden hızlı bir araç geldiği zaman çok fayda sağlayacak. Otomobil sürücüleri ise özellikle bisikletlilere arkadan yaklaştıklarında, gece karanlığı ya da sis gibi kötü görüş koşullarında ya da dar bir yolda önden bir bisikletliyle karşı karşıya geldiklerinde bu sistemden çok faydalanacaklar.

Bu yenilikçi konsept, üç İsveçli markanın, Volvo Cars, extreme sporlarla ilgilenenler ve bisikletçiler için koruyucu ekipmanlar üreten lider marka POC ve iletişim teknolojileri ve hizmetlerinde bir dünya lideri olan Ericsson’un işbirliği ile ortaya çıkıyor.

Volvo Cars Grup CIO’su ve Başkan Yardımcısı Klas Bendrik, ‘Volvo Cars, POC ve Ericsson arasındaki bu ortaklık Volvo Cars’ın kaza yapmayan otomobiller üretme vizyonu doğrultusunda atılan önemli bir adım. Bulut bazlı güvenlik sistemleri geliştirerek, otomobiller ve bisikletliler arasındaki kör noktaları ortadan kaldırmaya ve böylece kazaları engellemeye daha önce hiç olmadığı kadar yaklaşmış bulunuyoruz’ diyor.

POC Kurucu ve CEO’su Stefan Ytterborn ekliyor: ‘Bizim amacımız extreme sporları yapanların ve bisikletçilerin yaşadığı olası kazaların sonuçlarını hafifletmek ve hayatlarını korumak için elimizden gelenin en iyisini ortaya koymak. Volvo Cars ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği bu misyonumuza çok uygun düşüyor, otomobillerle bisikletliler arasındaki iletişimi artırmaya ve bisikletçilerin güvenliğine katkıda bulunduğumuzu görmek bizi çok heyecanlandırıyor’ diyor.

Ericsson Kıdemli Başkan Yardımcısı ve İş Birimleri Destekleme Çözümleri Başkanı Per Borgklint ise, “Ağ Bağlantılı Toplumun hayat kurtaran bağlantılar oluşturmasından daha büyük bir vaat olamaz. Volvo Cars ile birlikte gerçekleştirdiğimiz, yollardaki milyonlarca bisikletliyi koruyacak olan bu son çalışma, dünyayı değiştirebilecek buluşlardan biri. POC ile birlikte bu önemli inisiyatifi desteklemekten gurur duyuyoruz. Bize limitsiz yeni olasılıklar sunan bağlantılı ürünler geliştirmeye devam edeceğiz” diyor.

Bisiklet İstatistikleri:

  • 2013 yılında tüm dünyada 132,3 milyon bisiklet satıldı (kaynak: NPD Group 2013)
  • Beijing hükümeti 2015 yılında halkın 4’te birinin işe gidip gelirken bisiklet kullanacağını ümit ediyor. (kaynak: The Guardian, Kasım 2013)
  • Sadece İsveç’in Göteborg şehrinde bile 2013 yılında bisiklet kullanıcılarının sayısı yüzde 30 arttı (kaynak: Göteborgs Posten, Kasım 2014)
  • 2012 yılında Berlin’de 4,533 bisikletli yaralandı (kaynak: The Guardian, Kasım 2013)
  • EU 23 ülkelerinde bisiklet kazalarının yüzde 55’i şehirlerde gerçekleşti (kaynak: CARE Veri tabanı, Avrupa Komisyonu 2012). 2012 yılında ABD’de bisikletli ölümlerinin yüzde 69’u şehirlerde gerçekleşti. (kaynak: Ulusal Otoban Trafik Güvenlik Yönetimi/Trafik Güvenlik Bilgileri Nisan 2014)
  • 2013 yılında İngiltere’deki ciddi yaralanmalı bisiklet kazalarının sayısı 2009 yılına göre yüzde 31 arttı (yollarda gerçekleşen) (kaynak: Ulaştırma Departmanı, Birleşik Krallık Raporlanmış Yol Kazaları: 2013 Yıllık Rapor)
  • ABD’de 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,5 artışla 726 bisikletli ölüm gerçekleşti, Yaralanmaların sayısı yüzde 2,1 artarak 49,000 oldu. (kaynak: NHTSA/Trafik Güvenlik Bilgileri, Kasım 2013)
  • ABD’deki bisiklet kazaları ve ölümlerinin yıllık maliyeti 4 milyar doların üzerinde (kaynak: Ulusal Güvenlik Konseyi 2012)
  • Almanya’da, Hollanda’da ve Polonya’da bisiklet kazalarının yüzde 85’i kavşaklarda gerçekleşiyor(kaynak: CARE Veri tabanı, Avrupa Komisyonu 2012)
  • Bazı ülkelerde yol kazalarının yüzde 75’ini yayalar ve bisikletliler oluşturuyor (kaynak: WHO Fact Sheet # 358, Mart 2013)

Volvo Şehir Güvenliği

2013’ün bahar aylarından beri tüm yeni Volvo otomobillerde bisikletlilere yönelik otomatik fren sistemi özelliği bulunuyor. Volvo Cars’ın dünyada bir olarak geliştirdiği bu sistem, bisikletlileri algılamak için bir radar ve kamera kullanıyor. Sistem, ileri algılama teknolojileri sayesinde çarpışma durumunda otomobile otomatik fren uyguluyor.

Volvo Cars 2020 vizyonu  – ve daha ötesi

Volvo Cars trafikte yaşanan kazaların ve ciddi yaralanmaların kabul edilemez olduğuna inanıyor. İsveç güvenlik öncüsü firma bu yüzden 2020 vizyonunu açıklıyor: 2020 yılında yeni bir Volvo otomobil içerisinde hiç kimse ölmeyecek ya da yaralanmayacak – ve hatta daha da ileri gidiyor, bundan sonra hiç kaza yapmayan otomobiller üretmeyi hedefliyor.

POC Hakkında

POC, extreme sporcular ve bisikletçilerin hayatını korumak ve olası kazaların sonuçlarını hafiflemek için her şeyi yapan, kişisel koruma ile ilgili her şeyi geliştiren, güçlü bir misyona sahip bir İsveç şirketi. POC, konu teknik çözümler, üretim, malzeme kombinasyonları ve mühendislik olduğu zaman, korumaya yönelik geliştirdiği patentli çözümleri ile standartları belirleyen bir marka.

Organizasyon içerisinde, mühendisler, malzeme uzmanları, grafik tasarımcılar, nörologlar gibi farklı alanlardan çeşitli uzmanlar yer alıyor. Stockholm, güvenlik, tıp, sağlık, ileri ürün geliştirme ve test etme alanlarında Avrupa’nın önde gelen Ar-Ge uzmanları için önemli bir merkez olarak biliniyor.

Ericsson Hakkında

Ericsson, Network Toplumu arkasındaki itici güç ve iletişim teknolojileri ve hizmetlerinde bir dünya lideri. Ericsson’un dünyadaki tüm büyük Telekom operatörleri ile olan ilişkisi insanların, kurumların ve toplumların mevcut potansiyelini kullanmasını ve daha sürdürülebilir bir gelecek yaratılmasını sağlıyor. Ericsson’un mobil, geniş bant ve bulut tabanlı hizmetleri, yazılımları ve altyapıları telekom endüstrisinin ve diğer sektörlerin iş geliştirmesine, verimlilik ve kullanıcı deneyimini artırmasına ve yeni fırsatlar yakalamasına yardımcı oluyor.

Ericsson bugün 180’in  üzerinde ülkede, 110.000’den fazla çalışanıyla 2.5 milyondan fazla aboneyi birbirine  bağlayan bir network’ü destekliyor. Dünya mobil trafiğinin yüzde 40’ından fazlası Ericsson Network’ü ile taşınıyor. Ericsson 1876’da kuruldu ve merkezi İsveç, Stockholm’de yer alıyor. 2013 yılındaki net satışları 227.4 milyar SEK (34.9 milyar USD). Ericsson NASDAQ OMX Stockholm ve NASDAQ New York borsalarında işlem görüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=w0rPQpjZhxg

https://www.youtube.com/watch?v=CnOBVLHbYIA

Emre Berk Simsek

İTÜ Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği mezunuyum. Sıkı bir otomobil tutkunuyum. Çocukluğum onların içinde geçti, üniversite yıllarımda ise birçoğunu test ettim. Ve yine aynı yıllarda Otopark ailesine dahil oldum. Direksiyonda olmak benim için bir çocuğun oyuncağıyla oynaması gibidir; bazen huzur dolu, kimi zaman ise adrenalinin doruklarında.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. yarıldım gülmekten .başlığı yapan arkadaşa tebrikler .”kaza mı o da ne ”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu