Haberler

Biraz su, biraz karbondioksit: Al sana dizel!




Gelecek ve otomobil aynı keseye konduğu zaman hepimiz için üzücü bir son beliriyor: Elektrik. Pazar elektrikli ve hidrojen ile çalışan otomobiller ile popülerleşmiş durumda… Neredeyse her üreticinin bir elektrikli modeli bulunuyor. Bu otomobiller çevremiz için dost ancak ruhumuz için düşman durumda. Nerede o ses diyeceğiz yıllar sonra. Mumla dizel motorları bile aradığımız zamanlar çok uzak değil.

Ancak, şu ortamda Audi yeni bir yöntemle karşımıza çıktı. Sunfire adlı enerji şirketiyle yaptığı ar-ge çalışmaları oldukça ilginç. “E-diesel” adını alan bu yakıt, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektriği üretmekle başlıyor. Bu yolla suyu ısıtarak yüksek sıcaklıkta elektroliz yapılıyor. Bu işlem ortam sıcaklığında karbondioksitle birleşmek üzere sudaki hidrojeni oksijenden ayırıyor. Hidrojen ve karbondioksit de tempikemeye girerek sıvı hale dönüşüyor. “Mavi Ham madde” ya da “Blue Crude” adını alan sıvı e-diesel olarak anılacak.

Alman Eğtim ve Araştırma bakanlığına ait Audi A8 aracıyla ilk başarılı yakıt doldurma işlemini gerçekleştiren firmalar şu an oldukça mutlu. Sunfire şirketi günde yalnızca 160 litre e-diesel üretme kapasitesine sahip ancak işi büyütmeleri kesin gibi görünüyor.

İşlemi anlatan kısa bir video:

https://www.youtube.com/watch?v=55Edq_Irstk

 

okan

1995 yılından doğdum. Ekonomi bölümü öğrencisiyim. Otopark ile ilk tanışmam 2013 yılına dayanmakta. Otomobil sevgimi ve bilgimi köklendiren bu oluşumda 2015 yılının başından beri aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu