Haberler

Eski hava yastıkları öldürüyor




Uzun bir süredir yeni hatalı üretimlerin keşfedilmesi ile gündemden düşmeyen problemli Takata hava yastıkları skandalından sonra oklar şimdi de diğer hava yastığı üreticilerine yöneldi. TheDetroitBureau.com’un haberine göre NHTSA şimdi de piyasadaki diğer hava yastığı üreticilerinin yaşlanmış modellerini mercek altına aldı. Takata skandalı şarapnel fırlatan hava yastıkları nedeni ile 11 üreticinin yaklaşık 34 milyon otomobilinin geri çağırılmasına neden olmuştu.

ezgif.com-optimize

“Nemden etkilen hava yastığı parçaları şarapnel fırlatan patlamalara sebep oluyor.”

Sitenin iddiasına göre ARC Automotive tarafından üretilen 500.000 adet Kia Optima sedan, Chrysler Town ve Country minivan modelleri inceleme altında. Araştırma devam ede dursun Kia’nın %34’lük hissedarı olan Hyundai ise ARC marka hava yastığına sahip modellerindeki potansiyel artık birikimine karşı çoktan uyarıldı. Takata skandalında araştırmaların temelini hava yastıklarının tasarımındaki mühendislik hataları ve üretim süreçlerindeki hatalar oluştururken ARC hava yastıklarında ise şimdilik yaşın patlama mekanizması üzerindeki etkileri araştırılıyor.

Teknik olarak hava yastıkları belirli bir yönde kontrollü patlama sağlayan patlayıcılar oldukları için sistemde oluşacak her hangi bir yaş kaynaklı bozulma bu kontrolün ortadan kalkmasına sebebiyet vererek yolcuların kaza haricinde ölümcül yaralar almasına sebebiyet verebilir.

as

NHTSA’nın endişesi ise günümüz otomobillerinin geçmişe göre daha uzun süre yollardaki hayatlarına devam etmesi ve hava yastıklarındaki patlayıcı maddelerin üreticilerin planladıklarından daha fazla çevresel etkilere maruz kalarak bozulabilecekleri ve çok daha güçlü patlamalara sebebiyet verebilecekleri yönünde.

Özellikle inceleme altına alınan parçalar ise hava yastıklarında kullanılan ve zaman içerisinde ömürleri dolan yalıtım malzemeleri. Depolanan kimyasalların karışmasını engelleyen malzemelerin zaman içerisinde yapısının bozulması ile oluşan durum patlama sırasında açığa çıkan enerjinin normalden çok daha yüksek olmasına sebep olabiliyor.

NHTSA şuana kadar bu sebepten kaynaklanan iki olayı tespit edebilmiş olsa da Center for Auto Safety Direktörü Clarence Ditlow’a göre esas problem henüz varlığından bile haberimizin olmadığı problemler. Eski otomobillerin hava yastıklarının yarardan fazla zarar verme olasılığına dikkat çeken Ditlow ayrıca kimsenin bu neden ile hava yastıklarını iptal ettirmemesi gerektiğini; hava yastıklarının eski olsalar bile hayat kurtarma olasılıklarının çok daha yüksek olduğunu hatırlattı.

Tüm eski hava yastıklarının NHTSA’nın radarına girmesi ile birlikte önümüzdeki aylarda daha da fazla otomobilin geri çağırılması olası gibi gözükürken; dedikodulara göre şimdiden en az bir otomobil üreticisi daha, belirli modellerini olası problemlere karşı yakından incelemesi için uyarıldı.

Takata hakkındaki diğer haberler:

Honda, Toyota.

Amerika pazarında geri çağırılan otomobillerin tam listesi:

NHTSA.

Görsel kaynakları:

Birinci görsel NHTSA’nın yan sanayi hava yastıkları testinden alınmış olup sadece görsel amaçlı                       kullanılmıştır. OEM ürünler ile bir ilgisi yoktur.

İkinci görsel Takata’ya açılan davanın araştırmaları sırasında çekilip CBS News tarafından yayınlanmıştır.

Utku Ulaş Tekin

Dört yaşımdayken babamın aldığı benden bir kaç ay büyük olan 92 model Renault Spring ile başladı tüm bu macera. İnsanların kullandığı hareket eden nesnelerin keşfine başlıyordum. Yaşım ilerledikçe daha da artan bir heyecan oldu bu nesneler içimde. Sonradan bu nesnelerin aslında nesne olmadığını, sadece otomobil tutkunu olan insanlar tarafından görülebilen ruhları olduğunu keşfettim. Fakat sıkıntı bu ruhları görebilen diğer insanları bulmaktı. Arayışın son bulduğu durak ise Otopark.com oldu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu