Haberler

Büyük zam geldi




Akaryakıt ürünlerinden motorine zam yapıldı. Petrol fiyatlarının yüzde 1’e yakın değer kaybettiği günde motorin fiyatlarına zam geldi.

Motorinin litre fiyatına 12 kuruş zam geldi.

Böylece İstanbul’da litresi 4,03 liradan satılan motorin 4,15 TL’ye çıktı.

Yeni pompa fiyatı yarından itibaren geçerli olacak.

Güncelleme:

EPDK’dan, bazı basın yayın organlarında motorin fiyatlarına 12 kuruş zam yapıldığı haberlerine ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, bugünden itibaren geçerli olmak üzere TÜPRAŞ tarafından motorin rafineri çıkış fiyatına litrede 2 kuruş zam yapıldığı, söz konusu zammın da tüketici fiyatlarına aynı şekilde 2 kuruş olarak yansıdığı, 12 kuruşluk zammın söz konusu olmadığı belirtildi.

Açıklamada, akaryakıt fiyatlarının EPDK tarafından değil, serbest rekabet ortamında piyasada belirlendiği vurgulanırken, “uluslararası piyasalardaki fiyat değişimlerinin sektör tarafından ülkemizdeki fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığı Kurumumuzca yakından takip edilmektedir” denildi.

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’na göre, petrol fiyatlarının 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak oluştuğunun altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Rafineri fiyatlarının endeksle oluşturulması, dağıtıcı ve nakliye paylarının tavanı gibi fiyatların dolaylı veya dolaysız olarak kamuca belirlenmesine ilişkin uygulamalar sona erdirilmiştir. Ayrıca petrol piyasasında dolaşımda tüm petrollerin fiyatı, ham petrol fiyatındaki değişimlerden etkilenmekle birlikte, her bir ürünün fiyat teşekkülünün arz-talep mekanizmasına göre ayrı ayrı oluştuğu, fiyatların oluşumuna etki eden birçok faktörün de bu süreçte rol oynadığı bilinmektedir.

Ham petrol fiyatı ve benzin, motorin gibi ürünlerin kendi arz-talep koşullarının yanı sıra navlun bedeli, döviz kuru, ülkelerin mevzuatlarına göre gümrük vergileri, ÖTV ve KDV gibi diğer vergileme unsurları gibi hususlar yanında tarafların özel hukuk çerçevesinde aralarında kararlaştırdıkları unsurlar, belirli bir zamandaki konjonktürel gelişmeler gibi birçok husus fiyat oluşumuna etki edebilmektedir.”

ENERJİ BAKANI YILDIZ: MOTORİNE YAPILAN ZAM 12 KURUŞ DEĞİL 1 KURUŞ

A Haber kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, motorine yapılan zammın 12 kuruş değil, 1 kuruş olduğunu söyledi.

Motorine yapılan zammın otomatik fiyatlama mekanizmasıyla gerçekleştiğini belirten Yıldız, “TÜPRAŞ’ı aradım. Zam tutarının 12 kuruş değil, 1 kuruş olduğunu söylediler. Dün gelen zam 1 kuruştur ve 1,41 lira olan rafineri çıkışı 1,42’ye yükselmiştir” dedi.

Kaynak: NTV

Burak Musa YAVUZ

burakmusa@otopark.com

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Yuh arkadas bune yaa ….onceden birer ikiser artardi baktilar millet alisti onar onar artiriyorlar mecbur olmazsam satacam el mahkum

  2. Epdk tarafindan yalanlandi bu haber. Zam falan yok. Secim arefesi milleti galeyana getirmek icin tezgahlanmis.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu