Haberler

Alonso zirveye yerleşti




Formula 1 spor ve motorsporları sektörlerinde en büyük bütçelere, maaşlara yani kısacası en fazla paranın döndüğü klansmanlardan bir tanesi. Gerek sürücülerin aldıkları maaşlar, gerek takımlar aralarındaki rekabette daha iyi olmak için masraflardan kaçınılmayan bir yarışın içindeler. Pilotlar hayatlarını ortaya koyuyor, markalar da şerefini, ününü, kalitesini. Düzenlemelere kadar ölümle burun buruna geçen Formula 1’de her yıl en az 2 pilotun hayata veda ettiği bir arenaydı. Özellikle 1970’lerde net olarak bunu gördüğümüz dönemlerin başını çekiyor.

Tabii dediğimiz gibi FIA zaman içerisinde yaptığı düzenlemelerle kaza sırasında pilotun ölüm riskini oldukça azalttı ve tabii bunda teknolojinin de payı büyük. Yine de en riskli sporların başını çeken Formula 1, o eski ruhuna çok uzaklarda da olsa, inanılmaz çekişmelerin yaşandığını, büyük kararların alınmak zorunda kalındığı bir evren.

Eminiz şu an yazının içeriğiyle başlığı arasındaki ilişkiyi sorguluyorsunuz, farkındayız. Zaten bu konunun önemi için bunu anlatmak istedik. Formula 1 pilotlarının kariyerini incelediğimizde farklı farklı takımlarla geçirdikleri iş hayatları olduğunu görüyoruz. En iyi maaş, durum vaat eden takıma giden bir pilot, bir sene sonra bir diğer takıma gidebiliyor. Böyle bir çekişmenin olduğu ortamda maaşları kabarık tutmak pilotu takımda tutmanın ana yolu.

Sektöre yakın bir medya kuruluşu hazırladığı raporda F1 pilotlarının ne kadar kazandıklarını ortaya koydu. Bu listenin başını tecrübeli bir isim çekiyor: Fernando Alonso. İspanyol pilot McLaren-Honda takımından yılda tamı tamına 39 milyon dolar ücret alıyor. Alonso’yu Ferrari’den uzak tutmak için belki de yeterli bir sebep.

Listenin ikinci sırasında Ferrari için yarışan Sebastian Vettel gelmekte. Maranello’ludan 30 milyon dolar maaş alan Alman pilot bu sezon Malezya Grand Prix’yi kazanmıştı.

Üçüncü sırada sezonun en iyi pilotu asi çocuk Lewis Hamilton geliyor. Mercedes’ten 28 milyon dolar kazanan Hamilton geçtiğimiz Monaco Grand Prix’sinde takımının taktik hatasına kurban gidip lider sürdürdüğü yarışı üçüncü bitirmişti.

Lİstede diğer isimler ise Ferrari’den 20 milyon dolarla Kimi Raikkonen, Mercedes’ten 15 milyon dolarla Nico Rosberg, McLaren’den 11 milyon dolarla Jenson Button geliyor. Felipe Massa, Nico Hulkenberg, Sergio Perez ise sadece 4.5 milyon dolar kazanmakta.

Listenin en altında ise 820bin dolarla Daniel Kvyat ve Sauber’den sadece 220bin dolar alan Felipe Nasr ve Marcus Ericsson var. Manor takımının pilotları Will Stevens ve Roberto Merhi ise bu rakamlardan çok daha az ücret almakta.

okan

1995 yılından doğdum. Ekonomi bölümü öğrencisiyim. Otopark ile ilk tanışmam 2013 yılına dayanmakta. Otomobil sevgimi ve bilgimi köklendiren bu oluşumda 2015 yılının başından beri aktif olarak çalışmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu