Haberler

Japonların yeni hayvanıyla tanışın




Honda, hothatch sınıfındaki yepyeni silahı Civic Type R’ı resmi olarak tanıttı.

Hiç uzatmadan herkesin heyecanla beklediği rakamlara geçelim. Yeni Civic Type R’ın kaputunun altında turboşarj ile desteklenen 2 litrelik bir VTEC bulunuyor. 6500 rpm’de 310 HP (306 BHP) maksimum güç ve 2500 rpm’de 400 Nm (295 lb-ft) maksimum tork değerine ulaşan bu motor, 7000 rpm’de devir kesiciye giriyor. Araç 0-100 km/h (0-62 mph) hızlanmasını 5.7 saniyede tamamlarken, 270 km/h’lik (167 mph) maksimum hız değeri ile sınıf liderliğine oynuyor.

Ön süspansiyona yerleştirilen özel çift eksenli denge çubuğu (Dual Axis Strut) hilesi ve mekanik limitli kaydırmalı diferansiyel ile aracın kalbinde üretilen güç olabildiğince kusursuz bir şekilde yola aktarılıyor. Honda’nın söylediğine göre, temeldeki McPherson sistemiyle birlikte çalışan çift eksenli denge çubuğu, direksiyona ikinci bir bağlantı noktası ekleyerek standart Civic’e oranla tork steer olayını %50 oranında azaltıyor. Ayrıca adaptif süspansiyon ve elektrikli direksiyon Type R modeline özel olarak yeniden ayarlanmış.

H-şeklindeki torsiyon çubuğu tasarımının kullanıldığı arka süspansiyon ise standart Civic ile kıyaslandığında rijitliği %180’e kadar arttırarak yüksek hızlardaki viraj kabiliyetini bir üst seviyeye çıkarıyor.

Şimdiye kadarki en sert Civic’in tüm gücünü kullanabilmesi için eklenen “+R” sürüş modu ile tek bir tuşla daha agresif tork aktarımı, arttırılmış gaz tepkisi, %30 daha sert süspansiyon sağlanıyor. Ayrıca bu moddayken elektrikli direksiyonun sürüş asistanları tamamen kapatılmasa da azaltılıyor.

Brembo tarafından Type R’a özel olarak üretilen 4 pistonlu kaliperler ve önde 350 mm çapındaki diskler, 235/35 ölçülerindeki lastiklere sarılı 19 inçlik jantların arkasında saklanıyor.

Suzuka ve Nürburgring gibi yarış pistlerinde test edilen Civic Type R, Nürburgring’deki en hızlı önden çekişli araç ünvanını eline almanın peşinde. Bu ünvanın şu anki sahibi 7 dakika 54 saniyelik zamanıyla Renault Megane RS 275 Trophy-R.

Sadece pist zamanıyla değil görünüşüyle de FWD araçların kralı olmayı hedefleyen Type R, oldukça sert ve sportif bir imaja sahip. Agresif gövdesinin arkasında Honda’nın Formula 1 motorlarını geliştirdiği Sakura motorsporları bölümünde yapılan ciddi bir ar-ge çalışması yatıyor. Ön tekerleklerdeki türbülansı azaltmak adına şekillendirilen ön tampon, geniş ön lip ve çeşitli hava girişleri araçtaki mühendisliği gözler önüne seriyor.

Haşin tasarımlı arka tampon, 4 egzoz çıkışına ev sahipliği yapıyor. Aracın neredeyse dümdüz tabanı ve büyük arka difüzörü ile yol tutuşunu arttırmak hedeflenmiş. Dev arka spoiler ise abartmadan optimum yol tutuşunu sağlamak adına ayarlanmış. Ancak aracın konseptinde görüp hayran kaldığımız stop lambalarını maalesef kaybettik.

Fotoğraflarda gördüğümüz “Şampiyonluk Beyazı” (Championship White) da dahil olmak üzere 5 farklı renk seçeneği ile sunulan Type R’ın iç mekanında ise süet benzeri materyallerin kullanıldığı sport koltuklar, alüminyum alaşım vites topuzu, siyah trimler ve kırmızı dikişler dikkat çekiyor.

Bu yaz satışa çıkacak olan aracın İngiltere fiyatının yaklaşık 30,000 £ olacağı belirtiliyor. 7 dakika 50.63 saniye ile kendi sınıfında Nürburgring rekorunu kıran Civic Type R hakkındaki bilgiler bu hafta düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı boyunca gelmeye devam edecek.

(Renault Megane RS 275 Trophy-R’nin Nürburgring süresi: 7 dakika 54.36 saniye)

İlgili Makaleler

20 Yorum

  1. Arka stopların fuarda tanıtılan konseptle hiç alakası yok. Hoşuma gitmedi ama içi müthiş gözüküyor. Önü de iyi sayılır.

  2. heyecanlandım valla okurken:) arka süspansiyon neden tam bağımsız yapmamışlar acaba.

  3. Ne kaşar adamlarsınız ya. Type-R concept aynen çıkacaktı hani. Honda theotherside reklamlarına noldu. Ne farlar aynı, ne stoplar, ne de ön tampon çizgileri. Çamurluklar conceptteki kadar şişkin değil standart Civic’e Paşa Tuning’de bodykit yapılmış gibi. Ya çok merak ediyorum neden concepti aynen çıkartamadınız ya neden neden 🙁

  4. standart civic hb sahiplerine iyi haber , gövde kitiyle type-r görünümü yakalanabilir =) özellikle stopların konseptteki gibi olmaması üzücü.

  5. iç mekanda ucuza kaçılmış hissi var. Bolca sert plastik kokusu alıyorum. Evet burnum iyi çalışıyor 🙂

  6. concept araç 5 kapı .türkiyeye bu şekilde geleceğini hiç zannetmiyorum.ekstradan birçok donanımda farklılık olacaktır.rakipleri ne göre fiyatını değerlendirirsek 180-190 bin tl den aşşağı rakam imkansız gibi.GOLF R,SCİROCCO R,MEGANE RS VB…..HEPSİNDEN teknik veri ve kalite olarak daha iyi.%90 Otv ve %18 kdv (((((ayrica otv ninde kdv si alınıyı yaklaşık%115 vergi)))))))honda yı çok sevmeme rağmen son dönemde jazz üretimini sonlandırarak küçülmeye gitmesi.motor kombinasyonları konusundaki yetersizliği..dizel otomotik 1 tek modelinde bile olmaması.dizel manuel sedan modeli olmaması bence çağ dışı bir yaklaşım…zaten Japonlar böyle ama motorları harbiden çok sağlam yapıyorlar

  7. https://www.youtube.com/watch?v=1lXGmjt1FtQ Hayırlı olsun “Development Car” 7:50.63 yapmış Ring’de. Megane’dan 4 saniye daha hızlı. Lastik testinde ulaşılmış bu zamana, bitmiş aracı tekrar deneyeceklermiş. Ben daha iyi bir gelişim bekliyordum açıkçası. Yalnız yolcu koltuğu, tüm klima tesisatı ve ses sistemi sökülmüş roll-cage için.

  8. Honda ne kadar korkak bir firma olduğunu kanıtladı. Garanti oynamışlar. O stopları after market üreten firmalar olacaktır elbette.

  9. hayal krikliği sağ gosterip sol vur madem o stoplari koymucan gosterme herkesin hevesi kaçti da almam 🙂

    1. E biz dedik, dinlemedin. Trol dedin, araç bu olmayacak dedin,Japon yanlış yapmaz dedin. Gaza gelmeyin bu konularda. Güvenlik sebebiyle o arka far takımına after market olarak bile izin vermeyebilirler.

      1. vallahi ya hiç heycani kalmadii koltuklar kurtariyo içersinide 🙂 onca heveslendiydik adamlar arka hava çıkışını bile iptal etmişlerya olmadi bu onde olup arkada olmamasi bi banami garip geliyor acaba 🙂

  10. Yorumlara hiç katılmıyorum, bugüne dek piyasaya sürülmüş en etkileyici type-r. Otomobilin hatlarına takılıp olayı basitleştirmek manasız.

  11. Nürburgring’in 20,8 km’lik Nordschleife bölümünde tüm önden çekişli hatchback otomobillerin gerçekleştirdiği dereceleri geride bırakan Civic Type R, 7:50.63’lük dereceyle en yakın rakibine 4 saniye fark attı..!!!!!!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu