Dikkat ÇekenlerHaberler

Her otomobil meraklısının bilmesi gereken 8 motor




1) Volvo Sıralı 5 

Bu motor dünyanın en kompakt motoru olmasa da yaptığı sesle kendine saygı duydurtuyor. Hatta 2.5 litrelik versiyonu, efsane olan 300 beygirlik MK2 Ford Focus RS’e hayat vermekte.

volvo

2) S85 BMW V10

Bu motoru tanıtmak ona saygısızlık olur. E60 M5’i belki de herkese sevdiren temel etken bu motordur. Alüminyum dökümlü motor bloğu, forged (dövme çelik) krank şaftı ve iki rezervuarlı yağ pompası bu arabayı yüksek devirlenebilen bir canavara dönüştürüyor. Ayrıca aşırı beslemeli olmayışı ve her silindir için bağımsız gaz kelebeği gövdesine sahip oluşu, gücü her zaman her devirde hazır tutmakta.

BMW_S85B50_Engine

3) Alfa Romeo V6 ‘Busso’

Bu karakter sahibi motor ismini yaratıcısı Giuseppe Busso’dan alıyor. Busso bu motoru Alfa için yaptığı zaman o kadar efsane olmuştu ki motor ilahı Enzo Ferrari kendisi için çalışmasını istemişti.  Bu motoru efsane yapan etkenlerden bir tanesi şüphesiz görüntüsü ve krom kaplı emme manifolduydu ancak sesi de bir o kadar takdire şayandı. Busso 2006’da hayatını kaybettikten sonra bu V6’lar da üretimden kalktı.

AlfaRomeo25V6

4) BMW S50 Sıralı 6

Bu motor E36 M3’e karakterini veren motordu. Mekanik gürlemesiyle birçok jenerasyonu kendine aşık etmeyi başarabilmiştir. Bağımsız gaz kelebeği gövdelerini serbest akışlı hava emişi ile beslemekteydi.

bmw s50

5) Cosworth DFV

Bu efsanevi V8’i, 1969’dan 1973’e kadar bütün şampiyon olan F1 araçlarında görmek mümkündü. Toplamda katıldığı 262 yarışın 155’ini kazanmış olması bunun inandırıcı bir kanıtı.

006-DFV-engine

6) Toyota 4A-GE

JDM hayranları bu motor kodunu derhal tanıyacaktır. Yamaha ile birlikte geliştirilen bu motor özellikle inanılmaz dayanıklı oluşuyla ünlendi. Bu motorun en efsanevi özelliği T-VIS yani Toyota değişken zamanlı subap sistemine sahip oluşuydu. Bu sistem düşük devirlerden de tork almayı mümkün kılarken yüksek devirlerde de emme manifoldundaki kelebek valflerini açarak devir bandını her daim canlı tutabiliyordu.

Toyota_Corolla_4a ge

7) Honda F20-C

Bu motor aslında Toyota’nın 4A-GE motoruna kıyasla çok farklı değildi ancak bunu efsane yapan VTEC sıçramasıydı. VTEC’i, T-VIS’e göre daha bilindik yapan da işte bu VTEC sıçramasıydı. Devirler arasındaki motorun radikal ses ve performans değişimi, birçok araba severde hayranlık uyandırdı.

HondaS2000-003

8) Volkswagen VR6

VR6 çok kompakt ve üretimi az maliyetli olan bir motordu dolayısıyla birçok Volkswagen’de kendine yer bulabildi. Ayrıca modifiyeye yatkındı ve mırıldanan bir egzoz karakterinden dolayı çok sevildi.

2012-volkswagen-passat-vr6-sel-engine






 

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

16 Yorum

    1. Liste bence de bayağı bir uzayabilir. Wankel için ayrı bir başlık açılmalı hatta.

  1. Amerikan sitesinden haber olmus sanisam. Hepsi buyuk hacimli. Turkiye icin siralama cok farkli olurdu 🙂

  2. RB26 ve JZ olmadan nasıl olur 2. Bir videoyla ekleyebilirmisiniz 458 in motoru da eksik ve bugatti ve huayra

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu