Haberler

Nereye baksan ışık




Alman üretici Opel, sürücünün baktığı yönü aydınlatacak yeni bir adaptif far teknolojisi geliştirdiğini duyurdu.

Opel’in açıklamasına göre bu sistem, kızılötesi sensörleri ve merkezi foto diyotlar kullanarak sürücünün gözlerini saniyede 50 kereden fazla tarıyor. Kameranın aldığı veri işlenerek sürücünün baktığı yöne göre otomobilin farları yatay ve dikey olarak kendini ayarlıyor.

Opel mühendisleri ilginç bir şekilde insanların istemsiz olarak bir noktadan diğer noktaya anlık odaklanmalarının bu sistemde yaratacağı sorunların da üstesinden gelmeyi başarmış. Farların sürekli hareket etmesini önlemek için gelişmiş bir gecikme algoritması geliştiren Almanlar, sistemin farlarda doğal ve uyumlu bir hareket elde etmesini sağlamayı da başaracak.

Opel’in aydınlatma teknolojisinden sorumlu direktörü Ingolf Schneider, “Sürücünün nereye baktığına göre ışığın yönünü ve şiddetini ayarlama fikri üzerinde yaklaşık iki yıldır çalışıyoruz. Bu teknolojinin faydalarını anladıkça projemiz üzerinde daha da yoğunlaşıyoruz.” diyerek Alman üreticinin bu projedeki ciddiyetini göstermiş oldu.

Bu yeni far teknolojisini kullandığımız otomobillerde görmemize daha çok zaman olsa da Opel, LED matrix farlarının son testlerini tamamlamak üzere olduklarını da açıkladı. Bu farlar önümüzdeki 18 ay içerisinde tanıtılacak ve bir kamerayla karşıdan gelen otomobilleri algılayıp sadece karşıdan gelen sürücünün gözünü alan kısımlardaki LED’leri söndürerek normal farlara göre üstün bir aydınlatma sağlayacak.

Ata Aygen

1995 yılında Ankara'da doğdum, Özyeğin Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Doğduktan yalnızca üç yıl sonra otomobil modelleriyle okumayı öğrenmem, kaçınılmaz sonun habercisi gibiydi. Neredeyse doğuştan gelen bu tutkuyu biraz daha somut işlere dökme isteği de beni Otopark'a getiren şey oldu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu