Haberler

Bugün İspanya’da neler oldu?




Talihsizliklerin bolca yaşandığı bir günün ardından İspanya Grand Prix’sinin galibi Mercedes pilotu Nico Rosberg oldu. Pole’de birincilik standına yerleşen Rosberg’in ardından takım arkadaşı Lewis Hamilton ikinci ve Scuderia Ferrari’den Sebastian Vettel üçüncü geldi. Bu Rosberg’in geçen seneki Brezilya Grand Prix’sinden beri ilk galibiyeti.

Üç haftalık bir aranın ardından Barselona, Gran Premio de Espana’da gerçekleşen yarışta, Cumartesi günkü pole pozisyonundan ve Hamilton’ın bu sezon ilk dört yarıştan üçünü kazanmasından dolayı Rosberg üzerinde oldukça yüksek bir psikolojik baskı vardı. Yarış boyunca fazla zorlanmadan rahat bir biçimde pozisyonunu koruyarak geçiren Rosberg’den ziyade asıl çekişme arka sıralarda gerçekleşti.

Dünkü sıralama turlarında ikinciliği alan Hamilton bugünkü yarışta kalkış esnasında yaşadığı patinaj probleminden dolayı sırasını üçüncü başlayan Vettel’e devretti. Vettel ile Hamilton mücadele boyunca kıyasıya yarıştılar. Yumuşak hamur lastiklerle başladıkları yarışlarda Vettel’in yarış kararına göre pit-stop yapmayı düşünen Hamilton ve Mercedes takımı ancak bu yöntem ile Vettel’in geçebileceğini düşünüyordu. Hatta yarış sırasında Vettel’e yetişmenin mümkün olmadığını telsiz ile belirten Hamilton, B planı olarak pit-stop önerisinde bulunmuş ancak ilk pit-stop taktiği denemesinde sol arka teker değişiminde yaşanan aksaklıklardan dolayı ilk şanslarını böylece kaybetmiş oldular.

Sert hamur lastiklere dönülen yarışın diğer kısmında ise ancak üçüncü pit-stop’tan sonra Vettel’i geçebilen Hamilton’ın taktiğine biraz değinelim. Vettel’den daha erken pit-stop yaparak yarış boyuncaki otomobil dayanıklılığını daha çok artırabileceğini düşünen Hamilton şeytan’ın bacağını üçüncü seferde kırdı ve son pitten çıkarken Vettel’in önündeydi. Vettel kendi pit-stop’unda ise hatayı pit-stop ve çıkış sırasındaki trafiğe bağladı.

52. turda gerçekleşen bu olaydan sonra ilk üçte sıralama değişmedi. Ev sahibi Fernando Alonso ise büyük talihsizlik yaşadı. İlk pit-stop için pit’e giren Alonso takımın bulunduğu alana girerken durma sorunu yaşadı ve pit alanını kaçırdı. Yaklaşık 2 metre ileride durabilen Alonso için artık yarış bitmişti zira frenlerinden çoktandır dumanlar yükselmeye başlamıştı. Dün ve bugün yarış öncesi puan toplamak istediğini belirten Alonso için bu hayaller de suya düşmüş oldu.

alonso fren

 

Yarışın son turlarında temponun arttığını gördüğümüz bu bölümde Hamilton, Rosberg ile olan yaklaşık 20 saniyelik farkı kapatmayı denese de bu girişimle başarısız oldu. Yarış sonunda gözlemlediğimiz kadarıyla hırsına yenik düşen Hamilton’ın yüzünden düşen bin parça idi. Uzun dönemdir Formula 1 için asi çocuk diyebileceğimiz kişiliğe sahip Hamilton bizi yine şaşırtmadı.

Twitter üzerinden yaşadığı problem üzerine twit atan Alonso, otomobil üzerinde hala çalıştıklarını ve gün geçtikçe deneyimlerinin arttığını belirtti. Monaco için hazırlıklarını durmadan başlayacaklarını belirten Alonso hayranlarına yine de umut verdi. Ancak ne yazık ki bugün, McLaren-Honda adına işler sadece Alonso’nun yaşadığı fren problemi ile geçmedi. Kötü bir performans ile yarışı 16. sırada bitiren Jenson Button yarışın başından itibaren takıma otomobilin arka kısmında yaşadığı sorunu belirtti.

Lotus'tan Maldonado kırık kanadıyla, Jenson Button'u geçerken.
Lotus’tan Maldonado kırık kanadıyla, Jenson Button’u geçerken.

Arka ile olan kopukluğu gidermek için ilk pit-stop’ta sert lastiğe dönen Button bu sorunu az da olsa azaltsa da, yaşadıkları sorun için oldukça sert konuştu. İlk 30 turunun hayatındaki en kötü turlar olduğunu belirten Button; “Böyle kötü bir deneyim daha önce yaşamadım” diyerek sözlerini devam ettirdi.

Lotus takımı için de trajikomik anların yaşandığı bir gündü. Maldonado’nun arka kanadının kırılması ve genç pilot Grosjean’in pit-stop yaşadığı durma problemi takımda yürekleri ağızlara getirdi desek yeridir. Kırık kanat parçasının alınmaya çalışılması pitte uzun süre durmasına neden olan Maldonado ne yazık ki yarışı ileriki turlarda bırakmak zorunda kaldı. Grosjean ise hem korkuttu hem güldürdü.

 

Aslında sezon boyunca izlenimlerimizde Ferrari’nin motorunun oldukça dayanıklı olduğunu gördük. Kışın Mercedes dayanıklılığı artıracak girişimlerde bulundu çünkü tam güçte kullanamadıkları motorları onlara sorun çıkarabilirdi. Ancak düzlükte DRS ve KERS ile rakiplerine göre en yüksek hızı alabilen Mercedes otomobili bugün de Hamilton’ın Vettel’i düzlükte geçerken işe yaradığını gösterdi.

Dönem boyunca takımlar boyunca yapılan açıklamalarla, güncellemelerle en çok gelişim kaydeden takımın Scuderia Ferrrari olduğu görülse de alınan sonuçlar bunun tam tersini gösteriyor. Yarış sonunda buna değinen Rosberg: “Güncellemelerle bize karşı üstünlük kuramamaları şaşırtıcı bir durum. Önceki yarışlara nazaran baskıyı üzerimizde daha az hissettik ve bizim aracımız da harika.” dedi. Vettel ise cevap olarak: “Mercedes’in Ferrari’den daha iyi bir gelişim gösterdiği gerçekçi değil. Sezonun ilk yarışlarındaki ortalama tur, hızlar ve diğer kategorilerde Ferrari’nin bariz üstünlüğü apaçık gözükmekte.” dedi.

image25.img.640.medium

 

Bugünkü yarıştan sonra oluşan sürücü ve takım puan sıralamaları ise şöyle:

okan

1995 yılından doğdum. Ekonomi bölümü öğrencisiyim. Otopark ile ilk tanışmam 2013 yılına dayanmakta. Otomobil sevgimi ve bilgimi köklendiren bu oluşumda 2015 yılının başından beri aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu