Testler

Akasya Durağı: Opel Meriva 1.6 CDTI Cosmo




  • Motor: 1598 cc, 4 silindirli turbo dizel
  • Güç: 136 hp @ 3500-4000 d/d
  • Tork: 320 Nm @ 2000 d/d
  • Şanzıman: 6-ileri, manuel
  • 0-100 km/s: 9,9 sn
  • Son hız: 197 km/s
  • Test tüketimi: Ortalama 6,5 litre/100 km
  • Ağırlık: 1443 kg
  • Bagaj hacmi: 400 litre
  • Fiyat: 75.420 TL

Performans
Yol tutuş
Frenler
Kapılar

– Tüketim
– Ekranlar

Foto galeri için tıklayın!

OTOPARK

Sürücünün Adresi.

İlgili Makaleler

53 Yorum

  1. Kendi sınıfında iyi bir araç ama bu MPV nasıl bir sınıftır ya 🙂 gerek var mı? Bana göre yok 🙂

      1. Evet bekarım. Benim ki sadece keyif. Evli olsam da şu araba bana gelmez. Bence sınıfı için iyi. Beğendim

        1. Bana hep MPV sedandan daha mantıklı geliyor da. Daha kısa bir gövde ile daha fazla hacim elde edildiği için.

  2. MPV sınıfı yerine ticari araçları (kangoo, doblo vs..) tercih ederim. hem daha geniş hem satışı daha kolay

  3. Yol tutuşu Astra’da 3.5 yıldız, Meriva’da 4 yıldız verilmiş. Şimdi bu araba Astra’dan daha mı iyi yol tutuyor ? Hiç mantıklı gelmedi.

    1. Bu sitede bu herhalde daha önce 2800 kere falan söylendi: Bu değerlendirmelerin hepsi, kendi sınıfı içerisinde yapılıyor. Yani Astra’nınki C segmenti bir sedana göre 3.5 yıldız. Meriva’nınki bir MPV’ye göre 4 yıldız. Bu, Meriva Astra’dan daha iyi yol tutuyor demek DEĞİL.

      1. Sitede daha önce kaç defa söylendiği beni ilgilendirmiyor. Sitenin her yerini didik edecek de değilim. Ayrıca araçları aralarında kıyaslamak sözel olarak doğru olsa da sayısal bir veri veriyorsan bunu genel olarak sunman lazım. Bir malzemenin cinsi mesela efendim tortul malzemelere göre sertliği iyi. Ha öyle mi tamam o zmn baraj yapalım bunun üstüne mi diyeceğiz. Genel cetvele bakılır arkadaş ! Test sekmesine tıklıyorsun örneğin sallıyorum i10 9 yıldız , jetta 7 yıldız. niye biri a sınıfına göre diğeri c sınıfına göre bilmem ne bunla mı uğraşıcak insanlar.

        1. O zaman b sınıfı c sınıfı hiç bir arabanın bagajına 2den fazla veremeyiz. Hatta abartalım SUV pickuplarada veremeyiz. Neden mi? Çünkü kendi sınıflarının dışında çok daha büyük bagaj kapasitesi imkanı sunan araçlar var. Yani her aracın özelliklerini kendi sınıfına göre değerlendirilmesi son derece mantıklı ve olması gerekendir. Çünkü konfor, yakıt tüketimi, performans gibi bir çok konu araçların sınıflarına yani hitap ettiği kitleye göre değişkenlik gösteren ve ona göre değerlendirilmesi gereken konulardır.

          1. Sizin mantıkla sokakta adam benim Renault Kangoo efsane gidiyor diyor. Bu örnek değil yaşadığın bir olay. Yol tutuşu da iyi zannediyor basabas viraja giriyor sonra üstümüze doğru gelmeye başlıyor. Yani adam kendi aracını olduğundan iyi görüyor. İster beğenin ister beğenmeyin, otomobil inceleyenlerin ne yaptığı da umrumda değil, eminim aklı başında olanlar genel tablo verirler. Ayrıca bir şeyi çoğunluk yapıyor diye doğru da olmaz o bambaşka mesele. Neyse en temiz en sağlıklı temsil sistemi geniş aralıklı sistem olur. Neden elini korkak alıştırıyorsun 5-10 yıldız üzerinden veriyorsun, ver 100 puan üzerinden. Örneğin EVO 95 olsun Astra olsun 65 Meriva olsun 55 i10 olsun 50 Renault Broadway olsun 25 vs. vs. vs. bahsettiğim şey bu. Herşeyi tek tabloda gösteren bir sistem 😉 Ayrıca sınıf sınıf da bu değerlere göre sınıflama yaparsın ama puanlar yine aynı kalır. Yani MPV sınıfı 1.sinin yol tutuşu 65 dir. Genel olarak çok iyi değil ama sınıfının en iyisi. Ama adam benim işime bu yarayacak der o sınıfın en iyisini alır ayrıca da aracın limitini bilir. Benim merivayla piste girecem abi harikaymış yol tutuşu demez sağda solda. Anlatabildim mi acaba ???

        2. Valla sen ister beğen, ister beğenme, ister didik didik et ister etme, ister uğraş ister uğraşma, keyfin bilir, kim ne karışır? Lakin, otomobilleri yalnızca sözel olarak değil, puanlama olarak da kendi sınıflarında değerlendirmek bu sitenin uydurduğu bir şey değil. Tüm otomotiv medyasında genel teamül bu yöndedir. Mantıklı olan da bu. Senin dediğin gibi yapacak olurlarsa, yalnızca 5 puanlık bir skalaya tüm otomobilleri sığdırmaları mümkün olmaz. Örnek verelim: Tamam, haydi Meriva’ya 4 verdiler diye Astra’ya 4.5 versinler yol tutuş olarak. Peki, EVO X test etseler ona ne verecekler? Haydi diyelim ona 5 verdiler, Nissan GTR test etseler ona ne verecekler? Tersten düşünelim, Nissan GTR’a 5 verecek olsalar, oradan aşağıya doğru tüm skalayı oluşturduğunda, mütevazı bir B segmenti araca belki 0 vermeleri gerekecek. O teste bakacak olan ortalama kullanıcı gereksiz yere korkacak, o arabayla ömrünün ilk viraja kadar olduğunu düşünecek.

          Bu tip mantıksızlıkları ortadan kaldırmak için, her arabayı kendi sınıfında değerlendirmek gerekiyor. Kabul et ya da etme, bu her yerde böyledir.

          1. Çok farklı şeyler söylerdim de neyse. Hem sen kimsin, sıfatın ne, otomobil otoritesi misin nesin. Bir de “siz” eki kullanarak aklınca kibarlık yapıyorsun. Farklı fikrin varsa söyle tartışalım yoksa hiç araya girip liselilik yapma. Git aklını kullan derede tepede.

            1. Önerdiğiniz sistemde tüm alt sınıf araçların puanı düşük olacağı için insanlar o aracın rakiplerine göre durumunu görmek (ve sınıfı dahilinde nasıl yol tuttuğunu öğrnemek için) her seferinde test listesi sayfasına girecek.O sınıfta ki arabaları sıralayacak.Kim kaç almış tek tek bakacak.Ancak o zaman iyi mi kötü mü öğrenmiş olacak.

              Esas bunla kimse uğraşmayacağı için tüm dünyada puanlar arabaların sınıflarına göre verilir.Bakar bakmaz anlarsınız fiyatına göre durumunu.

              Dediğim gibi aklınızı kullanmanız yeterli ama yapamıyorsunuz demekki…

    2. Puanlamalar arabaların sınıflarına göre yapılıyor diye biliyorum. Yani meriva mpv sınıfında 4 yıldız almış astra da c sedan sınıfında 3,5 yıldız.

    3. Tartışmaları hakaret etmeden yapalım lütfen, herkes her konuda aynı fikirde olmak zorunda değil. Sınıftan bağımsız, genel bir puanlama tablosunun hâlâ uygulanabilir olmadığını düşünüyorum. Aslında, işe yarayacağı yerler yok diyemem. Çünkü, özellikle birbirine komşu sınıfların fiyat skalalarında ciddi örtüşmeler de olmuyor değil. Örneğin, B sınıfı dizel – otomatik – full bir araç alacak olursak, 60.000 TL’nin üzerine çıkmamız gerekiyor. Ancak, 50.000 TL’nin bile altında, C sınıfı, benzinli – manuel – boş araçlar da bulmak mümkün. Bu nedenle, ben şahsen B ve C sınıfı araçların sürüş dinamiklerini birbirleriyle karşılaştırabileceğim bir puan tablosu olsun isterdim. Ama, tüm sınıflar için genel bir tablo oluşturmak bunun uygulanabilir bir çözümü değil. Bunu yapacak olursak, B sınıfı mütevazı bir hatchback’in yol tutuşunu ve performansını Nissan GT-R ile, iç mekân genişliğini ve bagaj hacmini Skoda Superb ile iç mekandaki işçilik ve malzeme kalitesini Mercedes S serisi ile, süspansiyonunun sağladığı konforu, tek başına bir araba parası eden adaptif süspansiyonlara sahip üst sınıf araçlar ile karşılaştırmış oluruz ki, bu B sınıfı mütevazı hatchback araca haksızlık. Ayrıca, aynı mütevazı aracın yakıt tüketimini de bu dediğimiz araçlarla karşılaştırmış oluruz ki, bu da o araçlara haksızlık. Tamam, kişi kendi aklını kullanıp kendi sınıfı içinde test tablosuna bakıp karşılaştırma yapabilir ama, bir de işin içinde psikolojik faktör var. Kaç kişi, Nissan GT-R ile karşılaştırılarak öyle yazıldığını bilse bile, yol tutuşuna 100 üzerinden 25 verilmiş bir aracı almak ister ki?

      Uzun sözün kısası, puanlama tablosunda mükemmele ulaşmak mümkün değil. Ne yapılırsa yapılsın, oluşacak sistemde açıklar, kullanışsız yerler olacaktır. Totalde baktığımızda, bence yine en fazla kutucuğu işaretleyen sistem, tüm araçların kendi sınıfı içinde değerlendirildiği sistemdir.

  4. 3 yıldır bende 2012 model 95 beygirlik modelini kullanmaktayım. And’ı bir kez daha tebrik etmek isterim 3 yıldır aracı kullanan birisi olarak görüşlerine aynen katılıyorum.

  5. bu tesitimiz imkanlardan olsa gerek biraz kısa olmuş.. ama herşeye ragmen harikasınız.. elinize emeğinize sağlık.. yeni testlerinizi bekliyoruz

  6. Güç: 136 hp @ 6000 d/d
    Tork: 320 Nm @ 3500 – 4000 d/d
    Eminmisiniz doğru olduğuna bi düzeltin size zahmet DİZEL’de beygiri 6000 devir torkuda 4000 devirde verip ortaya verimli bir motor çıkartmışsınız

  7. Şu sitede test izlerken, ne zaman böyle çok yakan bir dizel araç görsem, aklıma şu hikaye geliyor:

    Osmanlı sultanlarından bir tanesi (artık hangisiyse), başvezirini çağırmış ve ona derhal sefere çıkılması yönünde emir vermiş. Başvezir, bu emre hemen karşılık vermiş: “Derhal sefere çıkmamız mümkün değildir hünkârım.” Padişah, bunun nedenini sormuş. Başvezir şu cevabı vermiş: “Birden fazla sebebi vardır hünkârım.” Padişah da bunun üzerine, başvezirden, tüm sebepleri saymasını istemiş. Başvezir, saymaya başlamış ve demiş ki: “Birincisi, barutumuz yok.” Padişah, hemen başvezirin sözünü kesmiş ve demiş ki: “Tamamdır, gerisini saymana gerek yok. Sefer emri iptal.”

    Şimdi, Türk tüketicisinin, başka hiç bir şeyi dikkate almadan, yalnızca “rahat satarım” diye dizel tercih etmesini mantık dışı bir istisna olarak bir kenara koyarsak, benzinli muadillerine göre binlerce TL fark ödenerek alınan dizel motorlu bir araç neden tercih edilir? Cevap basit: Az yaksın diye. Can güvenliğini erişilmez mevkiinde bırakırsak, onun dışında, bir dizel aracın yerine getirmesi gereken birincil görev az yakmaktır. Bir dizel aracın çok yaktığı bana söylendiği an, “Tamam, (olumlu ya da olumsuz fark etmez) diğer özelliklerini saymana gerek yok.” diyorum, otomatik bir tepki olarak.

    1. Görüşlerinize tamamen saygı duyuyorum ancak kendi görüşüm ise, dizelin sunduğu performansın hiç bir eşdeğer benzinlide olmaması. Tork değerlerinin yüksek olması ve max. beygir değerini geniş bir rpm bandında sunması sonucu, yokuş çıkarken yada ara hızlanmalarda, özellikle araç sollarken verdiği hissiyat, bir benzinlide ne yazık ki yok!

      1. Bu dedikleriniz dizel oldukları için değil ki, turbolu oldukları için. Aynı özellikler turbolu benzinlilerde de var. Örneğin dizel Golf aldığınızdan 5000 TL daha ucuza 122’lik benzinli Golf alabilirsiniz. Her bakımdan dizelden daha performanslı olacaktır.

        1. Beygir turbodan tork dizelden diye biliyorum ama kompedanı değilim, iddaa etmiyorum. Daha önce 180lik tsi seat bocanegra sürdüm. Kıyaslayabileceğim en yakın motor bmw’nin 190lık dizeli. Arada hissiyat olarak dünya kadar hissiyat farkı vardı!

          1. Hocam şöyle bir yanlışın var: 2 litrelik bir motor ile 1.4 litrelik bir motoru karşılaştırıyorsun. İkisinin arasında böyle torktan kaynaklı bir hissiyat farkı olması normal. Ama 2 litrelik bir turbo beslemeli benzinli motordan çok rahat 250 HP güç ve 400 NM tork alabilirsin. O zaman da öyle bir fark kalmaz arada.

  8. Lastiklerden kaynaklı sanırım fren bana biraz yetersiz geldi gibi videoda görünen. Güzel bir binek lastiği takıldığı taktirde daha iyi olacaktır diye umuyorum. Rüzgar yalıtımınıda beğendim, en azından bağırarak konuşmak zorunda bırakmıyormuş :D… Test için teşekkürler.

  9. Sanki opellerin genelinde var bu gecikmeli gaz tepkisi. Durgun halde gaza bastığın zaman sn’yenin yarısı kadar nerdeyse bi gecikme var. Kendi aracım 1.6 astra H 2012’de de bu bulunmakta, Bindiğim diğer insignia, zafira ve astralarda da. Bi tek insigniada yok denecek kadar azdı.
    Yine her zamanki gibi güzel iş çıkarmışsın and, eline sağlık

    1. Hocam boş vitesteki gaz tepkimesi neden önemli? Genelde otomatik kullandığım için cahilliğimden soruyorum.

      1. Bir aracın hızlanması yalnızca gücüne değil, motorun çabuk devirlenebilme yeteneğine de bağlıdır.

      2. Estağfurullah. Sadece boş vites değil, ben orda örnek vermek amaçlı belirtmek istedim boş vites diye. Çünkü duruyorken bunu hissetmeniz anlamanız daha kolay ilgineceğiniz başka bi şey yok ve kulağınızı motor sesine rahatlıkla verebilirsiniz.. Tabikide yolda giderkende hissdilebilir bu.

  10. su siteye bi kac tane guzel editor kiz getirin.bu boyle gitmez izlenme sayisi artik 500 binlere yaklasmali arkadas.and bu saatten sonra oyle bir video cekki ki 500 bini zorlasin artik.
    kari kiz yoksa ben gonderirim.

    haksiz miyim arkadaslar?

    1. Videoların hem teknik hem de içerik açısından kalitesi her geçen gün artarken And’ın 500 bini zorladığı videolar gelecektir muhakkak , ama bunu başarmanın yolunun güzel editör kızlardan geçtiğini düşünen zihniyetin sonunun geleceğinden şüpheliyim.

    2. Kardeşim trolluk yapmak istemiş onu da becerememiş.Neyse her yerde var böyle insanlar yapacak bir şey yok 🙂

  11. Otomobiller gereksiz pahalı artık , 75bin liraya B sınıfı bir MPV ? Kesinlikle bu parayı buna vermem , araba güzel sevdiğim bir sınıftır MPV ama bu parayı ona vermem , zaten bir çok insan da böyle düşünüp Doblo’ya , Courier’ye yöneliyor aşağı yukarı 20bin lira altına alıyorsunuz . Direksiyon tasarımını pek sevemedim Opel’lerin , göbeği çok büyük direksiyonları pek sevemiyorum . Bir de yakışı yani maşallah , 1.6 multijet kullanıyoruz performanslı da kullansak hiç 6,5’in üstüne çıkmadı araç , 8-9 litreleri ben tsi Tiguan kullanırken görmüyorum dizel bir araç için bu tüketim felaket .

  12. Testi izledim cok güzel olmus fakat elektronik park freni hakkinda bir sey söylemek istiyorum.

    Cok siki yapmilar dediniz debriyaja basip bosta gaz verdiginizdede freni birakmasi lazim yada ilk kalkarken biraz daha fazla gaz verin cok hafif verirseniz fren birakmaz astra j kullanicisiyim bu durum astradada böyle.

    iyi günler.

  13. Test için teşekkürler. Boşta iken gaza basıldığında devirin ağır yükselmesini soran arkadaş ince bir nokta yakalamış. Stepway 1.5 dizel aracımın motoru aynı şekilde gaza basınca -garip ama- diğer araçlarım Insignia 1.6 170 ve Golf7 1.4 122 den çabuk devirleniyor ve özellikle ağır boş ağırlığa sahip Opel lerde bu durumun ara hızlanmadan ziyade ilk kalkışlarda 0.5-1sn gecikmeye neden olduğunu düşünüyorum.

  14. yakıt dizel için gazlayınca cidden yüksek ancak kış lastiği var üzerinde zaten 1lt falan etkiliyor birde koşullar kış lastiğine uygun değil onun etkisi olabilir. bu geç gaz tepkisi bizim zafiradada var ancak boştayken öyle vitesteyken gayet iyi boşluk yok öyle

  15. bence sınıfında güzel araç reno scenic daha fazla özelliği var ama şu hızlanınca direksiyon müdahalesi bütün mpv lerde var gibi bu yüzden variant benzeri bir araç bakıyorum

  16. Abi yol gürültüsünden dolayı testine kötü deme, kendi hakkını kendin yeme. Test her zamanki gibi çok güzel kaliteni hissettiriyorsun abi emeğine sağlık

  17. Ne hikmetse oldu olası şu Meriva modelini beğenemedim bir türlü. Cosmo paketli bu yeni Meriva’da iç malzeme kalitesi vasat şahsen.

  18. Bence güzel bir araç. Ama Opel’den beklediğim kaliteyi göremedim. B-Max’den biraz daha pahalı ama bence fiyatını hem motoru hem de tasarımıyla hak ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu