Haberler

“En İyinin En İyisi”




Mazda’dan üç yeni model, üç yeni ödül. Japon otomobil üreticisi, Haziran ayında gerçekleştirilecek olan Red Dot Ödülleri: Ürün Tasarımı 2015 töreninde yepyeni modelleri Mazda MX-5, Mazda CX-3 ve Mazda2 ile ödülleri toplayacak.

Dördüncü nesil ikonik roadster modeli, üstün ve çarpıcı tasarımları için yapılan başvuruların yalnızca %1,6’sına verilen ve yarışmanın en prestijli ödülü olan “Red Dot: En İyinin En İyisi” ödülünü kazandı. Mazda’nın ilk küçük SUV’si olan CX-3, mükemmel tasarım kalitesiyle “Red Dot” ödülüne layık görüldü. Son olarak, Yepyeni Mazda2 “Onur Ödülü” kazandı. Red Dot jürisi başvuruları tasarım, inovasyon, işlevsellik, ergonomi ve doğaya saygı gibi birçok kritere göre değerlendirdi.

Firmanın en yeni üç modeli de böylelikle kendilerinden önceki yeni nesil Mazda’ların yolunu izlemiş oldu. Tüm modeller baş döndürücü KODO – Hareketin Ruhu dış tasarımları sayesinde ödül kazanırken bunların beşi Red Dot ödülüne layık görülmüştü. KODO çizgileri ve formları, Mazda araçlarının enerjisi ve atletik “hareketli” doğasını yansıtıyor. Bu konseptin temelleri, otomobil üreticisinin uzun yıllardan beri sürdürdüğü spor otomobil geleneğinde yer alıyor. Yepyeni MX-5, konseptin tam anlamıyla hayat bulduğu model olarak dikkat çekiyor. Şu anda dördüncü nesil modeliyle piyasada olan dünyanın en çok satan roadster modelinin KODO stili gerçekten de eşsiz. CX-3 ve Mazda2 de sırasıyla küçük SUV ve B segmentlerinde önemli modellerin başında geliyor.

Mazda Avrupa tasarım direktörü Kevin Rice ödüllerle ilgili şunları söylüyor, “Red Dot ödüllerine layık görülmek, KODO’nun esnekliği ve bize sağladığı artistik özgürlüğün bir kanıtı niteliğinde. KODO, bir atletin ya da bir vahşi hayvanın harekete geçmeden önce içinde bulunan enerjiyi yakalar ve ortaya çıkarır. Görsel enerjiyi kontrol etmenin yollarından biri, Yepyeni MX-5’te gerçekleştirdiğimiz gibi, aracın gövdesi boyunca hareket ederken onu ‘bastırmak’ ve ‘serbest bırakmaktır’. Yeni CX-3 ise otomobilin iki ana hacmini birleştirerek ve enerjiyi bu şekilde oluşturarak farklı bir artistik yaklaşım izler. Mazda2 de yine farklıdır. Bunların hepsi KODO’nun her otomobile kendi bireysel karakterini vermemize yardımcı olduğunu gösterir.”

Merkezi Essen, Almanya’da bulunan Design Zentrum Nordrhein Westfalen tarafından 1955’te başlatılan Red Dot, dünyanın en büyük ve en prestijli ürün yarışmasıdır. Red Dot Ödülleri: Ürün Tasarımı 2015 için, tasarımcılar, öğretim görevlileri ve gazetecilerden oluşan uluslar arası bir jüri 56 ülkeden 4.928 başvuruyu inceledi. Mazda ve diğer kazananlar ödüllerine 29 Haziran’da Essen’de bulunan Aalto Theatre’da düzenlenecek bir seremoniyle kavuşacak. Araçlar dahil 31 kategoride seçilen tüm ürünler de 30 Haziran 2015’ten 30 Temmuz 2016’ya kadar  Red Dot Design Museum Essen’de ve internette www.red-dot.de adresinde sergilenecek. Bu ürünler, uluslar arası platformda mükemmel tasarım anlamına gelen “kırmızı nokta” sembolünü taşıma hakkına sahip olacak.

Emre Berk Simsek

İTÜ Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği mezunuyum. Sıkı bir otomobil tutkunuyum. Çocukluğum onların içinde geçti, üniversite yıllarımda ise birçoğunu test ettim. Ve yine aynı yıllarda Otopark ailesine dahil oldum. Direksiyonda olmak benim için bir çocuğun oyuncağıyla oynaması gibidir; bazen huzur dolu, kimi zaman ise adrenalinin doruklarında.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu