Haberler

Yerli otomobil geliyor




Bilim Sanayi ve Teknoloji Başkanı Fikri Işık TÜBİTAK’ta 3 yerli otomobil prototipin hazır olduğunu ve test çalışmalarına dün itibari ile başlandığını açıkladı.

Fikri Işık Türk Tasarım Danışma Konseyi 12.Toplantısı’nda gazetecilerin sorularını cevapladı.

basın mensubunun yerli otomobil konusunda gelişmelerin ne durumda olduğunu sorması üzerine Fikri Işık 3 adet prototip şu anda TÜBİTAK’ta hazır ve test çalışmaları dün itibari ile başlandı dedi.

Dün TÜBİTAK Gebze yerleşkesindeki Marmara Araştırma Merkezi’nde (MAM) bulunduğunu anlatan Fikri Işık, şunları söyledi:

“Araçları bizzat ben kendim de gördüm, hatta test ettim. Şimdi TÜBİTAK’ın kendi yaptığı gelişmeler, bu araçlara uygulanacak. Bugüne kadar otomobildeki TÜBİTAK’ın birikimi bu araçlar üzerinde uygulanacak. Her alanda bu prototiplerin geliştirilerek, 2020 öncesinde inşallah başta ülkemiz kullanıcısı olmak üzere bütün dünya kullanıcılarına olabilecek en iyi, en uygun ve en ekonomik şartlarda sunulması için çalışma yürüyecek.

Şu anda 4 prototipin 3’ü hazır, testler başladı. İnşallah önümüzdeki günlerde bazı fotoğrafları sizlerle paylaşabiliriz.” açıklamasını yaptı.

Fikri Işık Türk markasının 2020’den önce dünya yollarına yeni teknolojiyle çıkması için yapılan çalışmaların programa göre büyük bir kararlılıkla ve hızla yürüdüğünü ifade etti.

Dördüncü prototiple ilgili bazı değişiklikler yapıldığını belirten Fikri Işık, “Özellikle bizim arzu ettiğimiz teknolojiyle, elimize gelmesi noktasında da bazı çalışmalar yürüyor. O da zannediyorum bir-iki ay içinde gelmiş olur” şeklinde açıklamalar yaptı.

Kaynak: NTV

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Prototip yapmakla otomobil üretmek arasında dağlar kadar fark var.
    Eğer biz 1961 yılında ürettiğimiz Devrim otomobiline devam etseydik belki bugün otomobil dünyası icinde cok farklı bir yerde olurduk. İnsanları kandırmaya gerek yok. 2015 yılında Türkiye yerli bir marka yaratıp bu markayı satamaz.
    Dünya kadar soru işareti var. Mesela bu arabanın motorunu kim üretecek. Yoksa yerli bir içten yanmalı motor üreteceklerini mi söyleyecekler… Gerçekten komik. Bu işlerinin maliyetleri hakkında biraz bilgisi olan arkadaşlarım ne demek istedigimi anlamıştır..

  2. Devrim’de iki adet prototipten başka bir şey değildi. Prototip üretmek daha zordur. Çünkü bir aracı tamamen sıfırdan en başından en küçük vidasına çentiğine kadar tasarlayarak test ederek üretilir. Seri üretimde elbette zordur. Ama ilk ve önemli adım olan prototip üretimi gerçekleşmiş ise gerisi getirilebilir. Prototip olmadan neyi test edip üreteceksiniz ! Ülkemizin otomotiv sanayisi açısından bulunduğu konum itibari ile ”kolay ve kısa sürede olmasa da” kendi otomobilini üretecek kapasiteye ve iş gücüne zaten sahip. Hele de Murat GÜNAK gibi otomotiv sektörüne şekil veren bir ismin bu projede bulunması çok büyük bir avantaj. Evet , sıfırdan ve tamamen yerli bir araç üretmek basit ve kolay bir iş değil, emek ve zaman isteyen bir iş, ama dediğim gibi ülkemiz bu işin başarı ile üstesinden gelebilecek kapasiteye sahip. Yeter ki yapılmak istensin…

  3. Yaptığım yorumdan prototip yapmadan otomobil üretilsin anlamı çıkmaz ! Söylediğim şey , bir prototip yapıp ( veya üç farklı model ) “biz yerli otomobilimizi yaptık” sloganları atmanın gerçekçi olmadığıdır. Evet Devrim’ de prototipti tabiatıyla , ancak 1960 yılından bahsediyoruz. 2015 yılana gelene kadar arada 55 sene var. Bu 55 sene içinde dünyada otomotiv sektörünün geldiği bir nokta var. Artık Dünya’da 100 yılı geride bırakmış otomobil markaları var, tecrübe var , birikim var vs…

    Umarım dediğiniz gibi olur. Türkiye’nin bir yerli otomobil üretmesi hepimizin isteyeceği bir şeydir. Ancak şahsi fikrim bu mümkün değildir. Hemen her konuda olduğu gibi bu meselede siyasi propaganda malzemesi olarak kullanılacak daha sonra da rafa kalkacaktır…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu