Haberler

F1’i F1 yapanlar geri dönüyor!




F1’in patronları sporu daha ilgi çekici yapmak için 2017’de yakıt ikmalini geri getirmekte anlaştılar.

Yakıt ikmali 2009’un sonunda masrafları kısmak için kaldırılmıştı, ancak yarışları karıştırmak için tekrar geri dönüyor. FIA tur zamanlarında 5 veya 6 saniye düşme olmasını hedeflerken aynı zamanda daha yüksek devir çeviren ve daha çok ses çıkaran araçlar ortaya koymakta kararlı. Aerodinamik kural devriminin yanı sıra daha geniş lastikler ve daha düşük asgari ağırlık sınırı belirlenecek.

Büyük değişikliklerden biri de 2016’da takımların dört kuru zemin lastiğinden ikisini seçerek yarışa katılabilmeleri olacak. Motor kuralları büyük ölçüde aynı kalacak, bu kararla spora girmeyi düşünen üreticiler için istikrar sağlanıyor.

Değişiklikler dün yapılan F1 strateji grubunda kabul edildi ve bu ekip altı takım (Mercedes, Red Bull, McLaren, Ferrari, Williams ve Force India), FIA başkanı Jean Todt ve F1’in patronu Bernie Ecclestone’dan oluşuyor. Karar verilen değişikliklerin hala F1 komisyonunda ve Dünya Motorsporları Konseyi’nde onay alması gerekiyor.

Strateji grubu tüm bu değişiklikleri yaparken harcamaları da düşürme yönünde kararlar alacak. Bunların detayları henüz açıklanmadı.

FIA ek olarak kalkışlarda kullanılan elektronik yardımları da kaldıracak kurallar hazırlayacak.

Toplantıda alınan kararların özeti şu şekilde;

2016 için:

Yarış haftasonunda kullanılacak dört kuru lastik hamurundan iki tanesinin özgürce seçilmesi.

2017 için ise :

Daha hızlı araçlar için aerodinamik kural evrimi, daha geniş lastikler ve araç ağırlığının düşürülmesi ile tur zamanlarında 5-6 saniye kadar bir iyileşme
Yakıt ikmalinin yeniden duyurulması (Yarışta kullanılabilecek azami yakıt miktarı korunuyor)
Daha yüksek devirlere çıkan motorlar ve sesin artması
Daha agresif görünen araçların yanı sıra

Yarış formatının daha küresel bir şekilde düzenlenmesi
Kalkışların sürücüye bir elektronik yardım kullanmadan yapılması gelecek planları arasında.

Kaynak: trf1.bet

Kaan HACIOĞLU

Otopark.com'la ilk tanıştığımda 11 yaşında bir çocuktum. Şimdi ise otomobil tutkunluğunun zirvesindeyim. Yalova Doğa Koleji'nde eğitim hayatımı sürdürüyorum. Sunum yapmayı ve babamın FD6'sını kurcalamayı severim. Her ne kadar ilk kez sürücü direksiyonuna oturduğum araç Civic olsa da ruhumda kırmızı bir Cupra yatar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu