FeaturedHaberler

Volkswagen’e 18 milyar dolarlık ceza!




Amerikan kuruluşu olan Çevre Koruma Ajansı (EPA), Volkswagen ve Audi’yi 482,000 aracında kullandığı hileli yazılımla emisyon sonuçlarını hatalı vermesine sebep olduğu için suçlu buldu.

Hatalı sonuç veren yazılım, Volkswagen Bettle, Golf, Jetta ve Audi A3 modellerinin 2009-2015 yıllarında arasında üretilen modellerinde tespit edildi. Ek olarak aynı yazılım, Volkswagen Passat’ın 2014-2015 yılları arasında üretilen modellerinde de bulundu. 2.0 TDI motorlu araçlarda tespit edilen bu yazılım EPA emisyon testini algıladığı sırada çalışmaya başlıyor, test bittikten sonraki normal kullanımlarda devre dışı kalıyor.

EPA tarafından yapılan bu açıklamadaki diğer bir detaysa, test sırasında ile sonrasındaki nitrojen oksit farkının kırk kata kadar olduğu yönünde.

Federal yasalar gereği, EPA araç başına en fazla 37,500$ ceza uygulayabilir. Bu da Audi ve Volkswagen için toplamda 18 milyar dolarlık ceza anlamına geliyor.

İlgili Makaleler

21 Yorum

      1. Bmw’nin ki asıl sahtekarlık. M5 niye alınır. Parasını verdim fosil yakıt felan umurumda değil günahı boynuma ben o motor sesini duyacağım demek için alınır. Adam hem o külfeti alacak hemde motor sesi ps oyunu gibi olacak iş mi bu şimdi.

  1. vw ‘nin ilk sahtekarlığı değil, sonuncusu da olmayacaktır. En iyi bildikleri iş pazarlama, ikincisi de buna bağlı olarak sahtekarlık.

  2. vw’nin otomobil dünyasına kattığı hiçbir yenilik hiçbir devrimsel buluş yok. toyota ile kıyaslanmaz. japonlar elektrikli otomobil yapacağım diye milyarlarda dolar harcadı yaptı.. daha sonra deli gibi sattı şimdi de hidrojen ile çalışanını geliştirdi. boş durmuyorlar. vw ne yapmış şu ana kadar. neyi geliştirmiş?

  3. VW e cok kiymet vermem ama bu konuda diger firmalarin da cok masum oldugunu zannetmiyorum. Bu hilenin tespit edilmesi de hilenin kendisi gibi isguzarlik olmus. Amerika gibi les emisyon degerli araclar uretmis ve uretmeye devam eden, bu konuyu aslinda cok da kafaya takmayan bir ulkede boyle bir yaygara kopartilmasi samimi gelmiyor. Hatta EPAnin yerli ureticilerden bu konuda tesvik almis olabilecegini dusunuyorum. Zaten bu araclarin hilesiz emisyon degerleri bile buyuk ihtimal Amerikan menseili araclarin emisyon degerlerinden dusuktur. Gerci Amerikalilar dizel motor yapmayi beceremiyorlar, dolayisi ile bu kulvarda degiller. Kendi beceremedikleri bir teknolojiyi baltalamak icin garip kisitlar koymalari bile insanin burnuna pis kokular getiriyor.

    Not: Tabiki bu durum VWnin yaptigi igrencligi aklamaz.

    1. Sorun emisyonun yüksek olması değil. Türkiye dışında çoğu ülkede vergiler araç emisyonlarına göre hesaplanır. Yani müşteriler emisyona göre araç seçer ki vergi az olsun. Yani bir nevi VW nin bu işgüzarlığı ABD nin vergi kaybına yol açıyor. VW sayesinde vergi kaçakçılığı gibi birşey bu. Türkiye çok bakmaz vergi kaçakçılığına ama ABD için ciddi suçtur.
      Yani olay emisyon değerleri azmış çokmuş değil kendilerinin motoru çok emisyonluymuş da değil. Kaçan vergi olayın asıl amacı

      1. Haydaa, bu aciklaman ile taslar daha da yerine oturdu. Aslinda ortada ciddi capli bir euro-dolar, abd ithalat-almanya ihracat savasi da var. Alman hukumeti gizliden bu ise el atip araci olmaya calisacaktir. Almanlar, endustri devlerine bu tip durumlarda arka cikip, onlari kollamaktan geri durmuyorlar. Bu yaklasim, kapitalist duzene tamamen ters ama son 10 yilda cok moda oldu. Buyuk devletler, ulke icin onemli olan degerlerini serbest piyasanin insafina birakmiyorlar. 2008’deki ekonomik krizde de Amerika otomotiv devlerine onemli kiyaklar gecmisti.

        Neyse, forever japan, forever mazdaspeed diyerek bagliyim 🙂

  4. Arabayi japonlardan alacan aga adamlar hem durust insanlar hemde Almanlar gibi Türk düşmani degiller. Bu sahtekarlardan araba maraba alinmaz.

  5. Çok geçmedi Stuttgart lı Almanında diesel motorlarını yakında hybrid benzinliye çevireceği haberleri dolaşmaya başladı sanırım bu iş bir iki firmaya daha sıçrayacak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu