Haberler

Turbo motorlarda devrim!




Şu sıralar Porsche turboşarjlı motorlar denizinde her zamankinden daha fazla yüzmekte ve Alman otomobil üreticisi bu alanda yenilikler sunmak peşinde. Alman mühendisler şu an bir çeşit içten yanmalı motor olan “Holy Grail”, yani değişken sıkıştırma oranlı motor üzerinde çalışıyor.

Yukarıda görmüş olduğunuz patent Porsche Consulting, yani firmanın danışmanlık kolu ve bir değişken subap zamanlayıcı parçaları üreticisi olan Hilite International işbirliğinin bir sonucu.

Temeli

Porsche’nin değişken yanma odasına girmeden önce neden böyle bir ünitenin planlanma gereği duyulduğunu tartışmalıyız. Verimliliği arttırmak için endüstri turbo motorlara odaklanmakta, buna rağmen aşırı besleme şıkıştırma oranında tavizler vermek anlamına geliyor.

Bunlardan ikincisini tanımlayan şey ise hava-yakıt karışımının yanmadan önceki evrede piston tarafından sıkıştırılma derecesidir. Yüksek oranlar daha üstün performans sunmasına rağmen patlamaya sebep verebilirler. Bu da yakıt karışımının, piston silindir içinde en üst seviyeye ulaşmadan yanması olayıdır.

Modern güç üniteleri bu sorunu çözmek için patlama ve vuruntu sensörleri kullanırlarken, turbodan eklenen “boost” basıncıyla, mühendisler şıkıştırma oranlarını düşürmek zorunda kaldılar. Bu düşük devir verimliğini etkilemekte ve “turbo lag” dediğimiz olumsuzluğa sebep olmakta.

Değişken şıkıştırma oranı için yaklaşık 100 yıldır teknik çözüm önerileri sunulmakta, ama bunlar uygulanması olanaksız olarak kabul edilmiştir. Buradaki fikir turbonun boost basıncıyla ters oranda çalışabilen bir motor geliştirebilmektir.

İşte tam bu noktada Porsche’nin yeni buluşu devreye girmekte. Alman firması basit, basit olmasından dolayı güvenilir bir çözüm sunuyor.

Porsche’nin tasarımı

Patent çiziminde gördüğünüz gibi, bu bir eksantrik ayarlama parçası içeriyor. Bu parça biyel kolunun iki tarafına yerleştirilmiş hidrolik rotlarla kontrol ediliyor. Eksantrik parça dönebiliyor, böylelikle pistonu biraz aşağı çekip sıkıştırma oranını düşürüyor.

Bütün bu sistemi daha uygulanabilir kılmak için Porsche’nin sistemi belirli çalışma aralıkları yerine sadece iki pozisyon sunuyor.

Uygulamanın hedef noktası şimdilik bilinmiyor

İlk bakışta bu Porsche’nin araçları için mükemmel bir uygulama gibi görülüyor. Nihayetinde bu markanın arabaları aktif dengeleme çubukları (PDCC) ve ZF-destekli aktif arka teker direksiyon sistemi kullanıyor.

Üstelik ortak-geliştirme potansiyeliyle birlikte bu sistem Porsche dışındaki araçlarda kullanılan ve firmaya para getiren bir ürün olabilir. Porsche daha önce de mühendislik uzmanlığını başka bir geliştiriciyle paylaşmıştı. Örneğin Opel Zafira MPV’nin tasarımında Porsche de rol oynamıştı.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. resim bütük olsaydı daha iyi anlardım . ama değişlken sıkıştırma oranlı gibi bişe anladım ben

  2. O biyele bağlı egzantrik parçalar , motor yüksek devirlerde dönerken nasıl kuvvetler oluşturur ? Daha mantıklı uygulamalar var bunlara göre. Devrim diye nitelendirmek için biraz eksik.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu