Haberler

Yalnızca 2,1 litre tüketiyor !




Daha önce de haberlerine yer verdiğimiz Volvo’nun yeni SUV’si yine karşımızda. Fakat bu kez kendinden beklenmeyecek derecede az olan yakıt tüketimiyle!

Geçen sene Volvo, yeni XC90’daki hibrit T8 motorunun, bu aracına kendi sınıfında yeni bir statü kazandıracağını belirtmişti. Ve iddiası ise “Dünya’daki en çevreci SUV.”. Kulağa ne kadar hırslı bir söylem gibi gelse de, Volvo bu iddiasını kanıtlamayı başardı.

Yeni XC90 hibrit motoru ile Volvo’nun tahmin ettiğinden bile daha az yakıt harcıyor. İsveçli üretici Aralık 2014’te T8 çift motor teknolojilerinin, XC90’ın her sabah uyanıp kendi kendine “Ayna ayna söyle bana, var mı benden daha çevreci SUV dünyada?” demesine sebep olacağını belirtti.

Volvo tarafından yapılan testler neticesinde, hibrit motoruyla yeni XC90 kilometre başına yalnızca 59 gram CO2 salınımı gerçekleştirdi. Bu da 100 kilometrede yalnızca 2.5 litre yakıt sarfiyatı gerçekleştiği anlamına geliyor.

Volvo XC90’ın yeni T8 motoru 400 HP güç ve maksimum 640 Nm tork üretiyor. Bunlar iki adet, biri benzinli ve biri elektrikli olan motorlardan sağlanıyor. Benzinli motor 318 HP güç ve 400 Nm tork üretirken elektrikli motor cephesinde ise bu rakamlar 82 HP güç ve 240 Nm olarak göze çarpıyor. Kaputun altındaki 2.0 hacmindeki benzinli motor gücünü ön tekerleklere iletirken arka aksta konumlandırılmış olan elektrikli motor ise gücünü arka tekerleklere veriyor.

Bunun sonucu olarak bu güçteki bir SUV için 0-100 değerinin 6 saniyenin altında olması pek de şaşırtıcı değil. Ama Volvo, henüz bu aktarma organlarının performansı ve verimliliği hakkında son sözünü söylemiş değil. İsveçliler daha önce duyurdukları emisyon verilerinin artık geçerli olmadığını belirtiyorlar, çünkü T8 hibrit motorunun kilometrede yalnızca 49 gram CO2 salınımı yaptığını (100 km’de 2.1 litre benzin) iddia ediyorlar.

Eğer bu rakam, gerçekçi sürüş verileriyle mümkün olabilirse ya da yakın değerler yakanabilirse, Volvo’nun diğer otomobil üreticilerinin karşısında üstünlük taslamaması için bir sebep yok. Çünkü Volvo XC90, yalnızca elektrikli motoruyla hiç yakıt tüketmeden 43 kilometre gidebiliyor ve aynı sınıftaki rakiplerinden bu rakama ulaşabilen yok.

Volvo’nun araştırma ve geliştirmeden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Dr. Peter Mertens; “Rekabette avantajlı duruma geçmek ve otomobillerimizin müşterilerimize en üst düzey performansı ve az yakıt tüketimini birlikte sağlaması için çok çalışıyoruz. Çift motor teknolojimiz bize, kendi verimli aktarma organlarımızı tamamiyle yeni bir yönden geliştirmemizi sağladı. Ölçeklenebilir ürün mimarimize ve birinci sınıf dört silindirli motorlarımıza teşekkürler. Açıkça bu konumda lider olduğumuz ortada.” dedi.

Bildiğiniz gibi yeni XC90, Volvo’nun yeni SPA platformunda üretiliyor. Ve bu platform, Volvo’nun yeni Drive-E motorlarının kullanılmasına olanak sağlıyor. XC90’ın şu andaki bir numaralı rakibi Audi Q7 e-tron quattro ise kilometrede 50 gram CO2 salınımına sahip.

 

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. cooook güzel ülkemizde 1 milyon dolardan satışa çıkabilir.
    aslında b c sınıfı araçlarda ön arkada kullanılmasını dilerdim ben yaris prius bagaj hacmi büyük jetta octi vs gibi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu