Haberler

Emisyon skandalında bilanço ağır




Credit Suisse’in tahminlerine göre, EA189 dizel motorlardaki yazılım skandalı Volkswagen Grubu’na 78 milyar Euro’ya kadar mal olabilir. Bu miktar en kötü ihtimal olsa da yaşanması halinde şimdilik bu skandalın sonucu için 6.5 milyar Euro bütçe ayırmış olan Alman otomotiv devine büyük bir darbe vuracağı kesin. Skandalın sonucu olarak 1.2 TDI, 1.6 TDI ve 2.0 TDI motorlu neredeyse 11 milyon aracın geri çağırılması gündemde ve Volkswagen Grubu bu 6.5 milyar Euro ile hem geri çağırmaların hem de sonrasında ödenecek cezaların altından kalkmayı bekliyor. Bu bütçenin yetersiz gelmesi halinde ise şirketin daha fazla kaynağa erişim sağlayamama ihtimali çok düşük

Gerçekçi olarak düşünüldüğünde ise problem çok daha büyük çünkü pek çok ülkede satılmayı bekleyen Euro 5 otomobiller şu anda bayilerde satışları yasaklanmış şekilde yatıyor. Ayrıca Volkswagen maddi anlamda bu skandaldan kurtulsa da Volkswagen ve grubun diğer markalarının imajına aldığı darbe büyük ve uzun vadede VAG grubu satışlarını etkileyecek gibi gözüküyor.

Credit Suisse’in en iyi ihtimale göre yaptığı tahmin ise 23 milyar Euro ile Volkswagen’in ayırdığı bütçeden yaklaşık 3.5 kat daha fazla. Eğer en kötü ihtimal yaşanırsa, 78 milyar Euro VAG’ın geçtiğimiz yıl elde ettiği net karın yaklaşık 7 katına denk geliyor.

Ata Aygen

1995 yılında Ankara'da doğdum, Özyeğin Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Doğduktan yalnızca üç yıl sonra otomobil modelleriyle okumayı öğrenmem, kaçınılmaz sonun habercisi gibiydi. Neredeyse doğuştan gelen bu tutkuyu biraz daha somut işlere dökme isteği de beni Otopark'a getiren şey oldu.

İlgili Makaleler

16 Yorum

  1. VW tüm insanları olduğu gibi diğer firmalarıda aptal yerine koyuyor sonucunada katlanmalı. DSG problemini bile bile nasıl olsa alıyorlar biz kar etmekten geri kalmayalım bir çaresine bakılır zihniyeti ile insanlara arızalı sistemi yıllarca satmaya devam ettiler. Sanki küçük hacimde güçlü turbo dizel motor üretmeyi diğer üreticiler bilmiyormuş gibi oldu insanlar vw yapıyor ve azda yakıyor ama diğerleri daha güçsüz düşüncesiyle bu markaya yönlendirildi. Bu günlere bu durumu getiren birazda tepkisiz kalan ve 3-5 ay bekleyip çok iyi bişeyler aldığını zanneden VW kullanıcıları..

    1. VW’i eleştirelim de mantıklı eleştirelim. 1.Düşük hacimli dizeli bir tek VW’mi üretiyor? ne alaka? 2.Son cümle sadece Türkiye pazarı ve distribütörü ile ilgilidir. Problemse global bir problemdir. Ayrıca Amerikada’ki problem aracın havayı zehirlemesi değil az zehirlediğini beyan edip düşük vergi diliminden piyasaya girmesidir. Yoksa emin ol ABD pazarında çok daha fazla etrafı zehirleyen otomobiller gani. Sonuç: Kahve muhabbeti yapmayalım biraz okuyalım araştıralım. bilinçli eleştirelim.

      1. İnsanlardan beklediğimizi önce kendimiz yapalim ! VW’nin ortaya çıkan gerçek değerleri üst vergi dilimi değil direk satış yasağına girecek seviyede. İtibarını kendi kendine bitirmiş bi firmayı neden halen savunuyorsunuz ki ?

        1. Siz böyle söyleyince aklıma bank asya batıyor denince parasını bankaya yatıran müritler geldi aklıma. 🙂

        2. Firmayı savunmuyorum. Sadece bu olayın Türk tüketicisine düşük hacimli dizel araçları satmasıyla ya da DSG ile ya da Türkiye’de VW’ye olan taleple ya da Doğuş Oto ile alakası yok. Yoksa yaptığının savunulacak bir yanı yok şark kurnazlığı yapmış bi yerinde patlamış.

  2. 78 milyar euro baya büyük bir ceza sanırım tarihteki en uçuk rakam olacaktır

  3. Euro5 ‘e sahip otomobillerin fiyatlarını 20 bin tl düşürseler, araba satın almak isteyen insanların ” çoğu ” alır bu araçları. Burada vw ye diss atanlar da dahil diye düşünüyorum.

    1. Ben wv e bu konuda diss atan birisi olarak, Golf 7 yi bugün test ettim. Hatta adamla konuştum uzun uzun, bu skandaldan ötürü bir 10 bin tl indirim vs olursa hemen alırız diye 🙂 Adam asla olmaz, yazılımı kaldırırlar fln dedi. Baktım çok anlamıyor üstüne gitmedim ama 20 bin tl düşürsünler fiyatı, ne yapar eder alırım, araba çok güzeldi 🙂

  4. Manuel ile otomatik farkını 15 bin liraya sattılar. Yıllarca milleti marka algısı yüzünden soydular. Şimdi görelim bakalım marka algısını.

  5. VW niye indirim yapsın ki? Yapmasına gerek yok zaten 9 milyon aracı geri çağıracaklarını açıkladı.Sonuç: araçları ufak bir yazılım ya da ad blue benzeri bir şeyle kurtaracak sonrası: büyük bir zararla yatırımlarına ara verecek cezasını borcunu ödeyecek ardından düşünülenin tam tersi audi ile birlikte premium seviyede araçlar yaparak daha güçlü şekilde geri dönecek Türkiye’de de her zamankinden daha çok satar hiç merak etmeyin.

  6. bu variable valve timing olayı yıllardır bu işi yapmıyormu zaten,bu iş bütün turbolu arabalara sıçrayacaktır.Sonuçta yakın teknolojiye sahip 2 farklı dizel motor, bmw deki 2 litre dizel mesela 2.0 TDI dan daha temiz olmasını neye borçlu.Motordan çıkan gazı reaksiyona vs. sokup daha az zararsız bişeye dönüştürme dışında ne yapabilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu