Haberler

BMW’den AWD’nin 30. yılı kutlaması!




Günümüzde her ne kadar arkadan itişli otomobilleriyle ün sahibi olsa da bundan tam 30 yıl önce geliştirdiği 4 tekerlekten çekiş sistemini kutlayan BMW, tamamen orjinal bir 325i Allroad’ı gözler önüne serdi.

BMW 1985 Frankfurt Motor Show’a elinde çok büyük bir kozla gitmiş. Fuarda bir adet sergilenen ve o sıralar adeta patlamada olan 325i kullacıların beğenisine sunulmuş. Görünüş olarak sıradan bir 3 serisinden farkı yokken isminde farklı bir kelimeye yer veren model ‘Allroad’ teriminin hakkını vermiş.

BMW’nin 4 tekerlekten çekiş sisteminin temelini attığı araç olan 325i Allroad, ürettiği gücü %37 ön tekerleklere %63 arka tekerleklere aktarabilme özelliği sayesinde çok fazla ilgi görmüş. Bu özelliği o yıllarda adeta bir sürüş ve çekiş silahı olarak kullanan BMW, Auto Zeitung’un da kabul ettiği gibi ”Sürüş makinelerinin asil markası” yaftasını bünyesine yapıştırmış.

Peki geçen bu 30 senede ne mi oldu? Bu sistemi modellerine yaymaya çalışan ve başaran BMW, açıkladığı sayısal verilere göre, xDrive adı altında 4 tekerlekten çekiş sistemini 12 modeliyle beraber satışa sunuyor. Ayrıca yaklaşık olarak günümüzde satılan her 3 tane BMW’den 1’i 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip.

Kaan HACIOĞLU

Otopark.com'la ilk tanıştığımda 11 yaşında bir çocuktum. Şimdi ise otomobil tutkunluğunun zirvesindeyim. Yalova Doğa Koleji'nde eğitim hayatımı sürdürüyorum. Sunum yapmayı ve babamın FD6'sını kurcalamayı severim. Her ne kadar ilk kez sürücü direksiyonuna oturduğum araç Civic olsa da ruhumda kırmızı bir Cupra yatar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu