Haberler

Sürücüler Mobil Kaza Tutanağı uygulamasından memnun




Kaza tespit tutanaklarının akıllı telefonlarda mobil ortamda oluşturabilmesini sağlayan “mobil kaza tutanağı” uygulaması, bir yılda telefonlara 425 binden fazla indirildi.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezince (SBM) geliştirilen ve kaza tespit tutanaklarının mobil ortamda oluşturulmasını sağlayan uygulama, 1 yılda telefonlara 425 binden fazla indirildi.

SBM yetkililerinden alınan bilgiye göre, Nisan​​​ 2008’den beri ​​kağıt f​orm ile ​düzenlenen kaza tespit tutanaklarının akıllı telefonlardan da doldur​​ulabilmesine imkan sağlayan mobil kaza tutanağı, dünyada ilk olma özelliği taşıyor.

Geçen yıl ekim ayında uygulanmaya başlanan ve 1 yılını dolduran sistemle sürücüler, tutanak doldurma işlemini cep telefonları aracılılığıyla çok daha hızlı ve kolayca yapabilme imkanına kavuşuyor.

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğünün genelgesi doğrultusunda hayata geçirilen uygulama sayesinde ortalama 10 dakikada oluşturulabilen tutanaklar, devlet kurumları ve sigorta şirketleri nezdinde resmiyet ve geçerlilik taşıyor.

İndirme sayısı 425 bini geçti

İlk yılını dolduran mobil kaza tutanağı uygulaması, akıllı telefonlarda android işletim sistemlerinden 240 bin, IOS işletim sistemlerinden ise 185 binden fazla kez indirildi.

Uygulama, bugüne dek 7 bin 100’ün üzerinde kazada kullanıldı. 77 ilde en az bir kez tercih edilen uygulamayı Ardahan, Kilis, Muş ve Siirt’te kullanan olmadı. Uygulamanın en çok kullanıldığı iller ise İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Manisa oldu.

Bu süre içinde en hızlı doldurulan tutanak 5,5 dakikada oluşturuldu, en hızlı sonuçlanan kazanın kusur oranları ise 10 dakikada belirlendi.

Mobil kaza tutanağını tercih edenlerin yüzde 85’ini erkekler oluşturdu. Mobil kaza tutanağı düzenleyen sürücülerin yüzde 35’ini 26-35 yaş aralığındakilerin oluşturduğu dikkati çekti.

Tutanaklarda en çok görülen kaza yüzde 18 ile arkadan çarpma ve yüzde 17 ile park halinde çarpma olarak tespit edildi. Kaza tutanaklarına konu olan araçların yüzde 61’ini otomobil, yüzde 23’ünü kamyon grubu araçlar oluşturdu.

Uygulama birçok avantaj sunuyor

Akıllı telefonlara yüklenen uygulama ile kağıt kalem ve başka araç gerece ihtiyaç duyulmadan kaza yerinde tespit tutanağının oluşturulmasına imkan veren mobil kaza tutanağı, sigorta poliçesi bilgilerine ulaşma ve tutanağın sigorta şirketine otomatik olarak iletilmesine olanak sağlıyor.

Uygulama ile oluşturulan tutanaklar sonucunda hangi tarafın kusurlu bulunduğu da kazanın kusur durumu belirlendiği anda cep telefonuna SMS ile bilgilendirme yapılarak bildiriliyor.

Mobil kaza tutanağı uygulaması ile kaza noktaları da lokasyon bazlı olarak görüntülenebiliyor. Sürücüler, daha önce oluşturulan kaza tutanakları doğrultusunda hangi noktalarda daha çok kaza meydana geldiğini kaza yoğunluk haritasıyla izleyebiliyor.

Uygulamayı iOS platformunda indirmek için buraya, Android platformunda indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynak: NTV

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu