FeaturedKöşe Yazıları

“Volkswagen skandalı büyüyor!”




Volkswagen’in dizel araçlarının emisyon değerlerini olduğundan düşük gösteren bir yazılımla hile yaptığının ortaya çıkmasından bu yana yaklaşık bir hafta geçti.

Bu büyük bir sahtekârlık ve Volkswagen’e, aldığı ve hak ettiği astronomik cezaya rağmen, paradan daha önemli şeyler kaybettirecek. Teknolojisine güvenen ve bunun için satın alanlar, uğradıkları hayal kırıklığı sonucu başka markalara yönelecekler. Yaratmak için senelerdir uğraştıkları Premium imajı, özellikle Amerikalılar nezdinde alaşağı olacak. Kaybolan bu güveni yeniden tesis etmek için, çok ekstra önlemler almaları gerekecek. Sunacakları garanti koşullarının, tüm rekabetin ötesine geçmesi icap edecek.

Kaptan Amerika

Toplam 17 milyon araçlık ABD pazarı, VW’nin dünyanın en büyük otomobil üreticisi olma yolunda Çin’le beraber en büyük fırsatlardan biri. 2013’te Toyota ve GM’in ardından üçüncü olan VW, 2014’te Toyota’nın hemen arkasında ikinciliğe yükselmişti. 2015’in ilk yarısındaysa ilk kez Toyota’yı geçerek dünyanın en çok satan otomobil üreticisi oldular.

Çin, 1.74 milyon satışla VW’nin ABD pazarını katlamış olsa da, geçen sene Almanlar’ın satışları uzak doğuda 2005’ten bu yana ilk kez düşüş yaşadı. Öte yandan ABD’de, son 9 yılın bilançosu şu şekilde:

2006: 235,140

2007: 230,572

2008: 223,128

2009: 213,454

2010: 256,830

2011: 324,402

2012: 438,133

2013: 407,704

2014: 366,970

2011’de Chattanooga, Tennessee‘de açılan fabrikalarının ve kiralama şirketleri filosuna dahil olmalarının bu yükselişte payı büyük.

İntihar

Peki VW neden böyle bir riske girdi? En çok arabayı onlar satmıyordu ama en çok parayı onlar kazanıyordu. Nasıl oldu da böyle bir hataya düştüler?

Emisyonları düşük göstermenin mahiyetinden başlayalım.

2004 yılında Amerika’da emisyon standartları değişmeye başladı. Tier 2 Bin 5 adındaki bu standardın geçiş süreci 2009’a kadar sürdü. Bu seneden itibaren, sınıflara göre belirlenen NOx miktarının üstünde emisyon üreten araçlar satılamayacaktı.

VW’nin sınava 1.6 TDI’larla giremeyeceği ve “size does matter” (boyut önemlidir) yahut “there is no replacement for displacement” (hacmin ikamesi yoktur) gibi mottoların ana vatanı ABD’de, bu minik motorlu arabaları kimsenin almayacağı aşikardı. 2 litrelik dizellerini satabilmek içinse daha iyi performans ve daha düşük tüketimi, daha makul fiyata sundukları konusunda tüketiciyi ikna etmeleri gerekiyordu.

Skandalın odağı EA189 kodlu dizel motorlar 2007’de piyasaya çıktı ve 6 ay gecikmeyle, 2008’de Jetta’yla ABD’ye girdi. Gecikmenin açıklanan sebebi, emisyon konusundaki uyuşmazlıklardı. Bu motor 2012’de yerini EA288 kodlu, AdBlue katalitik konvertörlü yeni nesil motorlara bıraktı.

EPA’nın testlerinde EA189, yeni emisyon standartlarına uyumlu görünüyordu. Bu sırada VW reklamlarında özellikle araçlarının menzili üstünde duruyor, bazı modellerinin tek depoyla 650 mil (~1000 km) kat edebildiğini iddia ediyordu – Amerikalılar için menzil, ortalama tüketimden daha önemlidir.

Sonra işler karışmaya başladı.

Tekerine çomak sokmak

Avrupalı bir araştırma grubu, Euro 5’ten daha nitelikli olduğunu düşündükleri Tier 2 Bin 5 emisyon standartlarını kendi kıtalarına taşımak için 2013‘te ABD’ye geldi (2010’da yürürlüğe giren Euro 5, daha sonra yerini 2014’te Euro 6’ya bıraktı).

Önce, rastgele seçtikleri üç otomobilin EPA test sonuçlarıyla reel kullanımdaki sonuçlarını karşılaştırdılar. Seçtikleri bu üç model bir VW Passat, bir VW Jetta ve bir BMW X5‘ti. X5 testi sorunsuz atlatırken, VW’lerin NOx salımı olması gerekenden 40 kata kadar yüksek çıktı.

California’da bir üniversite tarafından teyit edilen sonuçlar, VW’ye bildirildi ve okulun internet sitesinde yayınlandı. Almanlar 2014‘te sorunun yazılım hatasından kaynaklandığını ve çözüldüğünü söylediler. Ancak 2015‘te karşılaştırmalı test yeniden gerçekleştirildi ve sonuç aynıydı: Yolda kullanılan VW’lerin emisyonları EPA testindekinden çok daha yüksek çıkıyordu. Ardından EPA, VW’ye hatayı derhal düzeltmesini, aksi takdirde 2016’dan itibaren araçlarına ABD’de satış yasağı konacağını bildirdi.

İşte o zaman VW, teslim bayrağını çekti.

California’ya pirince giderken…

Yani tüm bu olanlar, Tier 2 Bin 5 emisyonlarını karşılayamayan motorları 2009’da yeni standartlarla uyumlu hale getirmek yerine, VW’nin basit bir yazılım hilesine başvurmasından kaynaklandı.

Peki bu uyumu nasıl sağlayacaklardı? Yeni dizel motorlarına (EA288) koydukları, AdBlue adlı, üre püskürtmeli katalitik konvertör ile.

Peki neden bunu yapmak yerine riske girdiler? Çünkü bu sistemin araç başı maliyeti 50 $‘dı, ve 11 milyon araçta bu 550 milyon dolar anlamına geliyordu. Bu yükün altına girmek yerine, yeni motorlarının pazara gireceği 2012’yi beklemeyi seçtiler. Ancak bu sırada EA189 tamamen piyasadan çekilmedi, bu nedenle ceza ve geri çağırmalar bazı 2012-2015 modelleri de kapsıyor.

Temizlik 

CEO Martin Winterkorn’un özür dileyerek istifasıyla başlayan süreç, dünya çapında 11 milyon aracın geri çağırılmasıyla devam edecek. Bunların yalnızca 450 bini Amerika’da satıldı. VW durumu telafi etmek için 6.5 milyar dolarlık ek bir fon ayırmış durumda.

Peki geri çağırıp ne yapacaklar? İşte burası karışık. Söz konusu hileli yazılımı sökerek tüm araçların EPA testlerindeki gibi çalışmasını sağlayabilirler. Bu da performansı yerlerde sürünen ve ikinci el değeri dibe vurmuş milyonlarca VW anlamına gelir.

Hükumetle anlaşıp vergi dilimi farkından ötürü çıkan faturayı üstlenebilirler ki bu aldıkları cezanın tamamen dışında bir gider olacaktır. Ancak ABD hükumetini buna ikna etmek, çok daha büyük tavizler vermeyi gerektirir.

Ya da hepsine AdBlue takabilirler ki en mantıklı çözüm bu görünüyor.

Vebali boynuna, ama…

Yakın otomotiv tarihinde, üstünden bu kadar kısa süre geçmiş olmasına rağmen daha şimdiden VW’ninki kadar yankı yaratmamış bazı skandalları hatırlayalım:

  • 1992-2000 arasında, fabrika çıkışı Firestone marka lastikleri patlayarak devrilen Ford’lar nedeniyle 103 kişi öldü ve 400’den fazla kişi yaralandı. Şirket özür diledi ve 6.5 milyon araç geri çağırıldı. ABD hükumeti, 1 milyar dolar ceza kesti.
  • 2000-2014 arasında, kontak anahtarı patlayan GM’ler nedeniyle 124 kişi öldü ve 600’den fazla kişi yaralandı. Şirket özür diledi ve 30 milyon araç geri çağırıldı. ABD hükumeti, 900 milyon dolar ceza kesti.
  • 2009-2011 arasında, gaz pedalı paspasa takılı kalan Toyota’lar nedeniyle 89 kişi öldü ve 300’den fazla kişi yaralandı. Şirket özür diledi ve 7.5 milyon araç geri çağırıldı. ABD hükumeti, 1.2 milyar dolar ceza kesti.
  • 2009-2015 arasında, Takata marka hava yastıkları hatalı patlayan Honda’lar nedeniyle 8 kişi öldü ve 130’dan fazla kişi yaralandı. Şirket özür diledi ve 7 milyon araç geri çağırıldı. Takata Şubat’tan beri her gün 14,000 $ ceza ödüyor.

Elbette sehven gerçekleşen bu vakaları, VW’nin kasıtlı düzenbazlığıyla bir tutamayız; ben de kesinlikle tutmuyorum:

Birini taksirle öldürürseniz mi daha çok yatarsınız, yoksa onu dolandırırsanız mı?

Déjà vu

Geçen sene sonlarında OTOPARK’ta bir haber yayınlandı.

Hyundai-Kia grubunun, 1 milyon 200 bin arabasında yakıt tüketimini olduğundan düşük göstermesi nedeniyle ABD hükumeti tarafından 350 milyon dolar cezaya çarptırıldığını yazıyordu.

Bu habere 2 yorum yapıldı.

Benzer hileye başvuran VW hakkında bu vakte kadar 6 haber girildi ve toplam 72 yorum yapıldı.

Peki yukarıdaki örneklerin çoğundan belki de kimsenin haberi olmamasına, olanların da kulak arkası etmeyi yeğlemesine karşın, neden VW’nin kellesi isteniyor?

Neden hepsinden çok VW’nin başı belada?

Nefretin analizi 

Eğer bir Fenerbahçeli Galatasaray’ı sevmediğini söylüyorsa, muhtemelen bunun sebebi Galatasaraylı oyuncular değil (belki Burak Yılmaz olabilir) her fırsatta kafasına UEFA kupasını kakıp onu sinir eden Galatasaraylılar’dır.

Çoğu zaman bir kuruma beslediğimiz duyguları, o kurumun müşterileri belirler. Anneme Skoda aldırırken önümdeki en büyük engel, Skoda’ların içinde gördüğü dayılardı.

Biri size OTOPARK’ı öyle çirkefçe savunabilir, öyle fütursuzca övebilir ki, bir daha bu siteye girmek istemezsiniz. Ve dikkat etin, bu gerçekten oluyor. Etrafta “yaa OTOPARK iyi de, şu körü körüne savunan takipçileri de olmasa…” yorumları şimdiden dolaşmaya başladı bile.

Aynı biçimde VW’nin kaderini de, aslında bizzat kendi yarattığı nobran müşteri kitlesi belirliyor. Aylarca bekleme sıralarından satış temsilcilerinin umursamaz tavırlarına kadar imajlarını yükseltmek için yaptıkları her hamle, muadillerinden çok üstün bir meta aldığına inanan ve bunu her fırsatta ispatlamaya çalışan bağımlılar yarattı. ‘Fanatikler’ demiyorum, çünkü VW müşterileri fanatik değildir. Alfa’cılar evet, bazı BMW’ci ya da Honda’cılar evet, fanatiklerdir ama VW satın alımı ve sonrasını yöneten psikososyal etmenler farklıdır.

Müşterilerin, tüm bu engellere göğüs gererek satın aldıkları arabanın ‘gereksiz’ pahalı olduğunu ifade edenlere karşı üst perdeden yaptıkları savunmalar da, neticede meseleyi bir kısır döngüye götürüyor. Halbuki taraflardan birinin görmesi gereken, aldığı arabanın aslında eşdeğerlerinden çok da pahalı olmadığı (bkz: Passat testi); diğer tarafın görmesi gereken de, karşısındakinin fazladan ödediği 5-10 bin liranın onu zengin kendini fakir yapmadığı.

Ölçüsüz şiddet

Yalnız tepki, etkinin çok ötesine geçmiş vaziyette.

Hiç hazzetmesem de tüketicilerin nabzını ölçmek için otomobil forumları ve sözlük’lerde dolaşıyorum. Buraların bu iş için yanlış yerler olduğunu düşünebilirsiniz. Peki Borusan Oto’nun sattığı arabalar hakkında geri bildirim toplamaları için çalışanlarına DonanımHaber’e girmelerini tembihlediğini biliyor muydunuz?

Tam da bu satırları yazarken aklıma Ali Taran’ın Hürriyet’e verdiği röportaj geldi:

Ünlü reklamcıya soruyorlar, “Pembe peruk takıp Taksim’de dolaşıyormuşsunuz, halkın nabzını tutmak için…” O da araya giriyor: “Taksim’de pembe perukla dolaşırsanız, halkın nabzını değil başka şeyini tutarsınız.”

Genelde VW içerikli başlıklarda benim de tuttuğum nefret ve haset oluyor. Okuduğum her 10 VW eleştirisine karşı ortalama 1 kişi defans yapıyor. Ancak her ne hikmetse kimsenin ağzından VW fanboy’ları üstüne aforizmalar eksik olmuyor.

Rekabetin etiği

Yüksek tepelerde hem kartala hem yılana rastlanır. Ama birisi oraya uçarak, diğeri sürünerek gelmiştir.

Başarıya giden pek çok farklı yol vardır. Bunu kapitalizmin her ilkesini harfiyen yerine getirerek ve hoyratça mücadele ederek yapabilirsiniz. Ya da boynunuzu büküp ürünlerinizin sağlamlığına ve hizmetinizin içtenliğine güvenebilirsiniz.

Hemen her sektörde günümüzün devleri ilk yolu benimsemiştir. Kârlı fakat çok da risklidir; her adımınız yakından takip edilir, her hatanız kollanır ve müşterilerle aynı süratte düşman edinirsiniz.

Öte yandan Toyota’nın tarihin en büyük otomotiv fiyaskolarından birini atlatıp hala dünyanın en çok satan üreticisi olması, seçtiği diğer yolun sonucudur.

Sevgiler,

And

 

Kapak resmi Milt Priggee‘ye aittir: Kaynak

And

1984'te doğdum, 1998'de direksiyona oturdum ve 2008'den bu yana onları test ediyorum. Saint Benoît ve Boğaziçi Üniversitesi inşaat mühendisliğinden mezun olup auto motor & sport'ta sigortasız çalışmayı seçtim. O sıralar Modifiyem.com'a içerik sağladım, ardından e-motoring'in test editörlüğünü yaptım. Prokart'ta yarıştım, Nürburgring ve Monza gibi pistlere (ve pistlerden) çıktım. Kullandığım tüm otomobillerden ayrı keyif aldım ve arkadaşlarımla beraber amacımız, aynı keyfi şimdi size yaşatmak.

İlgili Makaleler

57 Yorum

  1. Söz Toyota’dan açılmışken yan yatan Cougar Ace gemisinde çoğu hasarsız 4703 aracı ticari itibarı düşünerek prese yollayan Mazda’yı unutmamak lazım. Umarım VW sonucu ağır olsa da bu durumdan gerekli dersi alır.

  2. Birim maliyeti düşürmek için kırk takla atmaları, yakıt sarfiyatındaki saçma rakamlar, hp-tork eğrileri yerine motorun peak yaptığı rakamlar derken müşterileri yıllarca kandırdılar. Ama VW ve BMW devletleri kandırarak yeni bir çağ açmış oldu.

  3. Ve bütün bunlara rağmen ve Türkiye fiyatlarındaki her gün artıyor Bari bu Zaman’larda yapmayın golf dizel oto ful 98 bin olmuş yuh artık 90 binden 2 haftada geldi bu seviyelere

  4. Ben doğru mu anladım And? Aylarca bekleme sırası, umursamaz satış temsilcileri, bunları imaj yükseltici şeyler olarak mı görüyorsun?

  5. ‘ Eşdeğerlerinden çok da pahalı olmadığı ‘ yorumunda bulunmuşsunuz fakat bu ford ve vw’nin her modeli için geçerli değil. Passat-mondeo kıyaslamasında haklı olabilirsiniz fakat başka yorumlarda da bahsettiğim üzere ben vw almak üzere galeriye gittiğimde comfortline ( arkada park sensörü yok) düz vites dizel golf 76 iken titanium dizel düz vites focus’u 76’ya aldım. Eşdeğerinden çok da pahalı olmadığı yorumu bu iki markanın denk modelleri arasında fazlaca değişiyor.

  6. Çünkü herkesin aklında şu var: “Amerikan araçları ile rekabet için yeni motorlar geliştirmek yerine HİLE yaparak kazanan bir marka kim bilir daha neler yapmıştır?”

    -Yav sadece VW mi skandal yapmış canım sizde yani ha?
    Diğer markaların skandalları kasıtlı değil.

    Sırf ikinci el fiyatlarınız düşmesin diye hala savunuyorsunuz şu üç kağıtçı almanı. İnsanda biraz onur olur, haysiyet olur, yazık…

    1. Ceo kabul etti VW yakışmadığını. Batırdık dedi. Bütün firma bunu kabul ediyor. Gel gör ki Türkiyedeki VW severler kabul edemiyor. Yapmayın arkadaşlar. Adamların araç başı 50 dolar için yaptığı oyuna bakın. 50 doları şu günlerde neye vermiyoruz?

  7. Benim.Almanyada bir cok akrabam VW fabrikalarinda calisip ekmek kazaniyor. Fabrikada 2 muhendisi ve bir kac aklı selim yonetim kurulu uyesinin cefasini bu insanlar cekmemeli. ceo istifa etse ne olur etmese ne olur. Adam sulalesini doyurur. Olan gene ayda 2500 euro ev kredisi odeyip 900 euro ile yasamaya calisan bizim insanlarimiza olur.

  8. “Birini taksirle öldürürseniz mi daha çok yatarsınız, yoksa onu dolandırırsanız mı?”

    Bu sorunun cevabı suçun mahiyetine göre değişebilir belki. Ancak bu iki suçun hangisinin daha yüz kızartıcı ve ahlaksızca olduğu sorusuna herkes aynı cevabı verecektir. İşte tepkinin büyüklüğünün en büyük nedeni .

    Zaten yukarıdaki yazının ana fikri kanımca bu.

  9. İlginç ama durumu en güzel özetleyen sözü yine bir Alman söylemiş: “İnsanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim “. VW her ikisini birden kaybetme yolunda şu an için. Zaman gösterecektir ne kadar telafi edebileceklerini.

  10. Nerene zarar verdi diyor ya fanatiklikte son nokta. 1 araba 40 arabanın verdiği zararı veriyorsa bize iyilik yapmış oluyorlar çünkü daha erken ölüp ölümden sonra yaşam var mı yok mu öğrenmemizi sağlıyorlar. Teşekkürler VW

  11. Ellerinize sağlık, çok güzel ve detaylı yazı. 550 milyon $ nerede bugün borsada kaybedilen %27 hisse değer kaybı, 12 milyar $ ceza nerede? Ben bunun maymun iştahlılığın sonucunu görüyorum. Belki bu cezaların ve değer kayıplarının ardından vag grubunda yeni bir dönem başlar. Elektrikli motorlar…

    Emisyon konusunda Türkçe kaynaklardan okuduğum en nesnel ve kapsamlı yazı oldu teşekkürler.

    And Çetin’e…
    Abi bu tarz yazıları ben çok beğeniyorum ve zevkle okuyorum, umarım daha çok görürüz bu tür yazıları. Emeğine sağlık.

  12. Merhaba And,
    Sitenizi uzun zamandir takip etmeme ragmen, uye degildim fakat uzun zamandir Amerikada yasadigimdan dolayi ve gozlemlerimi paylasmak istememden dolayi uye olmak istedim. Bu arada gercekten cok bilgili ve dikkatli bir sekilde araba testleri yapiyorsun(uz), tebrik ederim sizi diger herkes gibi cok severek takip ediyorum.
    Yanlis anlamazsaniz buradaki VW imajini size bilgilerimle paylasmak istiyorum ve yorumumu aktarmak istiyorum. Oncelikle ben VW’nin 1.6 tdi ile pazara giremeyecegi icin 2.0tdi i sectigini dusunmuyorum. Tum dunyada oldugu gibi Amerikada da otomobil firmalari motor donwsizingine gidiyorlar. Tesla nin battery swap ozelligini tanittigi ve promote etmeye basladigi gunden bu yana benzinli arabalari yerden yere vurmasindan ve artik yakit giderine son diye reklam yapmasindan bu yana, premium markalar dahi, Mercedes, Lexus vs. artik daha kucuk motorlu arabalarini piyasaya surmeye basladi. (e250, is250).
    Tabi bu insanlar durumu iyi olan ve bu markalari tercih eden insanlar. Ote yandan California icin konusuyorum, cok buyuk bi populasyona sahip hispanicler ve orta sinifa ait olan Amerikalilar, genellikle Toyota Prius, Honda Civic, Toyota Corolla, Nissan Sentra, Kia Soul, Mazda 3 gibi modellere yoneliyorlar. Peki yillardir Turkiyede o bir VW diye yukarilara tasidigimiz marka nerelerde? HICBIRYERDE! Ikinci el araba fiyatlarina bakarsak, VW gercekten yerlerde sadece VW de degil ayni sekilde Audi de. Nedeni cok acik, cunku araclar inanilmaz sorunlu ve parcalari cok pahali. Ikinci el piyasasi hakkinda bilgi veren Kelley Blue Book da dahi arabalarin excellent condition’lari cok dusuk. Cogu sefer Jetta veya Passat almak icin niyetlendigimde Edmunds.com daki kullanici sikayetlerinden korktugum icin ben dahi vazgectim. VW son 5 yildir biraz biraz gozlerimle Amerika pazarina girmeye basladigini dusunuyorum fakat bunun tek bi sebebi var, guzel arabalar cikarmaya basladigindan veya daha kaliteli araclar urettiginden dolayi degil.
    Hemen aciklayayim;
    VW, Amerika da ogrenciler icin cok guzel deal’larda araclar satmaya basladi. Ornegin, ogrencisin ve hicbir kredi history’in yok, direk VW e gidip ogrenci belgelerin ile cok uygun fiyatlara Jetta lease edebiliyorsun. Zaten son model araclarin %95 inin lease oldugunu hesaba katar isek, bu VW icin cok iyi bir gelisme. Fakat ayni stratejiye yonelen ve ayni sekilde ucuz ve lease de kolaylik saglayan diger markalarinda (ozellikle KIA ve Hyundai) ortaya cikmasindan dolayi VW gene pazar kaybetmeye basladi. Muhtemelen bundan dolayi artik Amerikaya ozellikle dizel modellerini getirmeye basladi. Cunku fiyattan ziyade artik arti biseyler daha sunmasi gerekiyordu, daha iyi mpg gibi. Ama boyle bi trick yaparak kendi kendilerini maddi olarak zarar sokmuslar. Sadece maddi zarar diyorum cunku ben bunun markanin imajina cok birsey kaybettirecegini dusunmuyorum cunku onlarin zaten Amerika da bizim Turkiyede veya Avrupa da diyelim, yarattigimiz alman arabalari imaji gibi burada oyle bi imajlari yok. Zaten ikinci el piyasasi cok kotu daha da dusebilecegini sanmiyorum. Ornek vereyim, 2008 bir passati clean title ve hasarsiz, 70k milde, $5000 a satamazken, 2005 bir Corolla’yi clean title, hasarsiz fakat $150k milde, 1 saat icerisinde satabilirsin.
    Sonuc olarak VW gene daha once yaptigi gibi bu olaydan sonra maddi cezasini odeyecek ve marketing yapmaya devam edecek. Ogrencilere yaptigi kolayligi belki daha da gelistirecek, hispaniclerin yogun yasadigi yerlere ispanyolca bilboard lar yerlestirecek, Super Bowl da cok iyi bir reklam yapacak, bir iki NBA oyuncusunu reklaminda oynatacak (KIA gibi) ve kaldigi yerden devam edecek. Cunku burda ne yazikki hersey marketing. Copu bile guzelce paketlerseniz ve reklamini yaparsaniz, onu bile satarsiniz.

    1. Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler. Ww nin hak etmediği kadar değer gördüğü bir ülke burası. Merakla bekliyorum satışları nasıl etkilenecek yada etkilenecek mi..

  13. ben adamın mertini severim , bulursam alnından öperim. hatayı mercedes bile yapsa onu bir kalemde defterden silerim.

  14. Comandante and reis. Bu platforma kesinlikle bu yakisirdi. Gundemle ilgili bu profosyonel yorumunuz kesinlikle icinizde alev alev yanan otomotiv askinin bir simgesidir gozumde. Chris harris’ in Ferrariye deyim yerindeyse giydirdigi bilahare cok da hos seyler soyledigi yazisini okudugumda da ayni seyleri hissettim. Birileri bizim de gozumuzu acmamizi, bilinclenmemizi istiyor. En azindan ben buna acim veya sadece bu denli samimi ayni zamanda sorumluluk hissinin yaptirigi seyleri gormeyi ozlemisim. Ha biz anlamaz miydik reis? Belki bu denli teknik bilgi sahibi degildik fakat goruyorduk bi seyler. Hepsi bir yana, en azindan yalniz degiliz….

  15. Çok güzel bir yazı. Bilgilendirici,şeffaf,tarafsız. Paragrafların iki tanesinde “Admin” görevin ile birkaç kelam etmen de beni çok mutlu etti ve hala senin gibi aklı selim insanların olduğu gerçeği “thanks god you are so hot” dedirtiyor 😀

    Dünyada bazı markalar vardır ki ne kadar hile,sahtekarlık,hata yapsalar dahi kendi kendilerini isteyerek bile batıramazlar. (Bkz: Mc’donalds et skandalı,Burger King hijyen skandalı ve daha nicesi) Vw skandalı da bunlara benzer bir örnektir. İrade altında yapılan işlemin elbette bir diyeti olacaktır. Ancak yapılacak lobiler, diğer firmalar hakkında ortaya çıkarılacak skandallar ya da ispatlanamayacak iddialar gölgesinde cezanın şiddeti ne olur bunu hep birlikte göreceğiz. Almanların lobisi güçlüdür. Buna mukabil gelecek cezayı hafifletme şansları var. Bu olayın bir dalga yaratacağını,otomotiv sektöründe pek çok doğrunun yeniden sorgulanacağını hatta bununla sınırlı kalmayıp dizel yakıt türünün geleceğinin tartışmaya açılacağını düşünüyorum.

    Okuduğu yazıların ana temasını,alt başlıklarını ve verilen subliminal mesajları aynı anda beyin süzgecinden geçirebilen kişiler köşe yazısından çok sayıda bilgiyi ve mesajı çoktan hafızalarına aldılar bile. Hatta biraz dil bilgisi,anlatım da öğrendiler. Bu durum çok önemli lakin uzun zamandır artık neredeyse sıradanlaşan kişisel saldırı,hakaret ve tahrik niteliğindeki yazıları belki de bir nebze olsa hafifletecektir.

    And, köşe yazılarının tadı hep ayrı olmuştur. Kalemin dilinden kuvvetli. Bunu bil isterim 🙂 Teşekkürler.

  16. Abi süpersin. Soluksuz okudum yazını. Senin düşüncelerini merak ediyordum ve acaba bu konuya değinir mi diyordum ki yazını gördüm. Ellerine sağlık.

  17. Her ne kadar doğayı seven birçok kişinin de bildiği gibi vw satış ve fiyat politikasından hazzetmeyen biri olsam da Dünya çapında tüm ntv yayin organlarin da anti Vw haberlerin sürekli insanlara pompalanmasinin ardin da doğayı korumaktan çok ABD nin kestiği ceza da kendini hakli çıkarma çabası ve bir Rockfeller ortakliğina zarar vermenin faturası gibi geliyor, bu ceza bana bile haklı gelse de bu kadar ustune gidilince insana kendinden şüphe duyduruyor, gerçekten haklılar mı yahut bu sekil de düşünmeleri için insanlara nefret mi pompalanıyor.

  18. Yazıyı okuyunca aklıma bir mafya filmi geldi. Filmde herkesin korktuğu cekindigi klasik bir mafya babasını anlatıyordu. Türlü türlü cinayetler, korkuya kapılıp intihar edenler bile vardı. Filmin sonunda öyle birisinin olmadığı ortaya çıkıyordu. And da buna parmak basmış bence. Insanların kafalarında oluşturdukları düşünceler ile fikirleri

  19. Türkiye de bir kuruş bile yatırımı olmayan bu firmayı biz bu hale getirdik biraz milliyetçi olalım Türkiye de yatırımı olan firmalara yönelelim bakın o zaman sizi nasıl karşılar o satış temsilcisi….

  20. Slm And Almanya da kullandığım araçlar arasında 2015 model audi a6 da ad blue ekleyin yoksa işte geriye sayiyordu 800 km sonra motor calismicak 700 km 600 km diye sürekli uyariyordu 2,0 dizel audide dmek ki fabrika çıkışı adblue vardı. Almanlar kendi ülkelerini kirletmek istemezler burdan da belli zaten.Onlar için önce Almanya ve kendi dogalari gelir.

  21. VW’ın yaptığının savunulur bir yanı yok, umarım trafikte camım açıkken veya duruyorken felaket gaz kokuları salan tüm dizel ve lpg’li araçların payına burdan bişey düşer.

    Bir yandan da Amerikan araştırma şirketi ve kamuoyunun sahtekarlığı ve iki yüzlülüğü de felaket.

    Kimse de bu arkadaşlara sormuyor bu kadar yıl, 5.0 litre hacimli v8’leriniz atmosfere neler yaptı acaba diye…

  22. Bizim türk milleti nankördür. VW almaya devam eder. Haberleri okuyup amaaaan nolacak taş gibi araba VW olum bu VW derler. Devam marka fanatikleri VW almaya devam. Sizene emisyonlardan hileden hurdadan. Taş gibi araba sonuçta almaya devam fanatikler 😉

  23. sonra niye bizim golf fazla yakıyo oda aynı motor yok jettaninki boyle passatınkide ugrasıyorum düşmüyo….. doğuşta sıra beklemeye devam edin

  24. Çok güzel bir yazı. Kutlarım. VW ya da Apple ya da siz söyleyin her neyse, o ürünü alan kullanıcılar etrafını “Ben nasılsam sen de öyle olmalısın” psikolojisiyle aynı modeli almaya ikna çabasında. Karşısındakiler ise o kadar para veremem deyince de salaklıkla suçlanıyor maalesef. Ürün ne olursa olsun aslında aldığımız kararın en iyi karar olduğuna kendimizi ikna etmeye çalışıyoruz.

    Bunu da yaşanan skandaldan sonra mahçup VW kullanıcılarının yüzünden anlayabilirsiniz. Halbu ki onlar mağdur ve -Türkiye’de olur mu bilmiyorum- haklarını aramalılar.

    Saygılarımla.

  25. güzel bi yazı olmuş and bey otomotivde bu haberleri takip ederim bilgim daha da genişledi.

  26. Bana boyle polimli yazilarla gelin yaa!!!
    And bey, insaat muhendisi oldugunuzdan eminsiniz degil mi? Bogazici’nde Turk dili ve edebiyati bolumu okumus gibisiniz 🙂

    10 numara yazi olmus, elinize saglik! Gonulden tesekkurler.

  27. Her şey tamam… VW’e çok yükleniliyor diyelim… Bu adblue katalitör de kalın yazıp vurguladığınız gibi 50$ olsun… Toplam maliyet de gene kalın yazdığınız üzere 550 milyon $ olsun… VW bu durumun telafisi için normal font ile yazdığınız (ki bence bunu da kalın yazmalıydınız) 6.5 milyar $ ayırmış durumda… Amerika gibi bir yerde bu durumun fark edilmeyeceğini düşünüp 6 milyar dolar fazla ödemeyi göze almak… Bunu anlayamıyorum…
    Bir de bu konuyu ölümlü kazalar ile sonuçlanan olaylar ile karşılaştırmak yanlış… Bu elma ile armut karşılaştırması… İnsan ölümüne sebep olmak ayrı bir konu ve daha ağır yaptırımı olmalı öte yandan 2012 yılından beri Dünya Sağlık Örgütünün dizel egzos gazlarını 1. sınıf kanserojen olarak kabul ettiğini de dip not olarak paylaşayım… Amerika’da neden bu kadar yaygara çıkarılıyor anlaşılmasına katkıda bulunabilir…

  28. Vw’ne bu kadar yorumun gelmesine sebeb olan 2 grup var
    1. Grup Vw almaya parası yetişmediği için içten içe haset edip yeri gelmişken içindekini dökmek gün intikam günüdür diyen grup
    2. Grup Aylarca sıra bekleyip borçla krediyle araç alan ikinci el değeri düşecek aman malımıza laf soyletmeyelim diye farkında olmadan vw şakşakçılığı yapan grup
    Velhasılı kelam
    Yaptıkları bile bile sahtekarlık bunu tartışmak bile yanlış
    (tartışmaya girecek değilim ama illaki tartışmak isteyen varsa ilk önce yukarıdaki hangi gruptan olduğunu belirtsin.Yarası olan gocunur…
    VESSELÂM)

  29. Yazınız gayet güzel fakat eksikleri var,
    Öncelikle daha önce ABD de diğer markaların karıştığı ölümlü olaylara rağmen neden Volswagen’in yapığı bu kadar büyütülüyor?
    Çünkü bu olay bir hata değil düpedüz SAHTEKARLIK.Ve işin SAĞLIK boyutu da var.Bizim ülkemizde canın bir değeri yok fakat Dünya Sağlık Örgütü NOx denilen maddenin 1.sınıf kanserojen olduğunu açıkladı.(Otomobil kaynaklı Akciğer Kanseri oluşumunda birincil etken NOx) Ve Volswagen’in sahtekarlık yaparak sattığı 11 milyon araçta izin verilenden yaklaşık 40 kat daha fazla NOx salıyor.
    Teknoloji üst üste birikerek gelişir.Hata elbetteki olacaktır keşke olmasa.Ama sırf daha fazla kazanmak için BİLEREK insan sağlığı ile oynamak ve bu yaptığınız dolandırıcılığı bide utanmadan CLEAN DİESEL diye pazarlamak,işte gelişmiş ülkelerin bu kadar tepki vermelerinin sebebi bu.
    Saygılarla

  30. And bey yazınız müthiş olmuş elinize sağlık (Taksim örneği hariç) WV bilinçli bir şekilde yavaş yavaş zehirliyerek öldürmeye kalkarken, diğer firmalar bilinçdışı ölümlere sebebiyet vermişler. WV ‘nin yaptığı bu araçlar bu şekli ile kullanılmaya devametseydi ne olurdu. Lütfen doğaya ve insana saygı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu