Haberler

Sezonun adrenalin pompaları




Formula 1 genelde teknolojisi, hızı ve rekabetçi yapısı ile kendinden bahsettirse de arka planda kalan fakat temelde tüm Formula 1 severlerin ekranlara kitlenmelerini sağlayan temel heyecan faktörü virajlardır. Pilotların yeteneklerini ve otomobillerini limitlere kadar zorladıkları teknik virajlar bazen şaşkınlıktan ağzımızı açık bırakan mücadelelere ev sahipliği yaparlar. İşte 2015 sezonunun kaçırmamız gereken 10 muhteşem virajı.

10. 13-14. Virajlar Sepang, Malezya

Tartışmasız Sepang International’ın en zorlayıcı viraj kombinasyonu olan 13 ve 14. virajlar orta hızlı virajlar olmasına rağmen frenleme altında yapılan ve kademeli olarak daralan sağ dönüş eğiminde etkisi ile bir çok usta pilotun sağ ön tekerleklerini kilitlemelerine sebep oluyor. Eğer Codemasters F1 oynuyorsanız ABS açıkken tekerlekleriniz bu virajda kitlenirse şaşırmayın oyun hatası değil, bu viraj tam bir test.

ezgif.com-gif-maker

9. Parabolica, Monza, İtalya

Her ne kadar 2014 sezonu ile birlikte kum havuzunun asfalt ile değiştirilmesi biraz daha affedici bir hale gelse de Parabolica hala sollama manevralarına izin veren ve pilotlara limitleri zorlatan yapısı ile Formula 1’in ikonik virajları arasında yerini koruyor.

Capture

8. Senna S, Interlagos, Brezilya

Formula 1’in efsanevi pilotu Senna’nın ardından isimlendirilen yokuş aşağı sol sağ kombinasyonundan oluşan viraj özellikle yağış ile birlikte oldukça aldatıcı olabiliyor. Fakat Schumacher ve Räikkönen gibi iki efsane isim tam bu noktada bir araya gelince ortaya bu müthiş mücadele çıkıyor.

7. 13-14. Virajlar, Circuit Gilles Villeneuve, Kanada

Şampiyonlar Duvarı denilince akla gelen bu viraj hataya göz yummayan yapısı ile Schumacher gibi bir çok usta pilotu tuzağına düşürmesi ile biliniyor. Her ne kadar kötü bir üne sahip olsa da her an herkesin hata yapabilecek olması gerçeği ile yarışlara kattığı büyük heyecan ve son ana kadar sıralamaları değiştirebilme yeteneği bu virajı Formula 1’in ayrılmaz bir parçası yapıyor.

6.Piscine, Monako

Dar virajları ile başlı başına zorlu bir pist olan Monako “Swimming Pool” (yüzme havuzu) olarak adlandırılan bölümü ile pilotların sinirlerini test ediyor. Korkutucu derecede dar ve hızlı olan Swimming Pool yüksek hızlı sol-sağ şikanı ve sonrasında gelen yavaş sağ-sol kombinasyonu ile en ufak hatada duvar ile buluşmanın kaçınılmaz olduğu hassas bir bölüm.

5.Degner, Suzuka, Japonya

Geçmişte tek parça uzun bir viraj olan Degner 1980’lerde iki parçalı ve daha zorlu haline kavuştu. Çıkışındaki kum tuzağı ile hataları cezalandırmaya hazır olan Degner büyük zaman kazanımları ve kayıpları arasındaki ince çizgide gidip geliyor.

ezgif.com-video-to-gif

4.Pouhon, Spa, Belçika

Yüksek hızlı bir sol viraj olan Pouhon eklenen asfalt kaçış bölgesine rağmen pilotların tüm dikkatini gerektiren, teknik ve refleks açısından pilotları test etmeye devam eden yapısını koruyor. Kimi Raikkonen’in 2002’de ki yan yan gidişi ise bu virajın en çok akıllara kazınan anı olsa gerek.

 3. 130R, Suzuka, Japonya

Özgüven ve cesaretin kombinasyonunu gerektiren 130R tam hız girilerek büyük zaman avantajlarının kazanılabileceği bir viraj fakat bu özelliğini herkese sunmaya niyetli bir virajda değil. Hataların büyük kazalara yol açtığı 130R, 2002’de Toyota’dan Allan McNish’in duvarda biten kazasına sahne olmuştu.

2. Maggots/Becketts/Chapel, Silverstone, İngiltere

1950’den beri F1’e ev sahipliği yapan Silverstone hızlı ve yüksek downforce’lu Maggots/Becketts/Chapel bölümü ile başka pistler tarafından taklit edilmeye çalışılmış fakat aynı heyecan ve başarıyı yakalayamamıştır. Pilotların kendisini adamasını gerektiren bölüm izleyicilere ise muhteşem mücadeleler sunuyor.

1.Eau Rouge, Spa, Belçika

Tartışmasız tüm motor sporları tarihinin en etkileyici ve hızlı virajlarından olan Eau Rouge kendine özgü yapısı, ataklara ve pilotların limitleri yeniden keşfetmesine izin vermesi ile oldukça özel bir viraj.

Utku Ulaş Tekin

Dört yaşımdayken babamın aldığı benden bir kaç ay büyük olan 92 model Renault Spring ile başladı tüm bu macera. İnsanların kullandığı hareket eden nesnelerin keşfine başlıyordum. Yaşım ilerledikçe daha da artan bir heyecan oldu bu nesneler içimde. Sonradan bu nesnelerin aslında nesne olmadığını, sadece otomobil tutkunu olan insanlar tarafından görülebilen ruhları olduğunu keşfettim. Fakat sıkıntı bu ruhları görebilen diğer insanları bulmaktı. Arayışın son bulduğu durak ise Otopark.com oldu.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Periyodik aralıklarla, mesela bir kaç yarışta bir, böyle haberler yayınlanmalı bence süper olmuş.

  2. Eau Rouge… Yokuş aşağı 300’le öndekinin içine dalabildiğin S virajı. F1’in bunlara ihtiyacı var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu