Haberler

Otomotiv ihracatında parite şoku!




Euro ve dolar kurlarının son zamanlardaki yükselişi otomotiv başta olmak üzere pek çok sektörü etkiliyor. İhracatının %85’i Euro ile gerçekleşen sektörün yılın ilk 8 ayında pariteden kaynaklı olarak maddi kaybının çok ciddi seviyelere ulaştığı ifade ediliyor.

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, Ocak-Ağustos 2015 tarihleri arasında sektörün pariteden doğan zararının 2 milyar doları geçtiğini ifade etti. 23 milyar dolarlık yıllık ihracat hedefinin tutmamasının başta otomotiv sektörü olmak üzere genel rakamları oldukça etkileyeceğinin altını çizen Sabuncu, açıklamasında şu demeçlere yer verdi.

“İhracatının ortalama olarak yüzde 85’ini euro cinsinden gerçekleştiren otomotiv sektörü pariteden en fazla etkilenen sektörlerin başında geldi. Dolayısıyla 2015 verilerini parite kaynaklı yaşanan ihracat kaybı doğrultusunda değerlendirmek ve okumak gerekiyor. Buna göre otomotiv ihracatımız Ocak-Ağustos 2015 döneminde gerileyerek 13,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde parite kaynaklı ihracat kaybımız 2,1 milyar doları bulmuştur. Bu pek çok sektörün yıllık ihracatının üzerinde bir rakamdır ve çok büyük bir kayıptır.”

PARİTE FARKI OTOMOTİV SEKTÖRÜNE ZARAR VERİR

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıklamasında ise otomotiv ihracatından doğan parite zararının, toplam ihracattaki parite zararına olan oranına dikkat çekerek parite farkının artması durumunda otomotiv ihracatında telafisi olmayacak zararlar yaratabileceği ifade edildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

“Parite geçen yıl ile aynı seyretseydi otomotiv ihracatımız ocak-ağustos döneminde 15,6 milyar dolara ulaşacak ve yüzde 4 artış gösterecekti. Özellikle yılın son çeyreğinde paritenin geçen yıla göre dengeleneceğini ve parite kaynaklı kayıpların azalacağını söyleyebiliyoruz. Bu nedenle yılın kalan bölümünde ihracat rakamlarının biraz daha toparlanmasını bekliyoruz ancak yine de 2015 yılının geçen yılın altında bir ihracat rakamı ile kapanacağını tahmin ediyoruz.”

Parite: Bir para biriminin başka bir para birimi karşısındaki değeri.

Kaynak: dunya.com

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu