FeaturedHaberler

İşte yerli otomobil




Yerli otomobilin prototipinin kamuflajlı görüntüsünü AA Editör Masası’nda kamuoyuyla paylaşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 3 prototip üretildiğini, Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Anadolu Ajansı yerli otomobilin prototipinin fotoğraflarını yayımladı.
Anadolu Ajansı Editör Masası’nda konuşan Fikri Işık, “Yerli otomobil macerasının” II. Abdülhamid’e kadar uzandığını söyledi. Işık, “1884’te Abdülhamid Han yerli otomobil için talimat verdi.” dedi.

Bakan seri üretim için ‘babayiğit’ beklediklerini ifade etti. Yerli otomobilin 2020 yılında yollarda olması bekleniyor.

Bakanı Işık, yerli otomobil konusunda, “Babayiğit ortaya çıktıktan sonra nerede üreteceğimize birlikte karar veririz, hatta onun tercihine bırakırız. Sonuçta bir kişi riski üstleniyorsa tercihi ona bırakmak gerek. Ama tüm Ar-Ge’nin Gebze’deki TÜBİTAK tesislerinde başladığını söylemek lazım.” diye konuştu.

Işık, otomobilde mekanik aksamın gittikçe önemini kaybettiğini ifade ederek, buna yönelik yakıt pilleri, batarya, donanım, yazılım, dijital güç aktarıcıların, elektrik motorlarının teknolojideki ağırlığının gittikçe arttığını bildirdi. Türkiye için burada bir fırsat penceresi olduğuna dikkati çeken Işık, 4-5 yılda bu noktada bir geçiş süreci yaşanacağını kaydetti. Bütün otomotiv markalarının da bu sürece hazırlandığına işaret eden Işık, “Belki 10 yıla kalmayacak, artık yollarımızda Apple, Google marka otomobilleri göreceğiz.” dedi.

yerli-otomobil-fikri-isik-twitter

 

Kaynak: Hürriyet

Umut

Otomobil tutkum 3 yaşındayken annemin bana aldığı 1:24 ölçekli Ford Ka'ya karşı duyduğum sempati ile başladı ve büyüyerek devam etti, en son mühendislik okumama sebep oldu. Ayaklarım pedallara, kollarım direksiyona yetiştiğinden beri tekerleği olan herhangi bir araçtan aldığım hazzı başka hiçbir şeyden alamaz oldum. 2012'den beri hayranlıkla takip ettiğim Otopark ailesine 2014 sonunda katılmam hayatımda yeni bir sayfa açtı.

İlgili Makaleler

87 Yorum

  1. Önemli bir adım atılmış oldu. İnşallah sonuçlar istenilen yönde olumlu olurda bizde yerli otomobil markamıza kavuşuruz. Hatta satın alıp keyifle bineriz toplu iğne ithalatından bugünlere gelmenin haklı gururunu yaşarız milletce.

  2. Araç Cadillac’ın BLS modeli. Hangi parçasının yerli olduğunu merak ettim, kamuflajı yerliyse o ayrı muhabbet 🙂

    1. Cadillak’tan parça kalıpları alınıp burda üretilebilir. Sonuçta yerli üretim olur 🙂

  3. Güzel yakalamışşınız arkadaşlar tebrikler 🙂 Cadillac ismi bana konfor çağrıştırıyor. Umarım yurdum yollarında konforlu bir araç olur 🙂

  4. hayırlı olsun vatanımıza milletimize,hernekadar dışı cadillac içide hyundai eranın kopyası olsada bi yerden başlamak lazımdı…muhakkak zaman içerisinde özgünlüğe kavuşacaktır tasarım ve teknolojimiz

  5. Herhangi bir destek olmadan bu aracın seri üretime geçmesi hayal. Bu destek ötv indirimiyle kısıtlı kalırsa gene başarısız olur. Devletin bir şekilde garanti vermesi lazım. Örneğin makam aracı olarak önümüzdeki 10 yıl boyunca her yıl 50bin adet yerli otomobili satın alıncaktır gibi. Bizim de yerli otomobilimiz olsun diye otomobil yapmak ne biliyim biraz düşüncesizce bir hareket gibi geliyor bana. Bu iş ticari bir faliyettir kar ediceğinizi, bu aracı ihrac edip katmadeğer kazanıcağınızı düşünüyosanız yaparsınız. Şu ortamda bu da çok zor bu aracı yapıp dünya devleriyle rekabet etmek bugünün koşullarında imkansız. Üretim maliyetini düşürmek için belli bir satış adetine ulaşmak gerekiyor. Bu iş ciddi bir yatırım bence en az 15 yıl gerek. Bide toplum olarak da yerli otomobilimiz var alalım dicek bir yapıda değiliz. Fiyat performans kıyaslaması yapıp ona göre bir tercih yapıyoruz. Vestel telefon yaptı ama kaç kişi bu yerli alalım diyip almıştır tahminimce baya azdır. Keza aldığımız çoğu şeyde bu alman malı bu japon malı diyip onları tercih ediyoruz. Çünkü türk malı diye alıp çabuk bozulmasını istemiyoruz. Neyse konu baya uzuycak ama böyle yatırımların olması biyerden başlamak güzel bişey umarız git gide gelişerek devam eder.

    1. Dediğiniz gibi makam araçları ve polis, jandarma, zabıta araçları bu araçlardan olsa. ÖTV olmasa ve Kdv indirimli olsa (rekabet kanunu açısından bu mümkün mü bilmiyorum) baya bi götürür bu arabaları. Her yerde bedava dağıtılıyormuş gibi bu araçlardan görünme ihtimali de var.

  6. giulia’nın prototipide ghibli kabuğuydu bakalım tasarımı nasıl olacak ?
    (Cadillac bu demeden düşünmek gerek araçlar nasıl üretiliyor tasarım süreci nasıl ilerliyor) ,
    yeni anadol olmasından korkuyorum bunun

  7. acaba modellerin isimleri ne olacak inşallah güzel uzun ömürlü özgün bi araç meydana çıkarda bizde alırız

  8. İlk adım olarak bu da bir şey. Destek vermeliyiz verdirtmeliyiz bu çalışmaya. Fakat tasarım konusunda daha özgün bir çizgi izlenmeli. Evet araç daha kamuflajlı ama az çok belli ediyor kendisini, oradan buradan parçalar alınarak toplama bir araç ortaya çıkmış havası var. 2009 yılından beri içinde bulunduğum otomobil tasarımı üzerine kurulan bir platformda nice yetenekli Türk arkadaşlar var bu arkadaşlar değerlendirilmeli tasarım konularında. Gerçi çevremizde yaptığımız iş hep boş iş olarak algılandı. Bu arkadaşlar toplansalar inanın dünya devlerini kıskandıracak tasarımlar ortaya çıkartırlar.

  9. Bor katkılı bataryaların verimliliğinden söz ediliyor hep. Bu bataryaya sahip bi elektrikli araç en mantıklısı olur heralde yoksa konvansiyonel motorların devri bitmek üzereyken boşuna ar-ge harcaması yapmayalım.

  10. Aracın içi ve dışıyla Cadillac BLS olduğu kesin fakat bu şekilde prototip demelerindeki amacı anlayamadım…

      1. Mehmetçik-1 isimli piyade tüfeğini alman hk416 tüfeğinden lisanslayıp üretmek istemiştik. Bu da öyle mi acaba? Cadillac BLS özünde iyi bir araç, resimdeki saab ile aynı platformu taşıyor. Eğer tasarımı kopyalar, aracı yalnızca kendimiz üretirsek güzel bir başlangıç olacağına inanıyorum. Tasarıma harcanan para yerine motor, parça ve yürüyen aksama yatırım yapmak daha mantıklı geliyor bana ilk aşamada. Dışı kopya olsun, içi sağlam olsun dışı özgün içi dandik olacağına.

        Ama tabii ki bir hayal kırıklığı olmadı değil.

        1. Yav saçmalayaın Eğer tasarımı kopyalar, aracı yalnızca kendimiz üretirsek güzel bir başlangıç olacağına inanıyorum. Bu nasıl bir cümle ozaman hiç yapmasınlar bir marka ile anlaşıp yüzbinlerce alsınlar maliyet açısından daha ucuza gelir. Kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz bir adamın keyfine koca saraylar yapılan memlekette sen tasarım maliyeti diyorsun. Araba felan yok ortada tamamen siyasi oy toplamak milleti kandırmak için ortaya atılmış bir fiyasko. 2020 de yollarda olması planlanıyor demek nedemek Allah aşkına sanki Lexus LFA LaFerrari yapıyoruz anasını satayım göz boyama bunlar. Parçaları birleştirmek araba üretmek değil.!!!

          1. Şimdi burda bizimkilerin yapmaya çalıştığı 100 yıldan fazla mazisi olan otomotiv sektöründe sıfırdan başlamak değil. Yani keşfedilmiş şeyleri yeniden keşfederek para ve zaman harcamıyolar. yeniden bir platform tasarlamak ilk aşamada gereksiz. Şimdi elektrik devri bu yolda ilerleyip lisanslar alıp otomotiv endüstrimizi kurdukmu tasarımda gelir platform da. Ha üretim başlar bi 5 yıl geçer hala özgün tasarımlar gelmez o zaman eleştririz hep beraber.

  11. Aracın platformu GM Epsilon mimarisi, Saab 9-3 ve Cadillac BLS aynı platformu paylaşan kardeşler…

  12. Bizim ülkede ne bilinmez deyip Cadillac’la Saab’ı kesip kaynaklamışlar, birde ön ızgara yaptırmışlar fiberden, basmışlar üzerine kamuflajı al sana araba yaptık. Oy derdi naparsın

  13. iyimser bir düşünceyle hazır olan bir karoserin haklarını satın alıp üstüne motor geliştirdiklerini düşünmek istiyorum.

  14. Hala neyini anlamadınız yahu. Cadillac BLS’ye kamuflaj giydirip logosunu çıkartmışlar yerli araba diye yutturmaya çalışıyorlar. Seçime 19 kala tanıtılmasıda manidar.

  15. bakanın otomobillerde mekanik önemini gittikçe yitiriyor; yakıt pilleri, batarya, donanım, yazılım, dijital güç aktarıcıları, elektrik motorlarının teknolojideki yeri artıyor demesinden zaten ben şunu anlıyorum: mekanik alt yapıyı hazır alacaz elektrik motorunu koyup paketleyecez. yerseniz diyor. haa o motor da %100 yerli olmayacak tabi. ordan burdan gelen parçalar burada birleşecek. al sana yerli otomobil.

    1. Bu devirde %100 yerli ürünü kim yapıyor? (belki Çin). Amaç zaten % 100 yerli üretim değil .Amaç %100 yerli marka. Maksat yurt dışına gereksiz lisans parası vermemek. Türk Markası var diyebilmek.

  16. Burda atıp tutmak cok kolay arkadaşlar kendi mühendisimize sahip çıkmamız gerekirken hala laf çakıyorsunuz adamlara beğenmeyen gitsin kendisi yapsın..

    1. Mutahit ev yapiyor
      Yikilip altinda kalina ona demeyecek misin bu nasil ev diye?
      Mutahit sana sen yap o zaman evi diyor mu?
      Elestirme hakkimiz var tabi.
      Kotuyse kotudur
      Sen coluk cocuk bineceksin guvenli olmasini istemeyelim mi mesela. Farlari ucgen yapip on tarafa cam koymayacagiz deseler begenecek misin 🙂
      Neticede hani bu cam dersein. Muhendisseler iyi uretsinler biz de gururlanalim.
      Sen yu-ma-tu araba teyibiyle mi boburleneceksin bak bunu bizinkiler yapti diye 🙂 yapsin sony gibi sonuna kadar destekleyelim.
      Ayrica tipi de tartisilir benim hosuma gitti ama herkes begenecek diye biraey olamaz zevk bu.

      Lada yillarca rusyada baska araba sattirmadi. Rusya bi parcalandi herkes baska araba aldi. Kotu arabaysa kotu deriz demeliyiz ki duzeltsinler

  17. ohooo 2020 diyorlar insanlar yavaştan elektrik devrine geçecek bizim ülke daha yeni prototip !

  18. Direksiyon ve gosterge paneli saab
    Uretim degil baya alip takmislar 🙂

    Ama aynisini yaparlarsa guzel olur

    140kmh den sonra daralan aralikli gosterge ve night panel de koyarlaraa olavilir. Hatta genel tahminim batan geminin mallarindan faydalaniyor olabilirler.
    Saab kapattiginda turkiye de gitmisti almak icin sonra anlasamamislardi
    Keske alip saab’i uretsek

    9-3aero eski arabam
    İnanilmazdı
    2.vitez 100-160 hizlanmasi porsche 911turbodan kisa surer ahhh ahh

  19. Cadillaca benzetmesi iyi birşey ve araba bence yola çok iyi oturuyor iç tasarımın iyileşmesi ve kendine has iç mekana kavuşması lazım

  20. cadillac bls ve saab 9-3’ü ortadan böl birleştir birde plastidiple kamufle et al sana yerli prototip 😀
    ha birde saabın göstergelerini koymuşlar 🙂
    Gel bunu milletime yutturmaya çalış yerseeeen 😀

  21. Hacı abiler yerli otomobilimizi yapmamız çok güzel bir şey bu projeleri hepimiz desteklemeliyiz fakat iyi güzel hoş da. Teknik açıdan motorların yapısının, süspansiyon sisteminin bağlantı kollarının benzemesi normaldir sonuçta araba arabaya benzer ama ! İç ve dış tasarımı neden özgün bir otomobil gibi değil de bildiğin Cadillac ?

  22. Daha önce bu yerli otomobil ile ilgili yazılarda da yazmıştım . Türkiye yerli otomobil üretemez diye.
    “Babayiğit” arıyorlarmış ! Babayiğitler söyleyeceklerin söylediler zaten. Bu projeye en az iki milyar dolarlık bir yatırım yapmak gerekiyor diye. Peki diyelim ki ” babayiğit ” çıktı , bu parayı bağladı , “yerli otomobil” seri üretime geçti. Sonra ne olacak ? Kime satacaksın , kaç tane satacaksın da yaptığın masrafı çıkartacaksın? Herkes gördü işte daha prototipi taklit arabanın. Bu zihniyet değil araba bisiklet üretemez.

    Bunu kendileri de biliyor . Tamamen siyasi propaganda bu iş. Bir zaman böyle ağızlarda dolaştırmak , sonra , “efendim ne yapalım , babayiğit bulamadık, yazıklar olsun bu ülkenin iş adamlarına , girişimcilerine ” deyip , insanların gözünde haklı duruma gelmektir amaç…

    1. Allah m zihniyete bak ya iyi biz birşey üretmeyelim ozaman hazır en mantıklısı! yapmayın arkadaşlar şu zihniyetten vazgeçin artık dünyadaki devler nasıl dev olmuş araştırın sonra gelin burda yazın ama bu ezik zihniyetle değil.

  23. İnsan ister istemez özgün bir şey bekliyo ancak bunada şükür illa ki değişir ilerki zamanlarda 2020’de çıkcakmış açıkçası pek güvenemiyorum.Şahsi sorunum arkadaş nedir elektrik sevdası bi ilk benzinli dizel yap daha kısa sürede çıkar en azından şöyle gaza oturduğumuz zaman ciğerini duyarız elektriği sonra çıkar piyasaya.

  24. helal olsun 10 yıl önce GM ürettiği Cadillac BLS’yi yerli otomobil diye 5 yıl sonra üretmeyi planlıyormuşuz olur olur yaparız, GM araştırın Türkiye’deki ortağı temsilcisi kimmiş daha önce bu ülkede hangi arabaları satmış,

    Hadi ben bilmeyenlere söyliyeyim bildiğimiz TOFAŞ KOÇ GRUBU yıllarca FİAT 124’dü 131’i Regata’yı Murat,Şahin,Doğan,Kartal Serçe diye satan firma…birde KOÇ amcamızın hani samandan denilen Anadol’u var motorunu Amerikadan Ford’dan aldığı, diğer aksamları ise ingiltere’de Reliant firmasının tasarımı olan sonraki yıllarda çoğunun kamyonete çevrildiği araç…………..

    bu durumda yine geçmişe geri dönücez Tofaş fabrikasında 2005 model Cadillac BLS’yi üretip zaten bu marka isimlerinin hakkı halen bize ait değip şahin Doğan Kartal logolarını yapıştıracaklar paşalar gibi devletten teşviğide alıcaklar, zaten kalıplar v.s. her şey Cadillac fabrikasında hazırda bekliyor hızlı bir şekilde hat montajınıda yapacaklar birde 1,3 multijet motoruda attıkmı zaten bu BLS’ler arkadan itiş alın size yeni nesil apaçi makinesi

    yanlız bir şey söyliyeyim 50000tl nin altına verirlerse acayip piyasa yapar, şuanda ikinci el piyasası 70000tl’nin üstünde

    http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-cadillac-saylamlar-dan-2007-cadillac-bls-dizel-hatasiz-215288758/detay

  25. Bu bir seçim propagandasıdır.Seçim yaklaştı tabiki 🙂
    Ne yapalım ? yerli Cadillac 🙂 Bu milletin %50 si her şeyi yer nasıl olsa.

    1. Geri kalan %50 side herşeyin kendiliğinden olduğuna inanır.Çalışma ve Fikir yoksunu bu kendini ezik hisseden zihniyetten biran önce ıslah olmanızı Rabbimden temenni ediyorum.

  26. şu arabayla dalga geçen özgün değil bilmemne değil diyen arkadaşların tekrar düşünmesi lazım araba markalarına her sene milyarlarca dolar akıtıyoruz bunun ufak kısmı içerde kalsa ülkeye getireceği karı düşünün. bırak cadillac çakması olsun illaki para kazanmaya başlayınca değişecektir. mühendislerimize destek olmamız lazım köstek değil bu ülke ilerleyecekse onlar sayesinde ilerleyecek

  27. Haberlerde izledigimde araba bir yerden tanidik gelmisti ama tam olarak cikaramamistim ama fotograflarda da goruldugu gibi kaputun altindaki kocaman motoru gorunce kesin bir sikinti olacagini anlamistim zaten araba cadillac cikti 😀 ayrica SOZDE yerli otomobil prototipinin secimden once ortaya cikmasida ayri bir manidar

    1. Oh be aklı selim bir otomobil sever çıktı . Aynen zaten 2020 ye ancak üretici bulunacak ve tüm testler yapılacak o zamana kadar tasarım dünyasında neler göreceğiz kimbilir . Donör kasa ile test ettikleri belli . Bizim halkımız kadar kendini gömeni yoktur sanırım . Biraz inansak kendimize neler yapacağız ..

    2. Allah a şükür ki aramızda cehaleti tavan yapmış insanlardan çok fazlada olsa aklı selim olan bir kaç kişi sayesinde umudumuzu kaybetmiyoruz.Birde burda herkes arabadan anlıyor ayağı yapmıyormu bitiyorum resmen araba nasıl geliştirilir hiçbirşeyden haberleri haberi yok.

      1. Valla bu başlıktan sonra Otopark takipçilerinin bir bölümünün otomotiv dünyasından ne kadar habersiz olduğunu anlamış olduk. Türkiye otomobil geliştiremeyecek bir ülke değil bugün ki yan ve ana sanayinin geldiği nokta ve potansiyeli itibariyle ama bu kesinlikle seçimlere yönelik çok acemice kotarılmış bir şey. Nasıl olsa inanacak kitle de hazır.

  28. Bu ülke bir gün güzel bir araba üretecek, buna inanıyorum. İlk modellerimizde diğer arabalardan esinlenme olması da çok doğal olacaktır. Ancak bu şekilde 2007 model Cadillac BLS’nin hem iç hem de dış tasarım olarak birebir kopyasının yapılması çok yanlış. Yakışmıyor bize.

    1. birebir kopyasi bile degil, bildigin ikinci elini alip logo iptali yapip kamuflaj giydirmisler, ortada uretim gibi bi durum yok yani 🙂

  29. Gidip başka markadan araç alıp bunu biz yaptık diyeceklerine hiç yapmasınlar daha iyi idi.

    Onun yerine elektrikli uygun fiyatlı elektrikli araç yapsalardı insanların kısa mesafelerdeki araç ihtiyacını karşılardı.

  30. Bu işi böyle yapacaklarına bir markayı satın alıp yerlileştirsinler. Zamanında bu da konuşulmuştu. Gerçi o da kolay değil ama bu daha mantıklı . Hiç olmazsa dünya piyasasında bilindik bir marka olmuş olur. Bir geçmişi , bir karakteri olmuş olur. Şimdi yerli arabanın ismi ne olacak mesela ? Aklıma gelen isimler var ama burada yazmak istemiyorum.

    Yani yıl olmuş neredeyse 2016 , biz 2020 de seri üretime geçeceğiz de , satacağız da.

    Ölme eşeğim ölme ! Bahar gelecek yonca bitecek … Demişler. Birde Atı alan Üsküdar’ı geçmiş de demişler… Adamlar orada 100 yılını devirmiş , dev olmuş , milyon tane otomobil üretmiş , satmış , birikimi var , altyapısı var sen burada Cadillac’ı Saab’ı taklit et. Taklit edeceğine al Saab’ı .Gel Türkiye’de üret. O zaman belki olur…

  31. Seçim öncesi bir göz boyama daha. adım gibi eminim tasarımı çalıp kendileri üretmemiştir. direk 2. el cadillac alıp kaplama yapmışlardır. İnsanları artık o kadar salak yerine koyuyorlar ki herkesi kendileri gibi görüyorlar. Bu utanç verici durumu ”çalsalarda bişey yapmaya çalışıyorlar” şeklinde yorumlayanlarda var. Zaten ülke bu duruma ”çalsada çalışıyo” diyenler yüzünden geldi. Hedefi de uzun tutmuşlar 2020 ye kadar alıştıra alıştıra unuttururlar

  32. Ordan burda alıp birleştirerek araba yapmayı bizim sanayide ustalar da yapıyor. Passat 3.0 motorlu rs şanzımanlı ne yeni üretim araçlar var kaportası japonyadan gelen…

  33. Yanlış anlamayın ama, dünyaya iyi madara olduk. Bu arabayı yapan firma battı, Sarı hükümte geldi. 🙂

  34. yerli otomobil çalışmalarına başlamadan önce saab ya da lotusla ortak bi çalışma platformu olabileceğinden bahsedilmişti zaten, aracın bir takım benzerlikler göstermesi başlangıç için makul sayılabilir, bugün vag grubu bünyesinde kendi çaplarında kendi tarzlarını artısını eksisini düşünerek yansıtmaya çalışan bir skoda ya da seat ne kadar özgün? dacia romanya markası ama ne kadar kendine has? Hyundai bile sektöre ilk girdiğinde Mitsubishi colt motoru ile başlamış ama şimdi dünyanın en büyük 5 üreticisinden biri, devrim arabaları ile başladıgımız araba deneyiminin devamının gelmemesindeki saçma sepepleri umarım tekrar yaşamayız, ilk adımda daha kendimizi bu endüstrideki büyük markalarla kıyaslamak çok da doğru bir durum değil, iyi kötü bir başlangıç gelsin de gerisi çorap söküğü gibi gelecektir, bu noktada sürekli pürüz arayıp, eksik arayıp kötülemek yerine destek olmak bu ülkenin kendi potansiyeline güvenip çok daha ilerilere gidebileceğine olan inancımızı olumlu yönde geliştirmemiz daha faydalı olabilir diye düşünüyorum.

  35. Yazıklar olsun! Haberin hiçbir yerinde cesaret gösterip yerli oto diye bize yutturulmaya çalışılanın Cadillac BLS’nin bandajlanmış halinden başka bişey olmadığını söyleyememişsiniz. Yurtdışında bulunduğum dönemlerde defalarca kiraladığım aracın hem dış tasarımı hem de iç tasarımı olarak santim santim aynısı! Otopark gibi prestijli bir sitenin daha objektif olmasını beklerdim; duruşunuz not edildi!

    1. senin gibi kendini ezik hissedenler yüzünden bu ülkede hala birşeylerin üretimi yapılamıyor.Biraz destek olun köstek olmayın şu zihniyetinizdende bi vazgeçin artık!

  36. Kendini ezik hissedenler hala 90 ların TR sinde yaşadığını zannedenler bu zihniyetten kurtulamadıkça biz ne ileri gidebiliriz nede tekrar Osmanlı olabiliriz.Adam araba yapıyoruz diye sevineceğine mutlu olacağına açığını buldum diye zevkten dört köşe valla pess!

    1. Asıl sizin gibiler bu zihiyetten kurtulmadıkça ileri gidemeyiz. Arabanın açığını bulduk diye mutlu olan falan da yok. Düzgün birşey ortaya çıksaydı eleştirilmezdi. Bu yerli oto falan değil. Aynı Şahin gibi başka bir markanın miyadı dolmuş bir aracı. Vatandaşa yerli oto gibi kakalanacak.

      1. bu işin nekadar zor olduğunu sıfırdan üretimin ne denli maliyetli hatta belkide zarara sokacağını herkes biliyor bu bir prototip öncelikle bunu anlamanız lazım ayrıca herşeyi eleştirmek fikirsizlik ve başarısızlık emaresidir ülke olarak bi birlik olup birşeyleri eksiğiyle kötüsüyle yapmak zorundayız yoksa gavur eline ne verirse ağzın açık izleyip gavur yapıyordan öteye gitmiyor.
        Hata olabilir ama yerli araba yaptık diyip ha ha yapamadiki şeklinde çığırtkanlık yakışmıyor bize.Bu yüzden zihniyetlerin değişmesi gerek.

  37. Kardeşlerim eğer hakkını vererek yaparlarsa ve yurt dışından aldıklarımız da bulunan vergi yükü üzerinden kalkarsa şahsen alırım. Projenin milli olup olmaması bir yana şu anda sıfır km bir aracın faturasına bakarsanız bir araba kendinize bir araba devlete alıyorsunuz. Bu ülkede insanlar onlarca sene freni olmayan araçlar ile seyahat etti ve ettirildi neredeyse bütün otomobil firmalarının bir avrupa versiyonu bir doğu versiyonu var biz şimdilerde navigasyon ekranlarına vay be adamlar neler yapıyor diye bakarken kendi ülkelerinde senelerdir olan şeyleri bizlere yeni olarak gösterip sırf navigasyon ekranı için 4 – 5 milyar fark ödüyoruz. Eğer milli ibaresini koyup vergiyi düşürürlerse ben aynısını bile satsalar afedersiniz salak yerine koyulmaya ve bu arabayı almaya razıyım. Şunu da unutmamak lazım şu yaşıma kadar herhangi bir hükumetin koyduğu vergiyi yerine gelen hükumetin kaldırdığını görmedim yani hükumet değişmiş değişmemiş çok bir şey farketmez.

  38. Şu yerli araba meselesi tamamen seçim öncesi milletin gözünü boyamak için ortaya atılmıştır. Hemen gaza gelip heyecanlanmayın.

  39. bu resimlerinizdeki cadillacta 2015 ya da 2014 değil diye biliyorum 2020 senesinde kaç senesindeki araçtan özünleniyoruz 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu