Haberler

Sizlere güvenelim mi?




Son yıllarda çoğu aracın Euro NCAP testlerinden 5 yıldızla geçiyor olması, çoğu çevrelerde güvensizlik yaratmıştı. Euro Ncap’ten 5 yıldız almaya alışmış bazı markalar, Amerikan bağımsız Yol Güvenliği Sigorta Enstitüsü’nün (IIHS) yaptığı testlerden sonra adeta sert kayaya çarptı.

Bakınız 2012 Audi A4:

2012 Mercedes C Serisi:

 

2012 Lexus IS:

 

Euro Ncap’e güveni olmayanların sığındığı liman olan IIHS, her aracı darbelere karşı gösterdiği koruma düzeyine göre puanlar vererek bizlere sunuyor. 40 mph (64 kmh) hızla giden bir araç, sol ön tarafından tampon uzunluğunun yarısı (moderate overlap front) ve yarısından daha kısa uzunluktaki engellere (small overlap front) ayrı ayrı çarptırılarak, içerdeki yolculara yansıttığı etki ölçülüyor. Bu testlerden iyi derece alan araçlar, yandan alınan darbe, araç ters döndüğündeki tavan sağlamlığı, darbe sonrası kafalıkların koruma düzeyi gibi testlerden de “iyi” veya “kabul edilebilir” derecelerini aldıklarında, testlerden geçmiş güvenli araç unvanını kazanıyor (Top Safety Pick). Ayrıca bu şartları önden çarpma testinde ileri düzeyde koruma sağlayıp geçen araçlar “Top Safety Pick+”ya layık görülüyor.

Small Overlap Front Testi :

Moderate Overlap Front Testi:

İşte 2015 yılında IIHS tarafından güvenli kabul edilenler:

[table class=table table-condensed]

Marka,Model,Sınıf,Sene,Kazandığı Unvan

Ford,Cmax,M,2015,TSP

Ford,Focus,C,2015,TSP

Honda,Civic Sedan,C,2015,TSP

Hyundai,Elantra,C,2015,TSP

Mazda,3 Hatchback,C,2015,TSP+

Mazda,3 Sedan,C,2015,TSP+

Subaru,WRX,C,2015,TSP

Volkswagen,Golf,C,2015,TSP

Volkswagen,Jetta,C,2015,TSP

Audi,A3 Sedan,C+,2015,TSP+

Mini,Cooper Countryman,C+,2015,TSP

Honda,Accord,D,2015,TSP

Hyundai,Sonata (i40),D,2015,TSP

Kia,Optima,D,2015,TSP

Mazda,6,D,2015,TSP+

Subaru,Legacy,D,2015,TSP+

Volkswagen,Passat,D,2015,TSP

Volvo,S60,D+,2015,TSP+

Volvo,V60,D+,2015,TSP+

Bmw,2 Serisi Coupe,S,2015,TSP+

Subaru,BRZ,S,2015,TSP

Audi,A6,E+,2015,TSP+

Hyundai,Genesis,E,2015,TSP+

Mercedes,E Serisi,E+,2015,TSP+

Volvo,S80,E+,2015,TSP+

Honda,CRV,JJ,2015,TSP+

Mazda,CX5,JJ,2015,TSP+

Subaru,Forester,JJ,2015,TSP+

Toyota,RAV4,JJ,2015,TSP

Mercedes,M Serisi,JJ+,2015,TSP+

Volvo,XC60,JJ+,2015,TSP+

 

 

[/table]
B küçük sınıf/süperminiler
C alt orta sınıf/kompakt arabalar
D orta sınıf/geniş arabalar
E üst sınıf/executive arabalar
M MPV/çok amaçlı arabalar
S coupe/cabrio/spor arabalar
JJ orta SUV/C-crossover
+
 premium modeller

TSP: Top Safety Pick

AUDI

A3 Sedan modeliyle Top Safety Pick+ kazanan Audi, C sınıfı sedan bir araç yapmak için güvenlikten ödün vermek gerekmediğini kanıtladı. 2015 A3, tüm testlerden “iyi” derecesini almayı başardı. A6 da Top Safety Pick+ kazanarak bizleri şaşırtmadı.

 

BMW

2 Serisi Coupe, bütün testleri “iyi” ile geçerek Top Safety Pick+ kazandı.

FORD

C-max ve Focus modelleriyle Ford, Top Safety Pick derecesini kazandı. Yapılan testler sonucu her iki model de Small Overlap Front testinden “kabul edilebilir” notu alırken, diğer testlerden “iyi” alarak güvenilirliğini kanıtladı.

Honda

Civic Sedan ve Accord Top Safety Pick alırken, CRV Top Safety Pick+ alarak adeta şov yaptı. Üç araç da tüm testlerden “iyi” ile geçti.

 

Hyundai

90lar’ın sonuna doğru çıkardığı modellerle, “Teneke, güvensiz, çabuk dağılır” gibi etiketler kendisine yapıştırılan Hyundai, bu kötü imajı üstünden atmak için bir hayli çaba gösteriyor. Elantra ve Sonata (i40) ile Top Safety Pick, Genesis ile Top Safety Pick+ kazanan Hyundai’nin çabasını takdir ediyoruz.

 

Kia

Hyundai ile aynı etikete sahip olan Kia da, Optima ile Top Safety Pick kazandı.

Mazda

3 Hatchback, 3 sedan, 6 ve Cx-5 modellerinin hepsiyle Top Safety Pick+ kazanan Mazda, Japonlar’ın kalesi durumunda.

Mercedes

E ve M serileri ile listede yer bulan Mersolar, Top Safety Pick+ ile kaputundaki güvenli yıldızı gösteriyor.

Mini

Cooper Countryman ile Top Safety Pick kazandı.

Subaru

WRX ve BRZ Top Safety Pick, Forester ve Legacy de Top Safety Pick+ kazanarak hızlı Japonlar’ın da güvenli olabileceğini gösterdi.

 

Toyota

Sorunsuzluk kısmında kusursuz olan Toyota, RAV4 ile bu kusursuzluğunu güvenlikle de birleştirebilmiş. RAV4, IIHS’den Top Safety Pick kazanmış.

Volkswagen

Piyasamızı adeta kasıp kavuran VW, Passat, Jetta ve Golf’un Top Safety Pick almasıyla bizleri rahatlattı. Ayrıca Jetta’nın Meksika üretimi olduğundan yeterli güvenlik düzeyinde olamayacağı yönündeki şehir efsaneleri de asılsız çıkmış oldu.

*Test edilen Passat, bir önceki nesil.

 

Volvo

Güvenlik denince, akla gelen ilk firmadır Volvo. S60, V60, S80 ve XC60 ile Top Safety Pick+ alarak, güvenlikte en iyisi olduğunu tekrar kanıtladı.

* Resimde ve videoda kullanılan araçların modelleri daha eski olabilir ama araçların kasası kesinlikle aynıdır.

* Listeye alınan araçlar, genellikle Türkiye’de satılan modellerdir.

 

 

Oguzhan_Toretto

93 doğumlu, İzmirli ve DEU İngilizce İşletme'yi bitirmek için çabalıyor. Boş zamanlarında Hyundai kullanır ve kendini bildi bileli direksiyonu tutmaktan zevk alır. Otopark ile karşılaşması ise, E 180 testine dayanır.

İlgili Makaleler

10 Yorum

  1. Volvo’yu güvenlikte tek geçerim; gerçekten takdire şayan.Vw, audi, mercedes,bmw gibi almanlarda bu konuda iyiler. Mazda ise listedekilerin hepsinden tsp+ alarak ayrılmış, üstelik adamların arabaları volvo gibi en az 1700 kg den başlamıyor genelde 1200-1300 kg civarında.

    1. dediklerine tamamen katılıyorum. fakat kafama bir şey takıldı ağırlık konusunda. ben de hafif araba seçerim teknik olarak ama ağır araba kafakafaya kazalarda fiziksel olarak daha düşük ivme alacağından yolcular biraz daha az hasar görür gibisinden düşündüm.

      1. Onuda şöyle açıklıyım; düşündüğünün tam tersine hafif araba daha az kinetik enerji barındırdığından daha az kuvvete maruz kalıp daha az hasar alacaktır.

        1. Kinetik enerji konusunu düşündüğümüzde araçların kinetik enerjilerini 1/2 mv2 olarak ele almalıyız. İki aracında hızlarının eşit olduğunu düşünürsek çarpışma esnasında ağır olan aracın kinetik enerjisi daha yüksek olacaktır. Çarpışma neticesinde enerji aktarımı ve eşitlenmesi esnasında enerjisi yüksek olan araçtan enerjisi düşük olan araca enerji transferi meydana gelir. Yani kaza sonrasında ağırlığı düşük olan araç daha fazla kinetik enerjiye maruz kalacağından hasarı daha fazla olur.

          1. Kafa kafaya çarpışmalarda dediğinize katılıyorum.çünkü ağır araç kinetik enerjisini hafif araca boşaltır.Ben düz duvara çarpışmada hafif aracın daha az hasar alacağından bahsettim

  2. Ncap’e alternatif oluşması da tekelciliğin önüne geçip daha sağlıklı sonuçları görmemizi sağlıyor. Hazırlayanın ellerine sağlık (Y)

  3. Euro ncap’in Renault Espace 2015 testinde araç yan darbede takla attı ve direk testinde manken knock out oldu ona rağmen 5 yıldız ile ödüllendirdiler 🙂 Euro ncap bitmiş okeye dönüyor bence . IIHS testleri şimdilik daha zorlu ve güvenli geliyor …

    1. Testleri yaparken kemer takıyorlar, normal hayatta da kemer zorunlu olduğu için aracın takla atıp atmaması onlar için sorun değil, ama mesela geyik testi yapsalar ve takla atsaydı o zaman sorun olurdu. O boyuttaki bir araç için işini gayet düzgün yapmış.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu