Haberler

Güneş enerjisinde IBM teknolojisi




Orta Avustralya’da 3.000 kilometre mesafede yapılan Bridgestone World Solar Challenge Yarışı’nda Michigan Üniversitesi ekibinin güneş enerjisiyle çalışan otomobilinde IBM Araştırma Birimi tarafından geliştirilen güneş enerjisi tahmin teknolojisi kullanılıyor. 

Michigan Üniversitesi öğrencilerinden oluşan ekip, yarış parkuru boyunca otomobilleri için gereken güneş enerjisi miktarının belirlenmesinin yanı sıra bulut ve rüzgar modelleri gibi koşullarla ilgili gerçek zamanlı öngörüler elde etmek üzere IBM Araştırma biriminin bilişsel bilişim (Cognitive Computing) uzmanlığından yararlanacak. Otomobil yalnızca güneş enerjisiyle çalıştığından daha doğru tahminler, Michigan Üniversitesi öğrencilerinin daha verimli bir sürüş için neyin gerekli olduğuna karar vermelerine ve kazanma şansını artırmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.

IBM araştırmacıları, sensör ağlarından ve yerel hava istasyonlarından alınan verileri, hava kameraları ve uydu gözlemlerinden alınan bulut hareketi fiziği ve birçok hava durumu modelini bir araya getirmek için bilgisayar ile öğrenme yeteneğini kullanıyor.

Öte yandan en güncel tahmin teknikleri, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerjilerin kullanılabilirliğini etkileyen değişkenlerin daha az kapsamlı bir görünümünü sunan, ayrı ayrı hava modellerine dayanıyor.

IBM, bu teknolojiyi ABD Enerji Bakanlığı’nın SunShot Girişimi tarafından desteklenen bir program aracılığıyla geliştirdi. Bu girişimin amacı, ülkenin enerji şebekesiyle giderek daha çokbütünleşen güneş enerjisi kaynaklarını optimize etmek üzere kullanılabilen güneş enerjisi tahminlerinin doğruluğunu artırmak olarak açıklandı. Son teknolojiye dayalı bilgisayar ile öğrenme yeteneğini ve diğer bilişsel bilişim teknolojilerini kullanan IBM bilim insanları, geleneksel yaklaşımlar kullanılarak oluşturulanlara göre yüzde 30’a kadar daha doğru güneş ve rüzgar tahminlerini dakikalar ya da günler öncesinden üretebiliyor.

Michigan Üniversitesi Güneş Enerjili Otomobil Ekibinin Baş Stratejisti Leda Daehler bu konuyla ilgili şunları söyledi: “Hedefimiz dünyanın güneş enerjisiyle çalışan en iyi aracını tasarlamak ve yarışa sokmak. Güneş radyasyonunun tahmini, güneş enerjili otomobil yarışı için bir stratejinin belirlenmesinde büyük bir rol oynuyor. IBM’in öngörü teknolojisi, ekibimizin yaklaşımımızı gerçek zamanlı olarak uyarlamasına ve optimize etmesine yardımcı olacak; yarış süresince bunun gerçek bir avantaj sağlamasını bekliyoruz.”

Güneşin takibi..

Michigan Üniversitesi Güneş Enerjili Otomobil Ekibi, ulusal ve uluslararası alanda birçok şampiyonluğu olan, dünyanın en başarılı yarış ekiplerinden biri… Bu yıl ekip, otomobilleri Aurum ile World Solar Challenge’ta dört gün yarışırken, IBM’in güneş tahmini teknolojisinin yarış stratejisiyle ilgili daha başarılı kararlar almalarına yardımcı olacağından emin. Ekip IBM’in tahmin teknolojisinin sağladığı iki tür öngörüden yararlanacak.

IBM’in tekniklerinden biri sayesinde öğrencilerin yarış rotasıyla ilgili daha doğru tahminleri iki veya üç gün öncesinden edinmesini sağlanacak. Teknoloji, hava durumunu sürekli olarak izleyecek ve farklı yerlerde ve zamanlarda ne kadar güneş enerjisinin kullanılabileceğini tahmin etmek için verileri analiz edecek. Çok sayıda hava durumu ve güneş enerjisi tahmin modelini bir araya getirerek üstün bir model üretmek üzere bilgisayar ile öğrenme yeteneği aracılığıyla bu verileri harmanlayacak.Sistem, yarış süresince toplanan verilerin yanı sıra çok büyük hacimli geçmiş verilerden de yararlanacak.

IBM_güneş-enerji-otomobil-1

İkinci tahmin tekniği ise gerçek zamanlıya yakın durumlara uygulanabilecek. World Solar Challenge’ta Michigan Üniversitesi Güneş Enerjili Otomobil Ekibi, Aurum’un birkaç dakika ila bir saat ilerisinde giden iki keşif aracının tepesine bir hava kamerası yerleştirecek. IBM tarafından geliştirilen sistem, bulutların şeffaflığını ve konumunu belirleyecek, ekip de maksimum güneş enerjisini almak için otomobillerinin alması gereken hıza karar verebilecek. Simülasyonlar bu tekniğin ekibe günde 15 dakika kazandırabileceğini gösteriyor.

Michigan Üniversitesi Güneş Enerjili Otomobil Ekibi Program Yöneticisi Pavan Naik konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Michigan Üniversitesi, 25 yıldır güneş enerjisiyle çalışan otomobil yarışlarına katılıyor. Daha önceleri yarış stratejimizi güvenli bir şekilde etkileyecek gerekli hacimde ve çeşitlilikte veriyi yakalayamıyor ve analiz edemiyorduk. Bu yıl IBM’in güneş enerjisi tahmini teknolojisi, bulutların nerede olduğunu, nereye gittiğini ve güneşi takip etmek üzere nerelerde daha hızlı gitmemiz gerektiğini öğrenmemizi sağlayacak.” dedi.

Michigan Üniversitesi Güneş Enerjili Otomobil Ekibiyle yapılan işbirliği, IBM mühendislerine güneş enerjisi tahmin teknolojisini geliştirmeye devam etmeleri ve tahmin doğruluğunu geliştirmeye yardımcı olabilecek yeni teknikleri öğrenmeleri için benzersiz bir ortam sağlıyor. Bu gelişmeler, operasyonlarında hava durumu etkisine maruz kalabilecek her sektör için ve alternatif enerjinin geleceği için de çok büyük önem taşıyor.

IBM Araştırma, Bilim ve Teknoloji Birimi Başkan Yardımcısı Dario Gil bu konuyla ilgili şunları söyledi: “Bilişsel bilişimin, World Solar Challenge’ta yarışan Michigan Üniversitesi’nin bu olağanüstü grubunun yeteneklerini nasıl artırabileceğini öğrenmek bizi heyecanlandırıyor. Fiziksel dünya algımızı bilgisayar biliminin en önemli iki alanı olan veri analitiği ve bilgisayar ile öğrenme yeteneği ile bir araya getirmek için fiziksel analitiği kullanıyoruz; bu da sektörlerde bir dönüşüm yaratabilecek yeni inovasyonlara yol açacak.”

IBM’in, Michigan Üniversitesi Güneş Enerjili Otomobil Ekibi’nin 2015 Bridgestone World Solar Challenge için hazırlanmasına nasıl yardımcı olduğuna ilişkin daha fazla bilgi edinmek ve yarışı kazanma serüvenlerinde onlara katılmak için lütfen http://ibm.co/solarforecasting ve http://umicheng.in/solar25 adresini ziyaret edin ve sahne arkasında olup bitenleri ve Avustralya’dan canlı güncellemeleri takip edin.

IBM_güneş-enerji-otomobil-2

IBM Araştırma Hakkında

70. yılını dolduran IBM Araştırma, altı kıtada bulunan 12 laboratuvarında 3.000’i aşkın araştırmacısıyla bilgi teknolojisinin geleceğinin tanımını yapmaya devam ediyor. IBM Araştırma bölümünün bilim insanları, altı Nobel ödülü, 10 ABD Ulusal Teknoloji Madalyonu, beş ABD Ulusal Bilim Madalyonu, altı Turing ödülü, Ulusal Bilimler Akademisinde 19 üyelik, 14 U.S. National Inventors Hall of Fame üyeliğine sahiptir. Daha fazla bilgi için lütfen www.research.ibm.comadresini ziyaret edin.

Michigan Üniversitesi Güneş Enerjili Otomobil Ekibi Hakkında 

1990 yılından bu yana Michigan Üniversitesi Güneş Enerjili Otomobil Ekibi, Amerika’nın en iyi güneş enerjisiyle çalışan otomobillerini tasarlamakta ve yarışa hazırlamaktadır. 5 yıl üst üste ülke içinde şampiyonluk, 8 genel, 5 kez de dünyanın ilk üç sıralamasında finish’i gören ve 1 kez uluslararası şampiyonluğu olan ekip, Amerika’nın bir numaralı ekibidir. Mükemmellik anlayışımız geçmişten bu yana sürmektedir. Bu yıl ekibimiz güneş enerjisiyle çalışan otomobil yarışlarında 25. yılını kutluyor. Daha fazla bilgi için lütfen http://www.solarcar.engin.umich.edu/ adresini ziyaret edin.

World Solar Challenge Hakkında

Dünyanın en büyük güneş enerjisi yarışması 1987 yılında başlamıştır ve her iki yılda bir yaşanan bir maceradır. Bu yılki Bridgestone World Solar Challenge, etkinliğin Avustralya’daki 13. varlığıdır. 25 ülkeden 46 ekip 18 Ekim Pazar günü dünyanın en verimli elektrikli otomobili iddiasıyla Darwin başlangıç çizgisinde yarışa başlayacak. Daha fazla bilgi için lütfen www.worldsolarchallenge.org adresini ziyaret edin.

Emre Berk Simsek

İTÜ Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği mezunuyum. Sıkı bir otomobil tutkunuyum. Çocukluğum onların içinde geçti, üniversite yıllarımda ise birçoğunu test ettim. Ve yine aynı yıllarda Otopark ailesine dahil oldum. Direksiyonda olmak benim için bir çocuğun oyuncağıyla oynaması gibidir; bazen huzur dolu, kimi zaman ise adrenalinin doruklarında.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu